CNV BEDRIJVENBOND

CNV: Keurmerk taxi geen garantie voor niveau

Het plan van KNV Taxi om een keurmerk voor taxibedrijven in te stellen slaat de plank volledig mis. Volgens vakbond CNV Taxi, wekt een dergelijk keurmerk slechts de schijnzekerheid van kwaliteit. 'Zo'n keurmerk geeft echter geen enkele garantie voor het individuele niveau van de taxichauffeur. En juist dat is bepalend', zo stelt vakgroepbestuurder Peter de Ridder van CNV Taxi.

Volgens De Ridder is taxiwerk bij uitstek mensenwerk. 'Per taxi worden onder meer (school)kinderen, ouderen, zieken en gehandicapten vervoerd. Daarbij hangt alles af van de professionaliteit van de taxichauffeur in kwestie. Niet een keurmerk voor het taxibedrijf, maar een gedegen vakopleiding taxichauffeur is het middel om daar het hoogste niveau te bereiken. Het is daarom wonderlijk dat KNV Taxi ons voorstel om zo'n vakopleiding in te richten helemaal onbespreekbaar heeft verklaard tijdens de gesprekken over een nieuwe taxi-cao. Kijk naar het besloten busvervoer waar een keurmerk geldt dat zich vooral richt op het kwaliteitsniveau van de buschauffeur.' Volgens CNV Taxi zit de KNV op het verkeerde spoor. De Ridder meent dat ook de aanbesteders van het taxivervoer, de regionale en lokale overheden teveel zijn gespitst op de (lage) prijsaanbiedingen in plaats dat wordt gekeken naar het geleverde niveau van dienstverlening.
Volgens de bestuurder is het hoog tijd voor een kwaliteitsimpuls in de taxisector. Een goede vakopleiding en een betere beloning dragen daartoe bij. 'Nu kent de sector een leegloop van 25 procent. Duizenden chauffeurs keren de sector jaarlijks de rug toe. Dan kan je niet zeggen dat je een goed imago hebt.'

Meer inlichtingen:
Peter de Ridder (vakgroep bestuurder): 026 - 495 53 22 / 06 -51 60 19 97
Wouter de Jong (persvoorlichter): 030 - 6 348 243 / 06 - 53 19 22 66

Houten, 4 februari 2002


04 feb 02 15:08