Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ziekenhuizen moeten juiste prioriteiten stellen

Minister Borst gaat ervan uit dat ziekenhuizen hun prioriteit leggen bij de ernstigste situaties, zoals IC-bedden. Doen zij dit niet, dan zal de minister ingrijpen. Borst zei dit tijdens een jubileumbijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

De minister sprak donderdag de leden van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) toe ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van deze branchevereniging. Zij zei grote waardering te hebben voor de positieve voornemens waarmee de NVZ de huidige problemen te lijf wil gaan.

Ziekenhuizen krijgen door toedoen van het nieuwe zorgstelsel te maken met minder overheidsregels en meer verantwoordelijkheden. De rol van de NVZ verandert hierdoor ook. De branchevereniging is van plan de eigen leden te stimuleren, bijvoorbeeld door ziekenhuizen een zorghandvest te laten aangaan. Ziekenhuizen die dat handvest ondertekenen, zijn zich bewust van hun rol als maatschappelijk ondernemer en alle plichten die daarbij horen. De minister zei verheugd te zijn over deze ontwikkelingen.

Borst kreeg van de NVZ een aantal rapporten aangeboden. De minister constateerde dat de NVZ met deze rapporten de regierol voor de toekomstige ziekenhuiszorg krachtig naar zich toetrekt. Ze zei de positieve toon van de rapporten te waarderen.

Jublieum NVZ 1. Jublieum NVZ
Speech, 31-1-2002

Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) 2. Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)
Externe link, 18-8-2000