Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 16-02-2002
Persberichten district Maastricht (HP 13.50 uur) Zaterdag 16 februari 2002

Maastricht, verkeerscontrole:
Vrijdag 15 februari 2002 heeft tussen 16.00 en 24.00 uur in Maastricht-West een verkeerscontrole plaatsgevonden waarbij 67 motorvoertuigen en de inzittenden daarvan uitgebreid gecontroleerd werden.
Motorrijders van de politie surveilleerden vrijdagmiddag en avond op het Tongerseplein of de directe omgeving daarvan en selecteerden uit het verkeer motorvoertuigen die ter controle overgebracht werden naar de garage aan het hoofdbureau van politie te Maastricht. Daar werden de voertuigen en de inzittenden daarvan uitgebreid gecontroleerd. De politie maakte 35 processen-verbaal op wegens uiteenlopende feiten. De meeste bleken technische gebreken aan voertuigen te zijn verlichting defect, kale banden of kapotte uitlaat-. Zeventien bestuurders betaalden de opgelegde geldboetes meteen of betaalden deze via een betaalautomaat aan het bureau. Totaal geïnde geldboetes bedroeg euro 1200.
Een douanebeambte constateerde dat de bestuurder van een personenauto reed in een dieselauto en in de brandstoftank rode diesel werd aangetroffen, terwijl dit blauwe diesel dient te zijn. Het leverde de bestuurder een boete op van euro 300.
Een Belgische automobilist bleek met vier kale banden op zijn auto te rijden. De auto bleek een exportauto te zijn waarvan het kenteken was verlopen. Het kwam hem op een boete te staan van totaal 370 euro. Omdat hij niet kon betalen werd zijn auto in beslaggenomen en krijgt hij zij auto pas terug als de boete wordt betaald. In twee autos werden wapens aangetroffen een stiletto en een dolk. De bestuursters van de auto kregen respectievelijk een boete opgelegd van 80 en 70 euro.
Alle bestuurders dienden aan het politiebureau een alcoholblaastest af te leggen. Geen van de bestuurders bleek echter onder invloed gereden te hebben.
Een bromfietsbestuurder die de motorrijder op het Tongerseplein zag staan schrok zichtbaar, keerde zijn voertuig en maakte zich daarna snel ertussenuit. De motorrijder had het tafereel gezien en zette een achtervolging in. De bromfietser reed bij zijn vlucht op de hoek Tongerseweg / Elisabeth Stouvenlaan tegen een geparkeerde personenauto aan waardoor hij ten val kwam. De auto werd daarbij beschadigd. De bromfietsbestuurder zette het daarna op een lopen maar werd kort daarna door de motoragent ingehaald waarna hij aangehouden kon worden. De bromfiets bleek van diefstal afkomstig te zijn. De bromfietsdief werd aan het politiebureau ingesloten waar tegen hem proces-verbaal werd opgemaakt.

Maastricht, bromfietser onder invloed:
Een 27 jarige inwoner van Maastricht is zaterdagmorgen 16 februari 2002 op de Cabergerweg te Maastricht door de politie bekeurd wegens het rijden onder invloed op een bromfiets.
Een politiepatrouille zag zaterdagmorgen omstreeks 04.45 uur een bromfiets aan de linkerzijde van de Cabergweg te Maastricht rijden. Bij het eerste contact met de bestuurder bleek deze behoorlijk naar het gebruik van alcohol te ruiken, welk alcoholgebruik nogmaals werd bevestigd door de uitslag van de alcoholblaastest. De bromfietser werd daarop meegenomen naar het politiebureau waar deze een ademanalyse moest ondergaan. De uitslag gaf een alcoholpromillage aan van ruim 1 promille. Hij kreeg een transactievoorstel aangeboden van euro 75. Na verhoor kon de inwoner van Maastricht huiswaarts met een rijverbod van 4 uur in zijn bezit.