Gemeente Tilburg

5-2-2002
Voetbalclubs Centaurusweg schikken wat in
Bedrijf Rosti gaat uitbreiden; WSJ verkast; Korvel gaat zaalvoetballen

Het sportcomplex aan de Centaurusweg (tussen Loven en Quirijnstok) wordt heringericht vanwege de verkoop van een veld aan het bedrijf Rosti (het voormalige Incase). Het bedrijf heeft het terrein nodig voor uitbreiding. Uit een oogpunt van sportbeleid is er geen bezwaar tegen de verkoop omdat beide betrokken voetbalverenigingen (Korvel en WSJ, Willibrord Sint Jozef) toch al vrij ruim in hun jas zaten. Wel zullen er wat verhuizingen plaatsvinden.

In het verleden zijn al eerder velden (van voetbalvereniging Zigo) verkocht aan Rosti voor huisvesting. Desondanks was er nog steeds sprake van overcapaciteit aan de Centaurusweg. Tot nu toe was er geen reden om hierop maatregelen te nemen maar het verzoek van Rosti voor het extra veld vormt dat wel. Medio 2000 vroeg het bedrijf om het veld te mogen aankopen dat aan het eigen perceel grenst. De gemeente wil hieraan meewerken vanwege het werkgelegenheidsbelang.

De overcapaciteit speelt vooral op de velden van Korvel en WSJ. Beide clubs hadden elk twee wedstrijdvelden en een trainingsveld. Met beide clubs is intensief overleg gevoerd over de mogelijkheden om het af te stoten veld vrij te spelen. Aanvankelijk werd gedacht aan gezamenlijk gebruik maar gaandeweg rijpte het idee bij Korvel om zich voortaan uitsluitend te richten op zaalvoetbal. Dit had te maken met de ontwikkeling van het ledenbestand en de flexibeler tijden waarop men zaalvoetbal kan bedrijven. Het besluit is na afloop van het seizoen 2000-2001 uitgevoerd. Sinds afgelopen augustus zijn de velden van Korvel verhuurd aan WSJ. Op zijn beurt stootte WSJ een wedstrijdveld af voor verkoop aan Rosti.

WSJ verhuist
Het college van b&w is nu akkoord gegaan met de uitwerking van het plan. Concreet is afgesproken dat WSJ de twee oude velden van Korvel gaat huren en ook de kleedkamers (eigendom gemeente). Verder verkoopt Korvel zijn kantinegebouw aan de gemeente voor 93.000. De gemeente knap deze kantine op (inclusief een bescheiden uitbreiding), waarna WSJ dit gebouw gaat gebruiken. Men betaalt in natura met de oude WSJ-kantine. De gemeente zal deze opknappen en verhuren of verkopen. In totaal gaat er in de hele operatie 360.000 om maar dit kan budgettair neutraal verlopen.

De raadscommissie SAMSPO behandelt het voorstel op 25 februari. Raadsbehandeling is niet nodig.