College bouw ziekenhuisvoorzieningen


Capaciteitsproblemen intensive care meest nijpend voor complexe patiënte

Nr. 2002.203

Utrecht, 5 februari 2002

Capaciteitsproblemen intensive care meest nijpend voor complexe patiënten

Regelmatig verschijnen er berichten over problemen bij de plaatsing van acute IC-patiënten. Uit onderzoek van het College bouw ziekenhuisvoorzieningen (Bouwcollege), in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, blijkt echter dat 13% van de IC-plaatsen buiten gebruik is doordat ziekenhuizen hun IC-afdelingen onvoldoende budget toekennen om vacatures op te vullen. Daarnaast is er onvoldoende aanbod van personeel. De capaciteitsproblemen zijn het grootst in academische ziekenhuizen en bij ongeveer 40% van de ICs in algemene ziekenhuizen. De oorzaak is de zorgzwaarte van de patiënten, van wie er velen beademd moeten worden.

Een gerichte aanpak van de knelpunten, waarbij prioriteit gegeven wordt aan deze afdelingen, is noodzakelijk. Het gaat daarbij om zowel het operationeel maken van plaatsen die nu buiten gebruik zijn als om noodzakelijke uitbreidingen van de capaciteit.

Dit stelt het Bouwcollege in een rapport dat vandaag aan minister Borst is uitgebracht. Het rapport is het eerste deel van een onderzoek naar de intensive care dat op verzoek van de minister is ingesteld. Het onderzoek is gebaseerd op een enquête onder alle intensive care afdelingen in Nederland.

Het Bouwcollege stelt twee oplossingen voor.

Intensive care is een dure afdeling; het ziekenhuis krijgt echter geen extra budget voor IC-patiënten. Voor het oplossen van de knelpunten is het volgens het Bouwcollege daarom van belang om een positieve prikkel in de budgetsystematiek in te bouwen.

Verder is het volgens het Bouwcollege nodig om voor de intensive care regionale verantwoordelijkheidsgebieden te vormen. Dit zijn gebieden waarvoor de daarin gevestigde ziekenhuizen met een IC gezamenlijk de plaatsing van acute patiënten met een IC-indicatie (voor in beginsel alle zorgniveaus) garanderen. Dit vergt onder meer een goed inzicht in de actuele beschikbaarheid van IC-capaciteit en een adequaat door-/overplaatsingsbeleid.

Contactpersonen

M. Verweij, arts drs. A.R. van de Vijsel
plv. algemeen secretaris afdeling Planontwikkeling

( Printer vriendelijke versie Stuur dit onderwerp naar een e-mailadres )


---

Persberichten: