Korps: Friesland, plaats: Friesland 16-02-2002
Politieberichten van 15/2 (13.00 uur) tot 16/2 (13.00 uur)

Leeuwarden: ruiten schoolgebouw vernield
Vrijdagmorgen werd ontdekt dat van een schoolgebouw aan de Brandemeer een aantal ramen waren vernield. In totaal twee ramen bleken te zijn vernield, terwijl vier ramen beschadigd waren. Het gebouw liep ook aan de binnenzijde schade op. Een 51-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Joure: aanrijding fietser en onbekende automobilist Een 10-jarige fietser uit Joure is donderdag om 17.45 uur op de Tolhuiswei door een onbekend gebleven automobilist aangereden. De jongen was zonder goed uit te kijken de weg over gestoken, waarna een botsing volgde met een passerende auto. De jongen liep bij de aanrijding een dikke wang en een pijnlijke arm op, waarvoor hij door een huisarts werd behandeld. De automobilist heeft nog met de jongen gesproken, maar zijn naam en adres niet achtergelaten. De politie wil graag met de automobilist in contact komen.

Marssum/Wirdum: snelheidscontrole
De politie heeft vrijdag tussen 10.0 en 15.00 uur snelheidscontroles gehouden op de A31 bij Marssum en de N32 ter hoogte van Wirdum. Bij Marssum werden 8 overtredingen geconstateerd, waarbij de hoogst gemeten snelheid 150 km/u was, terwijl daar 100 km/u is toegestaan. Bij Wirdum, waar een maximum snelheid van 70 km/u geldt, werden 9 snelheidsovertredingen van meer dan 30 km/u geconstateerd. Van twee automobilisten, een 36-jarige inwoner van Apeldoorn en een 35-jarige inwoner van Duiven, werd het rijbewijs ingevorderd omdat ze respectievelijk 123 en 124 km/u reden.

Buitenpost: trouwjurk ontvreemd
Uit een winkel aan de Voorstraat is onderdag omstreeks 14.30 uur een trouwjurk ontvreemd. s Ochtends waren in de winkel drie vrouwen binnengekomen, die een rode trouwjurk wilden zien. Deze was in de winkel aanwezig en werd aan de vrouwen getoond. Rond 14.30 uur kwamen de vrouwen terug en wilden de jurk opnieuw zien. Nadat de vrouwen waren vertrokken bleek de jurk, met een waarde van bijna 1000,= ook te zijn verdwenen. Bovendien bleken er drie doosjes met verschillende accessoires en een totale waarde van 300,- te zijn ontvreemd. De aangeefster, een 45-jarige inwoonster van Buitenbpost, heeft het vermoeden dat het om een moeder met twee dochters ging. Alle drie droegen ze lange rokken en lange jassen. Ze waren ca. 1,50 meter groot en hadden half lang haar dat in een staart werd gedragen. Ze hadden donkere ogen, spraken gebrekkig Nederlands en zeiden dat ze van Turkse afkomst waren. Een van jonge vrouwen had geblondeerd haar en droeg een ringetje in haar neus.

Drachten: aanrijding met licht letsel
Bij een aanrijding op de kruising van De Raai en de Zuider-Noorderdwarsvaart is vrijdag omstreeks 15.15 uur een 19-jarige bromfietser uit Ureterp licht gewond geraakt. De aanrijding ontstond toen de bromfietser op genoemde kruising geen voorrang verleende aan een 46-jarige automobilist uit Waskemeer. De bromfietser liep een gekneusde enkel op, waarvoor hij naar het ziekenhuis in Drachten werd vervoerd. Na behandeling kon hij weer naar huis.

Heerenveen: winkeldiefstal
Een 46-jarige inwoner van Aalden is vrijdag om 16.45 uur aangehouden wegens diefstal uit een winkel aan de Dracht. De man werd door winkelmedewerker betrapt toen hij twee paar schoenen, met een totale waarde van 72.56 wilde meenemen zonder te betalen. De man werd aan de politie overgedragen en meegenomen naar het politiebureau Daar bleek dat hij ook nog een gevangenisstraf van 5 dagen moest uitzitten.

Beetsterzwaag: greep uit kassa
Een nog onbekende man heeft vrijdag omstreeks 14.45 uur vergeefs geprobeerd een greep uit de kassa van een winkel aan de Hoofdstraat te doen. De man, die vergezeld werd door een vrouw, vroeg de eigenaar van de winkel of hij een twee 20 en een 10 Eurobiljetten kon omwisselen voor een 50 Eurobiljet. Toen de eigenaar in de kassa deed, zat de man plotseling met zijn handen in de kassa. De winkeleigenaar gooide de kassa dicht en stuurde de man en de vrouw de winkel uit. Later bleek dat beide personen in meerdere winkels in Beetsterzwaag hetzelfde hadden geprobeerd. De man en de vrouw hadden een Pakistaans uiterlijk en waren keurig gekleed.

Leeuwarden: schoorsteenbrand
In de schoorsteen van een woning aan de Spanjaardslaan heeft vrijdag om 18.15 uur brand gewoed. De brand werd door de brandweer geblust De schoorsteen was in november 2001 nog door een erkend bedrijf geveegd. Volgens de brandweer was dit niet juist gedaan, waardoor veel materiaal in de schoorsteen was achtergebleven en vlam had gevat.

Luinjeberd: woninginbraak
Vrijdag werd tussen 08.30 en 18.00 uur ingebroken in een woning aan de Hooivaartsweg. Van de woning werd een deur opengebroken, waarna een laptopcomputer werd weggenomen. De 53-jarige bewoner deed aangifte.

Sint Nicolaasga: kop-staart botsing
Bij een aanrijding op De Rijlst is vrijdag om 17.35 uur een 21-jarige automobiliste uit Sint Nicolaasga gewond geraakt. De vrouw werd van achter aangereden door een 19-jarige automobilist uit dezelfde plaats, die niet had gezien dat zijn voorgangster moest afremmen voor een auto die voor haar linksaf sloeg. De vrouw en een passagiere (geen gegevens bekend) werden met onder meer nekklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd.

Oosterzee: aanrijding met letsel
Bij een aanrijding op de kruising van de afrit van de A6 en de Herenweg, is vrijdag omstreeks 17.10 uur een 43-jarige automobiliste uit Oosterzee gewond geraakt. De vrouw kreeg op genoemde kruising geen voorrang van een 43-jarige automobiliste uit Sneek. De auto van het slachtoffer belandde door de klap van de aanrijding op zijn kant. De bestuurster zat bekneld in haar auto en moest door de brandweer bevrijd worden. Ze werd vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen vervoerd Daar werd onder meer een lichte hersenschudding geconstateerd.

Leeuwarden: onder invloed
Een 30-jarige inwoner van Zurich is vrijdag om 23.10 uur aangehouden op de J.W. Frisostraat, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 460 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 4 uren kreeg.

Leeuwarden: valse naam en zonder rijbewijs
Een 28-jarige Groninger is vrijdag om 22.50 uur op het Zuidvliet aangehouden, omdat hij een valse naam opgaf en zonder rijbewijs een auto bestuurde. De man werd staande gehouden tijdens een controle en gaf vervolgens een valse naam op. Nadat hij zijn echte naam opgaf, bleek hij niet in het bezit te zijn van een rijbewijs Voor beide feiten werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak school
Vrijdag werd omstreeks 19.00 uur ingebroken in een schoolgebouw aan de Frederik Ruyschstraat. Toen de politie na een inbraakmelding ter plaatse kwam, trof ze een vernield openstaan raam aan. Op een pad langs de school werd een complete computer (inclusief monitor, muis en toetsenbord) aangetroffen. Blijkbaar was men tijdens de inbraak door de komst van de politie gestoord. De omgeving werd nog zonder resultaat door de politie met behulp van een diensthond afgezocht. Een 51-jarige inwoner van Leeuwarden deed namens de school aangifte.

Lemmer: ijs op weg
Zaterdagnacht om 00.20 uur kreeg de politie een melding dat Plattedijk op verschillende plaatsen door een oliespoor spekglad was. Toen men ter plaatse kwam bleek dat er bij de rotonde te Balk over een lengte van ca. 300 meter water op de weg lag dat inmiddels in ijs was veranderd. Tevens bleek bij Lemmer de weg over ca, 500 meter met ijs te zijn bedekt. Vermoedelijk is het water uit een tankwagen gelekt. Omdat de weg verder droog was en automobilisten door het ijs verrast zouden kunnen worden, werd de gladheid met een strooiwagen bestreden.

Woudsend: onder invloed
Een 33-jarige inwoner van Woudsend is zaterdag om 03.15 uur aangehouden op de J.S. Hoekstrastrjitte, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 480 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 4 uren kreeg.

Holwerd: onder invloed en weigeren ademanalyse
Een 42-jarige inwoner van Assen is zaterdag om 02.20 uur aangehouden op de Grandyk, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau weigerde de verdachte een ademanalyse, waarop proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt en hij een rijverbod voor 24 uur kreeg opgelegd. Tevens werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt wegens het vernielen van een ruit van een woning in Holwerd. Aan deze vernielingen lagen problemen in de relationele sfeer met de bewoonster van de woning ten grondslag.

Lemmer: caravanbrand
In een caravan op een camping aan de Plattedijk heeft zaterdag omstreeks 05.00 uur brand gewoed. De brandweer heeft nog voordat de brand geblust was in de caravan gekeken omdat men niet zeker wist of er geen personen in aanwezig waren. Dit bleek niet het geval. Nog onbekend is wie de eigenaar is van de caravan. De technische recherche zal een onderzoek instellen naar de oorzaak van de brand. Brandstichting wordt niet uitgesloten.

Oudehaske: aanrijding auto met pinken
Vijf pinken hebben vrijdag om 19.45 uur een aanrijding met een auto op De Dolten niet overleefd. Een aantal pinken en vaarzen was losgebroken van een perceel van een 53-jarige inwoner van Oudehaske en renden vervolgens de weg op. Daar werden ze aangereden door een passerende 54-jarige automobilist uit Vegelinsoord, met eerder genoemd gevolgd. De automobilist werd door een passante naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht omdat hij glas in zijn gezicht had gekregen.

Bureau Communicatie: 058 8808272