Kamer van Koophandel

PERSBERICHT

Kamer van koophandel passeert grens van 100.000 on-line klanten

De kamers van koophandel hebben op 12 februari 2002 de grens gepasseerd van 100.000 on-line klanten. Eén jaar geleden passeerden de kamers van koophandel de grens van 50.000 klanten. Reeds 90% van de verstrekkingen uit het handelsregister vindt nu via internet plaats, terwijl de afzet via reguliere kanalen nauwelijks is verminderd. Mede doordat de tarieven via internet zeer laag zijn (slechts ¤1,77; veel lager dan via de reguliere kanalen) is de belangstelling enorm gegroeid, en wordt in een duidelijke marktbehoefte voorzien.

Sinds 1997 bieden de kamers van koophandel op hun website, www.kvk.nl, tegen betaling informatie uit het handelsregister. Dit heet KvK Online. Iedereen kan een gratis toegangscode en wachtwoord opvragen op deze site om daarna het handelsregister in te zien. In een uittreksel uit het handelsregister staan de kerngegevens van een bedrijf, zoals de namen van de directeur(en) en eigenaar, het adres, en de rechtsvorm van het bedrijf. Met deze gegevens kan een bedrijf zich legitimeren. Het wordt dan ook overal gebruikt waar zo'n legitimering gewenst of vereist is. Zo kan een telecomaanbieder verifiëren of de verstrekte telefoon ook werkelijk bestemd is voor het bedrijf, en kan een ondernemer controleren of de nieuwe handelspartner werkelijk bevoegd is om een contract af te sluiten. Maar in het handelsregister staat nog veel meer nuttige informatie:
- concernrelaties (waarmee is het bedrijf verbonden door middel van moeder/dochterrelaties?);
- jaarrekeningen (hoe zien de financiële kerngegevens van het bedrijf er uit?);
- verkorte informatie (hoe is de financiële positie van het bedrijf de laatste jaren geweest?);
- complete jaarverslagen.

De kamer van koophandel is daarmee één van de beste voorbeelden van het integreren van internet in een bestaande organisatie. Overigens is de website www.kvk.nl afgelopen maand totaal vernieuwd om de ondernemer ook met de gratis informatie beter te kunnen helpen.

Allen voor de pers:
Meer informatie:
Jan Portegijs, tel: 0348-426275
Jan Jaap Anbeek, tel: 0348-426390