Gemeente Amersfoort

Herplaatsing beeld Moeder en Kind

datum: 11 februari 2002

Op dinsdag 12 februari om 15.00 uur wordt het beeld Moeder en Kind teruggeplaatst in de wijk Soesterkwartier (Plataanstraat/Dreef, westzijde Plataanstraat). Ton Mooy zal de plaatsing begeleiden.

Moeder en Kind is een stenen beeld van beeldhouwer Maarten Mooy. Het beeld is in 1952 aan de Dreef in het Soesterkwartier geplaatst. In 1996 heeft de gemeente het beeld in verband met schade (bekladding, afgebroken onderdelen) vervangen door het beeld Suzanne. Het beeld Suzanne is gemaakt door G. de Jong en door de gemeente aangekocht in 1959.
Suzanne heeft in het verleden op de Zonnehof en op het Stadhuisplein een plek gehad.

Moeder en Kind heeft geruime tijd bij Ton Mooy (de zoon van Maarten) gestaan, wachtend op restauratie. De gemeente had een aantal jaren geen financiële middelen om het beeld te restaureren; de aanvraag voor geld is in de meerjarenbegroting 2001 gehonoreerd. Ton Mooy heeft het beeld nu volledig gerestaureerd.

In overleg met het Wijkbeheerteam en de adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving is naar een nieuwe plaats voor Moeder en Kind gezocht in de wijk Soesterkwartier. Het beeld Suzanne staat zo fraai aan de Dreef dat verplaatsen niet wenselijk is.

Aan de tweede vijver van de Dreef (Plataanstraat/Dreef, westzijde Plataanstraat) is een nieuwe plek gevonden voor Moeder en Kind.