Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

11 februari 2002

Serviezen en Zilver
16 februari t/m 9 november 2002

Het Groninger Museum presenteert elf zilveren thee- en koffieserviezen van 16 februari t/m 9 november 2002.
Verschillende architecten hebben, onder supervisie van Alessandro Mendini, het ontwerp gemaakt voor deze serviezen. De Italiaanse Firma Alessi zorgde voor de uitvoering in 1983.
Naast deze postmoderne serviezen wordt een selectie getoond van Groningse zilveren voorwerpen die met koffie of thee te maken hebben. De tentoonstelling is te zien in het nog niet eerder opengestelde centrale deel van het nieuwe PLOEGPAVILJOEN. Stichting Beringer Hazewinkel.

De serie Tea & Coffee Piazza behoort tot de eerste projecten die Mendini als art director voor Alessi heeft gerealiseerd. In 1979 kregen elf vooraanstaande min of meer 'postmoderne architecten' de opdracht om een thee- en koffieservies te ontwerpen. Het ontwerp moest uitgaan van het idee van een marktplein (het dienblad) met daarop bebouwing ( theekan, koffiekan etc.)
De architecten werden gevraagd een beeldend statement te leveren in het debat over postmodernisme. Dit beeldend statement moest in de vorm van miniarchitectuur, waarin architectuur, design, industriële productie en ambachtelijk handwerk met elkaar worden gecombineerd.

Van deze elf serviezen werden er in 2001 zes met steun van de Vereniging Rembrandt door het Groninger Museum aangekocht. Het zijn de ontwerpen van Hans Hollein, Alessandro Mendini, Aldo Rossi, Stanley Tigerman, Robert Venturi en Kazuma Yamashita.
De serviezen van Michael Graves, Charles Jencks en Oscar Tusquets waren in 1989 al door het museum verworven. De resterende twee serviezen van Richard Meier en Paolo Portoghesi werden onlangs met steun van een particulier aangekocht. Ieder servies is in oplage van 99 vervaardigd. Het Groninger Museum en het Victoria & Albert Museum in Londen zijn de enige musea die de serie compleet hebben.

Bij de presentatie van de Alessi serviezen wordt een selectie van het oude zilver getoond waarbij in lijn met de serviezen gekozen is voor thee- en koffiepotten. Zo zijn prachtige kraantjeskannen van de Groninger Zilversmid Frerick Halsema (1710-11) en Henricus Hubert
(1785-86) te zien. Tevens is er een bijzonder theepotje (1910) met daarop de afbeelding van huize De Wolf in Haren. De selectie van het oude zilver bestaat uit ongeveer eenentwintig stukken. De tea & coffee piazza's passen in het postmodernistische gebouw het Groninger Museum en worden hier getoond in de lange traditie van het tonen van zilveren voorwerpen.

EINDE

Noot aan de redactie
Conservator: Egge Knol
Inrichter: Mark Wilson
Publiciteit: Josee Selbach, Gryt Beerda, tel. 050 - 3666555,
fax 050 - 3120815, www.groninger-museum.nl
Openingstijden: di. t/m zo. 10.00 -17.00 uur, maandagen gesloten In juli en augustus op maandagen van 13.00 -
17.00 uur

Adres Museum:
Groninger Museum
Museumeiland 1
Postbus 90
8900 ME Groningen
0900-8212132 (informatielijn)

---