VVD

12 feb 2002 - Eurofractie: "Ook grote lidstaten straffen bij breken stabiliteitspact."

Jules Maaten (Eurofractie): "Ook grote lidstaten aanpakken als zij zich niet aan stabiliteitspact houden."

Naar aanleiding van het besluit van de de Europese ministers van financien om Duitsland en Portugal vandaag geen 'gele kaart' te geven als waarschuwing voor een mogelijke verbreking van het Groei- en Stabiliteitspact, zei VVD-Eurofractie voorzitter Jules Maaten:

"Het goede nieuws is dat alle regeringen zich opnieuw unaniem aan het stabiliteitspact verbonden hebben, en dat Duitsland en Portugal zich verplicht hebben om snel orde op zaken te stellen. Dat is een succes voor Nederland."

"Maar ik betreur dat juist Duitsland zich onder de waarschuwing heeft weten uit te draaien, die het volgens het pact had moeten krijgen. Het Duitse tekort van 2.7 procent ligt vlakbij de ondergrens van 3 procent die was afgesproken. Het pact was juist op aandrang van Duitsland erg streng. Ierland is vorig jaar wel officieel gewaarschuwd, terwijl het minder had misdaan. Kleine lidstaten wel aanpakken als zij over de schreef gaan, maar de grotere niet, dat mag niet de realiteit van de Europese samenwerking worden."

"EU-landen met oplopende begrotingstekorten zullen kennelijk in de toekomst niet meer een officiële reprimande krijgen, als ze beloven snel hun zaken op orde te brengen. Het Europees Parlement moet hier met spoed met de Europese Commissie over debatteren. Het was immers Commissaris Solbes (verantwoordelijk voor monetaire zaken) die terecht had voorgesteld om Duitsland en Portugal te waarschuwen."

"Wij moeten weten waar wij nu met het stabiliteitspact aan toe zijn, juist in een tijd waarin de euro onder druk staat en het moeilijke proces van uitbreiding van de EU aan de gang is."