Gemeente Appingedam

13-2-2002 'Tussen oerdrift en meditatie'


APPINGEDAM - In de Noordelijke Kunsthof in Appingedam exposeert van 16 februari tot en met 24 maart 2002 Toon Borghuis (Stedum) met schilderijen en objecten.
"Op de rand van het wankel evenwicht volg ik zonder rede de stem van mijn gemoed. Opeens is het moment daar, intens en ongeremd, de druppel wordt een zwangere traan en valt zich te pletter, het schilderen is gedaan, de verbeelding kan beginnen". In deze typering ligt het wezen van de schilderkunst van Toon Borghuis besloten. Een proces van scheppen en vernietigen, van het opbrengen van verf en kleur en het verschroeien of verbranden, van het krassen en schuren, en de hitte van vuur. Bijna elke picturaal beeldende fase laat hij volgen door een teistering van het vuur. Iedere keer opnieuw lijkt het beeld op weg naar zijn voltooiing te bezwijken onder de kracht van de verzengende hitte, om tenslotte zijn schoonheid prijs te geven. De zuivering wint het van de vernietiging.
Uit de 'dialoog' met de materie ontwikkelt zich een zinnelijke tastbaarheid, welke als een 'huid' de verbeelding koestert. Door het intensieve ontstaansproces lijken de schilderen van Toon Borghuis te leven. Zijn schilderijen zijn vrijwel nooit opdringerig, maar ademen door hun soberheid en eenvoud een sfeer van intimiteit en meditatieve rust.
In tegenstelling tot zijn schilderijen worden de objecten uit het verfafval geboren. Daar waar gewerkt wordt stapt zich letterlijk de rotzooi op. Na jarenlange arbeid wordt van volgelopen sponzen, uitgedroogde kwakken verf en dergelijke, een ruimtelijk beeld geschapen. Zij tonen het lichamelijke van het werk van de kunstenaar en ogen door hun veelvormigheid en kleur, dynamisch en uitgesproken. In hun sterk ritueel karakter manifesteert zich die intentie, welke tevens wordt uitgedragen in zijn schilderijen. Toon Borghuis exposeerde, naast groepstentoonstellingen ook een respectabel aantal soloexposities in binnen- en buitenland. Zijn werk is opgenomen in kunstcollecties van particulieren en bedrijven, alsmede vertegenwoordigd door artotheken.
Zaterdag 16 februari wordt de expositie geopend om 16.00 uur, door de voorzitter van de Noordelijke Kunsthof, Maarten Burggraaff. Toon Borghuis geeft daarna een toelichting op zijn eigen werk. De openingstijden van de Kunsthof zijn: woensdag, zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur, vrijdag van 19.00-21.00 uur.