Ministerie van Justitie

04.02.02

Korthals wil bevoegdheid politierechter verruimen

Ter vergroting van de zittingscapaciteit van de rechterlijke macht wordt de bevoegdheid van alleensprekende rechters bij de rechtbanken en de hoven uitgebreid. De politierechter wordt bevoegd te oordelen over zaken waarvoor een straf is geëist tot maximaal 1 jaar (nu is dat nog 6 maanden). Ook bij de hoven wordt de bevoegdheid van de alleensprekende rechter uitgebreid tot alle zaken tot 6 maanden. Dat betekent dat meer drugskoerierszaken waarover nu nog meestal de meervoudige kamer moet oordelen, voor rekening gaan komen van de politierechter.

Dat staat in een wetsvoorstel van minister A.H. Korthals van Justitie dat vandaag is ingediend bij de Tweede Kamer. Het voorstel maakt onderdeel uit van het 'plan van aanpak drugssmokkel Schiphol'. Het sluit aan bij het initiatiefwetsvoorstel van het Tweede Kamerlid G.J. van Oven (PvdA) en O.P.G. Vos (VVD), maar biedt tevens een oplossing voor capaciteitsproblemen bij de hoven in hoger beroep.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 04-02-2002