Ingezonden persbericht


Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' maakt tussenbalans op tijdens symposium op 16 februari in Amsterdam

Utrecht, 1 februari 2002 - Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' maakt tijdens een symposium in Amsterdam op 16 februari de (tussen) balans op van de 'Nieuwe Oorlog'.
Ter zake deskundige sprekers *) zullen ingaan op enkele aspecten van de 'Nieuwe Oorlog', die volgens het Platform in de publieke en politieke beeldvorming onderbelicht blijven.

Het symposium 'Oorlog tegen terreur of tegenterreur' wordt gehouden in Felix Meritis, aan de Keizersgracht 324 in Amsterdam. Op zaterdag 16 februari van 11:00 - 16:30 uur. Toegang kost 5 euro.

De snelle ineenstorting van het Taliban-regime in Afghanistan geeft het beeld dat de eerste fase van de 'oorlog tegen het terrorisme' met succes is afgesloten. Daar valt echter het nodige op af te dingen. Door middel van dit symposium wil het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' een tegenwicht bieden aan het overheersende beeld.


*) Sprekers op 16 februari zijn:


- prof. Paul de Waart, emiritus hoogleraar internationaal recht aan de Vrije Universiteit
Over de verhouding tot het internationaal recht.


- Werner de Haan, politiek econoom aan de Universiteit van Amsterdam Over de politiek-economische achtergronden.


- prof. Theo de Roos, hoogleraar strafrecht aan de Universiteit Leiden Over de bedreiging van burgerrechten.
Met co-referaat door Yucel Yesilgoz, criminoloog aan de Universiteit Utrecht


- Karel Koster, medewerker VD AMOK
Over de politiek-militaire achtergronden.
Met co-referaat door Nangyalay Arsala, voorzitter Coordinatieraad Afghaanse Vluchtelingen in Nederland

Belangstellenden kunnen zich van te voren aanmelden bij het secretariaat van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog', in het Vredescentrum O'43 in Utrecht. Per e-mail: o43@kerkenvrede.nl, fax 030-2714759 of telefonisch 030-2714376.
De toegangsprijs bedraagt 5 euro.

Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' is een brede coalitie van vredes- en solidariteitsgroepen, maatschappelijke organisaties, migrantengroepen en kerkelijke- en religieuze groeperingen. Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' werd kort na de aanslagen in New York en Washington opgericht om de verschillende protesten tegen de door de VS geleide vergeldingsacties te bundelen.

De activiteiten van het Platform zijn gebaseerd op het Manifest Tegen de 'Nieuwe Oorlog', een verklaring die door ruim tweehonderd organisaties in onderschreven. Dit Manifest werd onlangs geactualiseerd.

Het Platform organiseerde 30 september 2001 de landelijke manifestatie 'Rechtvaardigheid, geen wraak' op de Dam in Amsterdam, en op 20 oktober, eveneens in Amsterdam, de landelijke demonstratie 'Stop de Oorlog - Stop de Geweldsspiraal'. Aan deze manifestaties namen respectievelijk 7.000 en 10.000 mensen deel. Aansluitend organiseerde het Platform een landelijke protestkaartenactie aan premier Kok, die in december 2001 werd afgesloten.

Het Platform onderhoudt een eigen website (www.wereldcrisis.nl)

Noten voor de pers:


* Het secretariaat van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' is gevestigd in Vredescentrum 0'43, Obrechtstraat 43, Utrecht. Het Platform is op werkdagen telefonisch bereikbaar op 030-2714376. Contactpersoon voor de pers is Jan Schaake.


- Uitvoerige informatie over de samenstelling en de activiteiten van het Platform, alsmede de geactualiseerde tekst van het Manifest Tegen de 'Nieuwe Oorlog' is beschikbaar op de website htpp://www.wereldcrisis.nl


* Meer nieuws en achtergronden over vredes-thema's vindt u op: http://www.vredessite.nl


--