Nationale Ombudsman



Nieuws van de Nationale ombudsman

Nationale ombudsman tikt politie Drenthe op de vingers over afhandeling aangifte mishandeling. (Rapportnummer 2002/018)
Achtergrond
Een verzoeker deed aangifte bij het regionale politiekorps Drenthe van mishandeling door zijn baas. Tijdens het voorval kwam zijn baas scheldend op de verzoeker aflopen, greep de telefoon en gooide deze op de grond kapot. Een sussende reactie van de verzoeker leidde vervolgens tot een 'enorme ram' van zijn baas, waardoor de verzoeker direct een hevige pijnscheut in zijn rug kreeg. De verzoeker is herstellende van een hernia en loopt nog in de ziektewet. Zijn baas is hiervan op de hoogte.

Klacht
Verzoeker klaagt erover dat het regionale politiekorps Drenthe onvoldoende onderzoek heeft verricht naar aanleiding van zijn aangifte; de getuigen zijn pas een anderhalf jaar later gehoord en hij is onvoldoende geïnformeerd over het onderzoek. (... naar aanleiding van zijn aangifte(?)...)

Conclusie
Het staat de politie vrij te bepalen welke opsporingshandelingen zij naar een haar bekend strafbaar feit verricht. Daarnaast is het haar taak om een strafzaak zo compleet mogelijk aan te leveren aan het openbaar ministerie, zodat de officier van justitie dan wel de parketsecretaris een zo juist mogelijke inschatting van de zaak kan maken, alvorens de beslissing over (verdere) vervolging te nemen. De Nationale ombudsman acht het niet redelijk dat de politie het doorvragen naar de namen van de getuigen en het horen van deze getuigen, en de vraag aan verzoeker om een medische verklaring over te leggen, achterwege heeft gelaten.

De Nationale ombudsman is het met de korpsbeheerder eens dat de politie een aangever niet gedetailleerd behoeft te informeren over alle onderzoekshandelingen die de politie verricht. Wel dient de politie een aangever - die heeft aangegeven op de hoogte te willen worden gehouden van de stand van zaken van het onderzoek - in grote lijnen te informeren over het onderzoek naar aanleiding van zijn aangifte. Dit betekent dat de aangever over de verschillende fasen in het strafproces moet worden geïnformeerd. In de zaak is verzoeker alleen geïnformeerd over de beslissing van de parketsecretaris tot niet (verdere) vervolging. De Nationale ombudsman acht de onderzochte gedraging van het regionale politiekorps Drenthe niet behoorlijk.

De volledige tekst van dit rapport
Zie het origineel http://www.ombudsman.nl/nieuws/nieuws.html .
© 2002 De Nationale ombudsman