Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 20 februari 2002

PARTIJ VAN DE ARBEID ONTEVREDEN OVER CONCEPT EU-RICHTLIJN SOFTWAREOCTROOIEN

Vandaag is met een persbericht de concept EU-richtlijn over softwareoctrooien verschenen. Deze richtlijn zal een dwingend karakter krijgen binnen de Europese Unie en nationale wetgeving zal daaraan moeten worden aangepast. Ondanks grote bezwaren van meerdere Europese landen biedt het concept veel ruimere mogelijkheden om software te patenteren dan tot nu toe. De PvdA heeft zich bij monde van woordvoerder Rik Hindriks meermalen uitgesproken tegen de mogelijkheid om triviale softwareoctrooien erkend te krijgen. De PvdA is voorstander van patenten ter bescherming van reële investeringen in innovatie. Maar dan moet het wel om technische vernieuwing en aantoonbaar werkende producten gaan. Anders ontstaat er ruimte om slechts papieren ideeën te octrooieren en vervolgens kleine bedrijven te dwingen daarvoor te betalen. De PvdA wenst de open toegang tot kennis en innovatie voor alle ondernemers te beschermen. Op initiatief van de PvdA hebben de Vereniging Open Source Nederland (VOSN) en de FENIT, brancheorganisatie van softwarebedrijven, gezamenlijk criteria ontwikkeld waar software aan moet voldoen vóór er een patent verstrekt kan worden.

Zowel kleine zelfstandige softwareontwikkelaars als grotere softwarebedrijven erkennen het belang van harde scherpe criteria voor softwarepatenten om te zorgen dat echte innovatie beloond wordt en machtsvorming wordt tegengegaan.

Staatssecretaris Ybema heeft de Kamer meermalen toegezegd dat hij in Europees verband strenge regelgeving en heldere criteria zou bevorderen. Daarvan is niets terug te vinden in de concept richtlijn. De vraag is hoe dat komt en in een serie schriftelijke vragen (zie hierna) nodigt Hindriks de staatssecretaris uit om aan te geven hoe hij alsnog een wijziging denkt te gaan realiseren.