Korps: KLPD, plaats: Driebergen 12-02-2002
Verdachten misbruik 1-1-2 aangehouden

De 1-1-2-centrale kondigde onlangs aan dat misbruik van dit alarmnummer intensief wordt aangepakt. Het Unit Teleservice van het KLPD belt ouders van telefonerende kinderen en zogenaamde broekzakbellers mensen die zonder dat ze het weten, het 1-1-2-nummer op hun mobiele telefoon activeren terug. Notoire bellers wacht een SMS-bombardement zodat hun GSM wordt geblokkeerd.

Aanhoudingen

De eerste aanhoudingen zijn een feit. Een 13-jarige jongen uit Boxtel presteerde het om binnen veertien dagen de 1-1-2-centrale 1477 keer te bellen, meestal met de vraag te worden doorverbonden met de brandweer. De meldkamer wist hem via zijn provider te lokaliseren. Met hulp van de regiopolitie is hij aangehouden. Hij deed zijn nepmeldingen vanuit zijn slaapkamer, buiten medeweten van zijn ouders. Zijn GSM is ingenomen.

In Schoonhoven is een 35-jarige man aangehouden die in één nacht 140 keer de alarmcentrale belde. Hij wilde doorverbonden worden met de politie in Schoonhoven. Het ging niet om een noodsituatie en dus vroeg de 1-1-2-medewerker hem een ander nummer te gebruiken. De man werd woedend en bleef de centrale op beledigende en bedreigende toon lastig vallen. Toen de regionale politie hem aanhield, troffen ze in zijn woning ook nog een hennepkwekerij aan.