Gemeente Den Haag

2002-02-11: Wethouder Stolte reikt eerste lidmaatschapskaart uit van schoolsportclub - Sportleerlingvolgsysteem in speciaal onderwijs

Sportwethouder Wilbert Stolte reikt op dinsdag 12 februari a.s. om 15.00 uur de eerste lidmaatschapskaart uit van de schoolsportclub van De Bonte Vlinder. Dit heeft plaats in het gebouw van deze school voor speciaal onderwijs aan de Aucubastraat 3 in Den Haag.

Het doel van een schoolsportclub is om leerlingen kennis te laten maken met verschillende sporten, te laten ontdekken welke sport(en) zij leuk vinden en hen daardoor enthousiast te maken om lid te worden van een sportvereniging. De officiële uitreiking wordt bijgewoond door de profvoetballers Maarten Bak en Michael van der Heijden van ADO Den Haag. Wethouder Stolte ontvangt zelf het erelidmaatschap van de schoolsportclub De Bonte Vlinder.

Een schoolsportclub biedt leerlingen uit het speciaal basisonderwijs de mogelijkheid na schooltijd kennis te maken met diverse sporten. Dit gebeurt onder leiding van een vakleerkracht in de voor de leerlingen vertrouwde omgeving van de eigen school.

De Bonte Vlinder is in 1999 begonnen met de opzet van een schoolsportclub volgens het zogenaamde 'sportleerlingvolgsysteem' en werkt hiervoor samen met de Stichting Sportbelang Gehandicapte Kind (SGK). Voor leerlingen uit het speciaal basisonderwijs ligt het niet altijd voor de hand dat zij zich op zeer jonge leeftijd aansluiten bij een normale sportvereniging. Het sportleerlingvolgsysteem is bedoeld als maatwerk om de leerlingen uiteindelijk permanent te laten sporten. De Bonte Vlinder is voor de activiteiten als schoolsportclub in januari van dit jaar genomineerd voor de Sportstimuleringsprijs van de gemeente Den Haag. Deze prijs is uiteindelijk toegekend aan het Johan de Witt College.

Het oprichten van een schoolsportclub is een van de onderdelen van het beleidsplan Haagse in Jeugd Beweging van de gemeente Den Haag, dat twee jaar geleden door de gemeenteraad is aangenomen. De andere onderdelen van het beleidsplan zijn sportintroductie en -keuze op de Brede Buurtschool, het project WhoZnext (jongerenparticipatie in en door sport) op vijf scholen voor het voortgezet onderwijs, de ontwikkeling van schoolsportplannen op vijf onderwijskansenscholen in het voortgezet onderwijs, de Sportambassadeurs en een klankbordgroep voor het totale plan.

last update: 11 februari 2002 ;pag.: 11192; auteur: 10;cat.: 17 Uw