Ingezonden persbericht

Amsterdam Kennisstad Cyburg gaat van start

www.cyburg.nl

AMSTERDAM, 002]2-18 -- Op maandag 18 februari gaven de Amsterdamse wethouders Bruines (Media) en Hooijmaijers (Economische Zaken) samen met Stadsdeelvoorzitter Herrema van het stadsdeel Zeeburg een persconferentie bij gelegenheid van de officiële start van Amsterdam Kennisstad CYBURG. Internet-proeftuin Cyburg is een internet-proeftuin voor nieuwe en vernieuwde diensten voor inwoners, bedrijven en instellingen in geheel Amsterdam, met het stadsdeel Zeeburg als pilotgebied. Vanaf de start wordt Cyburg proeftuin voor het geïntegreerd ontwikkelen van tal van nieuwe diensten en het aanbieden daarvan, op diverse terreinen zoals (lokale) economie, zorg en welzijn, maatschappelijke participatie, cultuur en vrije tijd, overheid, onderwijs.

Op afstand van de gemeente
CYBURG is voorbereid door de gemeente Amsterdam en het Stadsdeel Zeeburg. Binnenkort wordt het project overgedragen aan de Stichting Cyburg (meer info: www.cyburg.org). Voor de deelnemende Zeeburgers staat de portal www.Cyburg.nl centraal. Vanaf de start biedt het lokaal nieuws, beeld-informatie etc. Een in het oog springende faciliteit biedt de Cyburgers direct iets extra's: het speciaal ontwikkelde e-mailboek. Het is een soort telefoonboek, waarin Cyburgers zich niet alleen laten opnemen met hun emailadres, maar ook met voorkeuren, interesses en andere gegevens. Anders dan bij elders beschikbare systemen bieden de 'digitale brievenbussen' van het e-mailboek een omvangrijk aantal digitale 'ja en nee stickers'. Op deze manier kunnen Cyburgers met elkaar communiceren zonder ongewenste bijverschijnselen. Zij kunnen gemeenschappen vormen rond interessegebieden, maar bestaande gemeenschappen kunnen zich omgekeerd ook met wat hen bindt in Cyburg manifesteren.

E-mailboek Cyburg
Met het e-mailboek van Cyburg kunnen voetballers van het 1-e elftal van DVVA hun opstelling voor aanstaande zaterdag bespreken, kunnen ouders van klas drie van de 8-e Montissorischool met elkaar bespreken welke moeders en vaders meegaan naar Artis. Op Cyburg kan de winkelier uit de Java-straat zijn aanbieding kwijt, maar ook Albert Heijn kan elektronisch winkelen beproeven. Hoe dat in zijn werk gaat, wat het geheim van het e-mailboek is, wat de andere denkbare experimenten zijn, is onderwerp van de persconferentie. De stichting Cyburg ontwikkelt in de komende maanden meer faciliteiten voor gebruikersgroepen. Cyburg kent nu zijn officiële start, maar feitelijk is 18 februari de dag waarop het experiment begint. Over enkele maanden is Cyburg echt een levendige gemeenschap, verwachten de initiatiefnemers.

Achtergrond
De geschiedenis van Cyburg begint bij het meedingen van de gemeente Amsterdam en het Stadsdeel Zeeburg in de Kenniswijk competitie (www.kenniswijk.nl). Zeeburg werd niet uitverkoren maar Amsterdam en Zeeburg gingen op eigen kracht door.

Het Persmuseum, gehuisvest in het gebouw van het Internationaal Instituut voor de Sociale Geschiedenis (IISG) in Zeeburg, is de vanzelfsprekende locatie voor deze officiële start van Cyburg. Cyburg is immers een experiment rond nieuwe vormen van communicatie, mediagebruik en zakelijke interactie tussen burgers, bedrijven overheid etc. Cyburg start in Zeeburg en beoogt uit te groeien tot nieuwe media- en experimenteerlaboratorium van burgers en bedrijven in heel Amsterdam. Daarmee levert het project een belangrijke bijdrage aan behoud en uitbouw van Amsterdam's positie als digitale hoofdstad van Nederland.

Sprekers
Na een korte presentatie over het project geven drie Amsterdamse bestuurders Cyburg letterlijk aan de burgers. Ze geven een boodschap mee maar laten het project daarna los. Cyburg ontwikkelt zichzelf. Hun boodschap bij het begin van het experiment gaat over de volgende vragen: Wat is het belang van Cyburg? Wat betekent Cyburg voor overheidsdienstverlening? Wat is het belang voor de Amsterdamse economie? Is Cyburg wegbereider voor breedbandinternet in heel Amsterdam? Wordt de toekomst van de ICT-sector in Amsterdam rooskleuriger door zo'n grootschalig experiment. Wordt een glasvezelaansluiting aan huis voor elke Amsterdammer heel gewoon? Op de persconferentie geven politici hun verwachtingen, binnen enkele maanden zullen de eerste resultaten zichtbaar zijn. Vanaf 18 februari kan iedereen meekijken en meedoen op www.cyburg.nl.



Ingezonden persbericht