Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Tussenbalans van de 'Nieuwe Oorlog' zaterdag 16 februari 2002 in Amsterdam

Utrecht, 15 februari 2002 - Met het symposium 'Oorlog tegen terreur of tegenterreur?', maakt het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' op 16 februari in Amsterdam de balans op van zo'n vijf maanden 'nieuwe' oorlog. Het symposium vindt plaats in Felix Meritis, aan de Keizersgracht 324 in Amsterdam. Van 11:00 tot 16:30 uur.

Op het symposium worden vooral de verhouding tot het internationaal recht, de politiek-economische achtergronden, bedreiging van burgerrechten en de politiek-militaire achtergronden nader belicht. Er zijn ondermeer inleidingen door de professoren Paul de Waart en Theo de Roos, en door Daniel de Jong, Werner de Haan en Karel Koster. (programma hieronder!)

Muurkrant en weekjournaal

Voor het symposium hebben zich belangstellenden vanuit het hele land aangemeld. Onder hen ook veel vredesactivisten die sinds 11 september op lokaal niveau wakes, bijeenkomsten en manifestaties organiseren. Na aanvang van de Amerikaanse bombardementen op Afghanistan, zijn in ruim twintig plaatsen in Nederland lokale vredesplatforms en anti-oorlogscomitees opgericht, de tal van portesten en bijeenkomsten organiseerden> In veel plaatsen vinden nog steeds activiteiten plaats. Om deze groepen - maar ook overige geinteresseerden - van goede en actuele informatie te voorzien, startte het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' in december 2001 met het wekelijks publiceren van een elektronische muurkrant en een weekjournaal, met 'ander nieuws' over de 'nieuwe oorlog'. (zie: http://www.vredessite.nl)

Veel behoefte aan 'ander' nieuws

Mede door toedoen van de Westerse media is de indruk gewekt dat 'fase een' van de 'oorlog tegen het terrorisme' inmiddels succesvol zou zijn afgelopen. Maar daar valt het nodige op af te dingen: informatie over het aantal slachtoffers, de aangerichte schade en schending van mensenrechten door de VS en de Noordelijke Alliantie is uiterst summier. Er is weinig aandacht voor de strategische belangen die schuil gaan achter de oorlog (olie en invloedsferen); en er is weinig oog voor de afbraak van democratische rechten in de VS en in de EU. Voorts bestaat er een discrepantie tussen het optreden van de VS en het internationaal recht.

PROGRAMMA van 16 februari - in Felix Meritis

11:00 Inleiding 'Tussenbalans van de 'Nieuwe Oorlog', door Daniel de Jong (Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog')

11:15 Inleiding over de verhouding tot het internationaal recht, door prof. Paul de Waart (emiritus hoogleraar internationaal recht aan de Vrije Universiteit

11:45 Vragen en discussie

12:15 Inleiding over de politiek-economische achtergronden, door Werner de Haan (politiek econoom aan de Universiteit van Amsterdam)

12:45 Vragen en discussie

13:15 Lunchpauze

14:00 Inleiding over de bedreiging van burgerrechten, door prof. Theo de Roos (hoogleraar strafrecht aan de Universiteit Leiden)

14:20 Co-referaat door Yucel Yesilgoz (criminoloog aan de Universiteit Utrecht

14:30 Vragen en discussie

15:00 Theepauze

15:30 Inleiding over de politiek-militaire achtergronden, door Karel Koster (medewerker VD AMOK)

15:50 Co-referaat door Nangyalay Arsala (voorzitter Coordinatieraad Afghaanse Vluchtelingen in Nederland)

16:00 Vragen en discussie

16:30 Afsluiting

Over het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog':

Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' is een brede coalitie van vredes- en solidariteitsgroepen, maatschappelijke organisaties, migrantengroepen en kerkelijke- en religieuze groeperingen. Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' werd kort na de aanslagen in New York en Washington opgericht om de verschillende protesten tegen de door de VS geleide vergeldingsacties te bundelen.

De activiteiten van het Platform zijn gebaseerd op het Manifest Tegen de 'Nieuwe Oorlog', een verklaring die door ruim tweehonderd organisaties in onderschreven. Dit Manifest werd onlangs geactualiseerd.

Het Platform organiseerde 30 september 2001 de landelijke manifestatie 'Rechtvaardigheid, geen wraak' op de Dam in Amsterdam, en op 20 oktober, eveneens in Amsterdam, de landelijke demonstratie 'Stop de Oorlog - Stop de Geweldsspiraal'. Aan deze manifestaties namen respectievelijk 7.000 en 10.000 mensen deel. Aansluitend organiseerde het Platform een landelijke protestkaartenactie aan premier Kok, die in december 2001 werd afgesloten.

Noten voor de pers:


* Perswoordvoerder op 16 februari is: Heleen Ransijn, 06-12022769

* Meer informatie over het symposium, en over lokale vredesactiviteiten op: http://www.vredessite.nl


* Uitvoerige informatie over de samenstelling en de activiteiten van het Platform, alsmede de geactualiseerde tekst van het Manifest Tegen de 'Nieuwe Oorlog' is beschikbaar op de websites htpp://www.wereldcrisis.nl en http://www.vredessite.nl


* Het secretariaat van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' is gevestigd in Vredescentrum 0'43, Obrechtstraat 43, Utrecht. Het Platform is op werkdagen telefonisch bereikbaar op 030-2714376. Contactpersoon voor de pers is Jan Schaake.