Gemeente Rijswijk

Wegens wijziging van bestemmingsplan landgoederenzone Gemeente Rijswijk onderzoekt alternatieve vestiging brandweeroefenterrein

Rijswijk, 14 februari 2002

De gemeente Rijswijk gaat op zoek naar een alternatieve vestigingsplaats voor het brandweeroefencentrum van RISC Fire & Safety, dat nu nog is gevestigd op Overvoorde, dat deel uitmaakt van de landgoederenzone. Na overleg met het bedrijf is door wethouder R.J. Vermeer (o.a. ruimtelijke ordening) toegezegd dat naar mogelijkheden gezocht wordt voor een vestiging van RISC binnen de gemeentegrenzen van Rijswijk of, indien niet mogelijk, elders binnen de regio Haaglanden. De verhuizing is noodzakelijk nu de gemeente het bestemmingsplan voor de landgoederenzone gaat wijzigen waardoor geen bedrijvigheid in die zone wordt toegestaan.

In het gesprek heeft de wethouder aangeven dat de aanwezigheid van het brandweeroefencentrum op de huidige plek in Overvoorde omstreden is. Mede naar aanleiding van vragen vanuit de gemeenteraad en onrust onder een deel van de inwoners van Rijswijk, wordt naar een oplossing gezocht om het oefenterrein elders te vestigen. Overigens ontkent RISC dat op het terrein, dat ruim een jaar geleden door de gemeente Rijswijk is aangekocht van de gemeente Den Haag, met gevaarlijke stoffen of chemicaliën wordt geoefend. Dat gebeurt alleen op een oefenterrein op de Maasvlakte. Ook wordt op het terrein in Overvoorde geen schadelijk bluspoeder gebruikt en houdt het bedrijf steeds de bodemkwaliteit in de gaten, werd de wethouder verteld door directeur L de Groot van RISC Fire & Safgety. De wethouder is tevens uitgenodigd om zich persoonlijk op de hoogte te stellen.

Wethouder Vermeer heeft in het gesprek met RISC benadrukt dat de gemeente alles in het werk zal stellen om het oefenterrein voor de regio te behouden, maar dat dit op de huidige locatie onmogelijk is. RISC is bereid op korte termijn te verhuizen als de gemeente Rijswijk een goed alternatief biedt.



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2002 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.