GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 16 februari 2002 11:47

Industrie de stad uit

(16 februari 2002)

Tijdens een campagnebezoek aan Enschede presenteert GroenLinks vandaag een plan om bedrijven in binnensteden die overlast of gevaar opleveren aan te pakken.

Veel steden hebben industriële bedrijven binnen de bebouwde kom die overlast geven. Het gaat om stank, trillingen, lawaai en af- en aanrijdende vrachtwagens. Bovendien leveren deze bedrijven soms gevaar op voor de omwonenden; op té veel plekken in het land worden de risiconormen overschreden. Hetzelfde geldt voor rangeerterreinen in de buurt van woonwijken. GroenLinks wil jaarlijks miljoenen euro's vrijmaken voor de uitplaatsing van industriële bedrijven en rangeerterreinen naar locaties buiten de stad. Dit doen we door de bestaande subsidies voor bedrijventerreinen in te zetten voor herstructurering van verouderde terreinen en voor de uitplaatsing van overlastgevende bedrijven uit de stad. Daarnaast gebruikt GroenLinks een deel van de opbrengst van de 'openruimteheffing', die bedoeld is om uitbreidingen in het landelijk gebied te ontmoedigen. Verder wordt het mogelijk om de nieuwe bewoners en bedrijven op een (binnenstedelijke) nieuwbouwlocatie door middel van een 'exploitatieheffing' mee te laten betalen aan de uitplaatsing en sanering van verouderde industrie. Twente kent een aantal grote knelpunten. Zo heeft Hengelo een chloorfabriek binnen zijn stadsgrenzen, welke volgens GroenLinks zou moeten verhuizen. Ook hebben Hengelo, Almelo en Oldenzaal rangeerterreinen in de binnenstad. Uitplaatsing hiervan zou niet alleen veel overlast voor omwonenden wegnemen, maar bovendien de weg vrijmaken voor nieuwe stedelijke ontwikkelingen.

Meer over de GroenLinks voorstellen kunt u lezen in de notitie 'Industrie de stad uit'. Klik hier voor deze notitie http://www.groenlinks.nl/partij/2dekamer/publikaties/INDUSTRIEDESTADUITWEBVERSIE.doc