Gemeente Leiden

Wijzigingen buslijnen

Komende zondag verandert het busnet in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Voorschoten. Veel routes, haltes en vertrektijden wijzigen. Soms verandert alleen het lijnnummer, soms krijgt een buslijn een ander eindpunt. De veranderingen zijn nodig om het busnet effecienter te maken. Straks rijden de bussen telkens dezelfde route en vertrekken op de meeste trajecten overdag om het kwartier.

BOUWEN EN WONEN - Het Centraal Station blijft hét knooppunt voor alle bussen in Leiden, waar gemakkelijk over te stappen is op trein of bus. Daarom hebben alle wijken een rechtstreekse verbinding met het Centraal Station, en natuurlijk ook met het centrum. Omdat veel mensen vinden dat er te veel bussen door de Breestraat rijden, wordt het aantal bussen daar verminderd. Ook stopt een bus op de Pelikaanstraat en de Prinsessekade, vlakbij de Haarlemmerstraat. Ten slotte zorgen lijn 13 en 14 ervoor dat veel ziekenhuizen en bejaarden-huizen bereikbaar blijven.

Meeste ongewijzigd
Overdag rijden op de meeste routes vier bussen per uur en 's avonds en 's zondags twee keer per uur. Bijna overal waar nu een bus rijdt, blijft in het nieuwe net ook een bus rijden. Ook de meeste haltes blijven waar ze nu liggen.

Geen prijsverhoging
Het nieuwe lijnennet betekent dat sommige reizigers voortaan moeten overstappen. Maar dat kost niets extra: met twee strippen kunt u door heel Leiden blijven rijden en overstappen als dat nodig is.

Meer informatie
Connexxion heeft voor alle buslijnen gratis folders gemaakt. Deze zijn bij grote postkantoren en de verkoop-punten van Connexxion verkrijgbaar. Ook is er een nieuwe kaart waar alle lijnen en haltes op staan en een folder met een samenvatting van alle veranderingen. De verkoopbalie van Connexxion bij het busstation is dagelijks geopend. Bovendien is er een busboekje te koop. Via www.connexxion.nl is op internet de vertrekstaat van iedere halte te bekijken.

Wat verandert er in mijn wijk?
Onderstaand een overzicht van de wijzigingen per wijk:

Merenwijk
Lijn 45 blijft vier keer per uur op de oude route rijden. Lijn 43 rijdt niet meer. De halte op de IJsselmeer-laan wordt opgeheven.

Noord, De Kooi, De Waard, Noordvest, De Mors en Stevenshof Lijn 15 rijdt straks elk kwartier van De Leyhof over de Sumatrastraat, Kooilaan, Oosterkerkstraat, Pelikaanstraat en Langegracht naar het centraal station en verder over zijn oude route naar de Mors en de Stevenshof. Lijn 16 rijdt niet meer en lijn 30 rijdt niet meer tussen de Stevenshof en het Noordeinde.

Professorenwijk, Burgemeesterswijk, Rijndijkbuurt en Kerkwijk Lijn 40 en 42 rijden samen elk kwartier van het Rijnland Ziekenhuis via de Hoge Rijndijk en verder over hun oude route via station Lammenschans, halte Breestraat en het Centraal Station naar Noordwijk.

Vreewijk, Lammenschans
Lijn 43 rijdt alleen nog tussen Den Haag en het Centraal Station. Lijn 30 rijdt elk half uur over de Witte Singel, Zoeterwoudsesingel en Lammenschansweg naar een nieuw eindpunt bij station Lammenschans. Lijn 30 rijdt ook 's avonds.

Boshuizen, Fortuinwijk, Gasthuiswijk en Tuinstadwijk Lijn 31 en 41 blijven samen elk kwartier over hun oude route rijden naar de Breestraat, het Centraal Station en verder naar Katwijk. Lijn 49 komt uit Voorschoten en rijdt vanaf de Vijf Meilaan over de Brandts Buyskade, Noordeinde en via het Centraal Station over zijn oude route naar het Rijnland Ziekenhuis.

Ringlijn 13 en 14
Lijn 13/14 rijdt niet meer rechtstreeks van Boshuizen naar De Mors, maar via de Trompweg, Stevens-hof-dreef en Diamantlaan. De ringlijn rijdt elke dag, elk half uur, tot ongeveer half acht 's avonds.