Gemeente Breda

06-02-2002

Resultaten burgerenquête Breda: fijne stad om te wonen

De gemeente Breda hield in september 2001 haar jaarlijkse burgerenquête. Ruim 7500 Bredanaars deden mee aan het telefonisch onderzoek over een groot aantal onderwerpen. De vragen gingen over het imago van de stad, Breda 750 jaar, communicatie tussen inwoners en bestuur, dienstverlening van de gemeente, woonomgeving, huisvesting, verkeer, parkeren, milieu, zorg en sport. De resultaten zijn samengevat in een boekje dat gratis verkrijgbaar is bij de balie Voorlichting in het stadskantoor, de bibliotheek en de wijkbibliotheken, de deelstadskantoren en de meldpunten.

Imago Breda
Bredanaars vinden hun eigen stad een fijne stad om te wonen, met goede voorzieningen en een aantrekkelijke omgeving. Het is een stad met veel kantoren en veel groen.

Breda 750 jaar
In 2002 bestaat Breda 750 jaar en de ondervraagde bewoners hebben zin in het feest. Acht op de tien Bredanaars is van plan de evenementen te bezoeken. Muziek en cultuur gaan de meeste bezoekers trekken.

Woonomgeving
Bijna tweederde van de Bredanaars ergert zich aan zaken in hun directe woonomgeving zoals zwerfvuil, onkruid op straat, verkeersveiligheid en hondenpoep. Men is gevraagd aan te geven of de buurt verbeterde of verslechterde op het gebied van veiligheid, netheid, vernieling en onkruid. Per saldo zien zij op deze vier aspecten een verslechtering ten opzichte van het voorgaande jaar. Zes op de tien ondervraagden wil wel met de gemeente meedenken en meepraten over beheer en onderhoud van de directe woonomgeving.

Huisvesting
Van de Bredase huurders zegt 9% moeite te hebben om hun woonlasten op te brengen. Huiseigenaren kunnen dat bijna allemaal goed. Eén op de zeven huishoudens wil binnen twee jaar verhuizen. Van hen willen zeven op de tien het liefst in Breda blijven wonen.

Verkeer
De meeste huishoudens hebben een auto, twee op de tien hebben er zelfs twee of meer. Eenderde van de autobezitters heeft het afgelopen jaar de auto minder gebruikt dan vorig jaar voor bestemmingen binnen Breda. Eén op de drie denkt dit ook in de toekomst minder vaak te doen. Nog steeds is een meerderheid voor beperking van autogebruik in de stad. Voor hen hoeft dat niet te leiden tot een beperking van parkeermogelijkheden in de binnenstad.

Parkeren
Bijna iedere Bredanaar kent het parkeerroutesysteem; drie op de tien mensen maken er gebruik van. Zij vinden het belangrijk dat de auto veilig en dicht bij de plaats van bestemming staat. Het gebruik van parkeerterreinen en parkeergarages neemt toe.
Bijna de helft van de bewoners weet dat medewerkers van Stadstoezicht in het centrum bekeuringen mogen uitschrijven. Driekwart van hen vindt de activiteiten van Stadstoezicht nuttig, eenderde vindt zelfs dat Stadstoezicht nog meer moet doen.

Milieu
Drie op de tien Bredanaars zijn vorig jaar in het MEC of op de kinderboerderij geweest, vooral gezinnen met jonge kinderen. Zij blijven daar gemiddeld 1,5 uur. Ouderen gaan meer naar de Natuurtuin Wolfslaar, waar zij ongeveer 1 uur doorbrengen. Van de Bredase bedrijven die geur- en/of stankoverlast veroorzaken, is de Suikerfabriek het vaakst genoemd.

Afval
De waardering voor Afvalservice is goed. Meer dan driekwart van de huishoudens is tevreden over de inzameling van afval. Een deel van de huishoudens heeft liever een grotere duobak, anderen klagen over afval en stankoverlast bij de cocons. Het aantal Bredanaars dat in 2001 bij Afvalservice klaagde, is gehalveerd. Het klachtenpercentage daalde van 8% naar 4%.

Zorg
Een kwart van de Bredanaars bezoekt wel eens een buurt- of gemeenschapshuis, het meest in de districten Noordoost en Noordwest. Eén op de vijf Bredanaars doet vrijwilligerswerk bij maatschappelijke instellingen, verenigingen of andere organisaties. Ongeveer één op de tien is bereid om dit te gaan doen.

Sport
Tweederde van de Bredanaars van 6 jaar en ouder doet aan sport. De helft van hen beoefent één sport, een kwart twee sporten en anderen drie, vier of vijf sporten. De meest beoefende sporten zijn zwemmen, toerfietsen/wielrennen, fitness, tennis en voetbal. Hoe ouder de ondervraagden zijn, des te minder zij aan sport doen. Behalve ouderen sporten ook mensen met een lagere opleiding en een lager inkomen minder.

Communicatie
Een stijgend aantal Bredanaars kan beschikken over internet. Tweederde weet dat de gemeente informatie via dit kanaal aanbiedt, eenderde bezocht het afgelopen jaar de website van de gemeente. Dit is een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.
Vier op de tien Bredanaars lezen de gemeentelijke informatiepagina in het huis-aan-huisblad Zondag.

Dienstverlening gemeente
Voor bijna acht op de tien bewoners komen de openingstijden van de afdeling Burgerzaken van het stadskantoor goed uit. Drie op de tien ondervraagden zijn bereid om 2,- extra te betalen voor reisdocumenten als de balie langer open is. De informatie van de gemeente over belastingen, waardebeschikkingen en afvalstoffenheffing vinden de bewoners voldoende.

Breda, 6 februari 2002