Geveke N.V.

Geveke op koers ondanks matige economie

Verslagjaar 2001

Netto omzet + 6,4%, EUR 1,04 miljard
Autonome omzetgroei Geveke + 5,6%
EBITDA + 15,4%, EUR 60,6 miljoen
Bedrijfsresultaat *)+ 14,5%, EUR 48,3 miljoen
Netto-winst *)+3,7%,EUR 34,3 miljoen
Winst per aandeel *)+0,6%, EUR 7,07
Saldo buitengewone baten en lasten -/-EUR, 4,1 miljoen
Resultaat na belastingen (excl. Cramo)*)+ 11,1%, EUR 29,4 miljoen
Winstbijdrage Cramo (gecorrigeerd voor
valuta- en financieringsrente)+ 14,0%,EUR 4,9 miljoen
Autonome omzetgroei Cramo +6,9%


*) vóór afschrijving goodwill, en vóór buitengewoon resultaat
NAARDEN - Dienstverlenende technische handelsonderneming Geveke nv heeft een over het geheel genomen goed boekjaar 2001 achter de rug. In niet eenvoudige marktomstandigheden nam de omzet met 6,4% toe tot EUR 1.038 miljoen, ten opzichte van EUR 975 miljoen in 2000. De autonome omzetgroei kwam met 5,6% duidelijk hoger uit dan de 2,3% in 2000. De EBITDA (bedrijfsresultaat voor rente, belasting en afschrijving) nam met 15,4% toe tot EUR 60,6 miljoen. Het bedrijfsresultaat steeg met 14,5% tot EUR 48,3 miljoen. De netto-winst voor afschrijving goodwill nam 3,7% toe tot EUR 34,3 miljoen. De winst per aandeel voor afschrijving goodwill en buitengewoon resultaat bedraagt EUR 7,07, een toename van 0,6% ten opzichte van EUR 7,03 in 2000. Minderheidsdeelneming Cramo droeg in het verslagjaar, op vergelijkbare basis, 14,0% meer bij aan het netto-resultaat dan in 2000, zij het dat deze bijdrage achter bleef bij de interne ramingen. Daarnaast bleef in zijn algemeenheid de gebruikelijke "eindejaarsrally" uit.

Zoals reeds bekendgemaakt in het persbericht van 7 februari jl. ligt dit resultaat beneden de eerder uitgesproken verwachtingen (stijging nettowinst en winst per aandeel voor afschrijving goodwill > 7%). In het licht van de verslechterde marktomstandigheden, zeker december viel niet mee, is Geveke tevreden met het resultaat. Alle kernactiviteiten droegen aan de stijging van het resultaat bij. De verdere stijging van de after-sales service omzet en marge leidden opnieuw tot een verbetering van het risicoprofiel.

Samenhangend met een extra bijdrage aan het pensioenfonds Geveke, verantwoordt Geveke over 2001 een netto buitengewone last van EUR 6,2 miljoen. Na verrekening van een buitengewone bate van EUR 2,1 miljoen uit de verkoop van dochteronderneming Ruhaak, resteert een saldo buitengewone baten en lasten van EUR 4,1 miljoen.

Invloed Cramo
Exclusief de resultaten van de niet geconsolideerde minderheidsdeelneming in de Scandinavische verhuurder Cramo steeg Gevekes resultaat na belastingen met 11,1%. De operationele resultaten van Cramo ontwikkelden zich positief, zij het minder dan de interne ramingen van Geveke. De omzet nam toe met 21,1% en de autonome omzetstijging bedroeg 6,9%. Het bedrijfsresultaat voor goodwill steeg met 11%. Geveke is gerechtigd tot 49,9% van het resultaat van Cramo. De nettowinstbijdrage van Cramo was echter lager dan in 2000. Dit werd veroorzaakt door een daling van de Zweedse kroon en doordat de financieringsrente in 2000 pas later werd verschuldigd dan het moment waarop Geveke gerechtigd was tot het resultaat. Daarmee rekening houdend steeg de bijdrage van Cramo met 14,0%.

