FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten zet in op 4% voor nieuwe CAO Shell

In de onderhandelingen voor een nieuwe CAO bij Shell zet FNV Bondgenoten in op een loonsverhoging van 4%. Dat staat in de voorstellenbrief die naar de directie van Shell heeft ontvangen.

Naast een structurele loonsverhoging wil FNV Bondgenoten een eenmalige uitkering van 0,5%, zoals in de voorgaande CAO's al is opgenomen, en daarbij een eenmalige uitkering van 1% met een minimum van EUR 500,- door de goede resultaten die Shell het afgelopen jaar heeft behaald.
Verder wil de bond afspraken maken op het gebied van werkgelegenheid: er mogen geen arbeidsplaatsen meer verloren gaan en bij verkoop van fabrieken en reorganisaties mogen geen gedwongen ontslagen vallen. Op het gebied van werk en privé wil FNV Bondgenoten de wet Arbeid en Zorg verankeren in de nieuwe CAO. Ook moeten de werknemers van Shell meer zeggenschap krijgen over hun arbeidsvoorwaarden. FNV Bondgenoten wil overleggen over een uitbreiding van de individuele keuzemogelijkheden in het kader van een CAO à la carte en moet het aantal 'koopbare' verlofdagen worden verhoogd van 8 naar tien koopdagen.

Voor de onderhandelingen voor een nieuwe CAO bij Shell zijn 3 ronden gepland. De onderhandelingsdata zijn 11 maart, 27 maart en 10 april. De huidige CAO loopt tot 1 april 2002. De Shell-CAO geldt voor z'n drieëneenhalfduizend mensen.