Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Provinciale hulde aan Lieven Debrauwer : cineast in de bloemen op 16.02.2002
Brugge , 4/2/2002
De zeer verdienstelijke prestaties van de in 1969 in Roeselare geboren cineast Lieven Debrauwer werden ook door de Provincie West-Vlaanderen van nabij gevolgd. Zo ontving Debrauwer enkele jaren geleden, in 1997, reeds talloze onderscheidingen voor zijn kortfilm "Leonie".

Ook in 2001 ging het de West-Vlaamse filmmaker voor de wind. De nominaties voor zijn eerste langspeelfilm "Pauline & Paulette" volgden elkaar in een snel tempo op. Zo behaalde hij op het jongste Filmfestival in Cannes niet alleen de publieksprijs maar ook een vermelding van de oecumenische jury. Bovendien werd Pauline & Paulette op het recentste Filmfestival in Gent bekroond met maar liefst vijf van de zes Plateau-prijzen: nl. de publieksprijs, de prijs voor de beste regie, de prijs voor de beste actrice (Dora Van der Groen), de prijs voor het beste scenario en tenslotte de prijs voor de beste film. Daarnaast is diezelfde film ook geselecteerd als de Belgische inzending voor de Oscar voor de beste buitenlandse film. In deze opsomming zijn slechts enkele van de talloze bekroningen voor Debrauwers recentste realisatie opgenomen.

Het leek het provinciebestuur dan ook het geschikte moment om de West-Vlaamse regisseur letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes te zetten. Op 16 februari 2002 wordt een passende huldeviering uitgewerkt. Als locatie werd geopteerd voor het CC De Spil in Roeselare, centraal in de provincie en tevens de geboortestad van Lieven Debrauwer. Debrauwer die reeds geruime tijd in Gent woont, is zijn roots nog lang niet vergeten

Met deze hulde wil de Provincie West-Vlaanderen de bijzondere verdienste van Lieven Debrauwer als jonge West-Vlaming in de internationale filmwereld in het licht stellen.

MEER INFORMATIE KAN JE BEKOMEN BIJ DE DIENST CULTUUR BIJ CHRIS MINTEN OP HET NUMMER: 050/40.34.02