Gemeente Soest

Actueel

Financiële problemen Balans

Kerntaken welzijnsorganisatie vastleggen

In de collegevergadering van dinsdag 5 februari zijn de financiële problemen besproken van stichting Balans, welzijnsorganisatie in Soest. In 2000 had Balans een tekort van 98.000. Het te verwachten tekort in 2001 wordt geraamd op 91.000. Dit leidt tot onoverkomelijke problemen in 2002. Balans geeft zelf aan te willen werken aan een verhoging van de inkomsten en een reductie van de kosten, maar zonder medewerking van de gemeente is dat onmogelijk. De gemeente Soest komt daarom tijdens de behandeling van de voorjaarsnota dit jaar met een garantie van 180.000 waardoor Balans de komende twee tot drie jaar geen liquiditeitsproblemen meer heeft. Bovendien wordt in samenspraak met stichting Balans in de maanden maart tot en met augustus een nader standpunt bepaald over de kernactiviteiten van de welzijnsorganisatie.

Vorig jaar juni signaleerde het gemeentebestuur bij het ontwerp van de rekening 2000 een tekort van Balans. De nieuwe directeur, de heer Sheldon, is gevraagd inzicht te geven in het ontstaan van die tekorten. De financiële problemen van stichting Balans zijn deels incidenteel en deels structureel van aard. Zo is de overname van Kinderparadijs De Vrije Teugel debet aan het tekort. Eenmalige kosten zijn gemaakt als gevolg van de MKZ-crisis en de inpassing van de kinderboerderij in de organisatie van Balans. Ook de aanloopkosten van de Buitenschoolse Opvang (BSO) kunnen als incidenteel worden gezien.

Structurele kosten komen voort uit de activiteiten van Balans. De welzijnsorganisatie wordt overal bij betrokken en doet veel meer dan haar kerntaken. Door de kernactiviteiten van de welzijnsorganisatie vast te leggen en duidelijke afspraken te maken over het toekomstig budget hopen Balans en de gemeente Soest structureel uit de rode cijfers te komen.