Dividendvoorstel
Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 23 april te Amsterdam zal een dividend worden voorgesteld van EUR 1,90 per aandeel (2000: EUR 1,90). Dit dividend komt neer op een winstuitkering van 55,5% van het resultaat na belastingen. De toename van dit percentage ten opzichte van 2000 (36,5%) reflecteert het vertrouwen van het management in de toekomst en de waarde die het hecht aan een goed rendement voor de aandeelhouders van Geveke.

Bijstelling strategie
Geveke kon in de afgelopen jaren vooral groeien door het realiseren van een lange reeks van acquisities, één van de belangrijkste doelstellingen in de voormalige strategie. De strategie van de onderneming is herzien met het oog op de vertraging van de wereldeconomie en de relatief beperkte ruimte op de balans voor het doen van nieuwe acquisities zonder aantrekking van additioneel eigen vermogen. In 2001 was de onderneming vooral aangewezen op het effectueren van schaalvoordelen door het stroomlijnen van bedrijfsprocessen en was de focus in toenemende mate gericht op autonome groei. In de bijgestelde strategie zal het realiseren van synergievoordelen en kostenbesparingen, alsmede management van het werkkapitaal, nog nadrukkelijker de agenda bepalen. Geveke zal zich focussen op de groei van met name de Caterpillar activiteiten en op de Europese uitbouw van de activiteiten op het gebied van service en verhuur. Voor de Meerlijnsdealer activiteiten zal de focus liggen op de verhoging van het rendement op bestaande en eerder geacquireerde ondernemingen. Een actieve zoektocht naar een strategische dan wel financiële partner is vooralsnog beëindigd.

Acquisities en desinvesteringen
Verhuuractiviteiten
Cramo, de niet geconsolideerde deelneming actief op de Noord-Europese verhuurmarkt acquireerde in 2001 een zestal ondernemingen met een totale jaaromzet van EUR 24,3 miljoen.

Daarnaast werd in Nederland met de oprichting van Cramo Nederland gestart met de uitrol van het Rental Services concept. Hiertoe nam Geveke W. Knijff bv over, een verhuurder van onder andere meetapparatuur, gemotoriseerde werktuigen en kleinere gereedschappen (omzet circa EUR 5,5 miljoen).

Deze overnames passen binnen Geveke's strategie gericht op de uitbouw van de verhuuractiviteiten. Geveke haakt hiermee in op de mondiale trend naar outsourcing, waarbij ondernemingen er in toenemende mate toe overgaan machines te huren in plaats van te kopen of te leasen.

Meerlijnsdealers
Geveke Industrial heeft per 1 januari 2001 Interscandinavia Telekom AB (Istab) in Stockholm overgenomen. Istab is een handelsonderneming op het gebied van telecommunicatie en instrumenten voor glasvezeloptiek en telecom (omzet circa EUR 4,5 miljoen). Per 1 juli 2001 is het Duitse Prozess- und Maschinen Automation (PMA) overgenomen, actief op het gebied van ontwikkeling en distributie van systeemcomponenten voor productie automatiseringsomgevingingen (omzet ruim EUR 30 miljoen).
In lijn met Geveke's strategie werd per 1 juli Certis Benelux en per 1 oktober 2001 Landré Ruhaak verkocht. De totale omzet van deze ondernemingen bedroeg zo'n EUR 24 miljoen op jaarbasis.

Diversen
Per 1 oktober 2001 is het 100% belang in de niet geconsolideerde deelneming Bumicom Telecommunicatie verkocht.

Resultaten
De netto-omzet steeg met 6,4% van EUR 975 miljoen tot EUR 1.038 miljoen. De autonome omzetgroei (exclusief acquisities en desinvesteringen) bedroeg 5,6%. De omzet productverkopen nam toe met 4,8% van EUR 752,7 miljoen in 2000 tot EUR 788,5 miljoen in 2001, ofwel 76,0% van de totale omzet. De after-sales service omzet (service en onderdelen) gekenmerkt door een relatief hoge marge nam toe met 9,0% toe tot EUR 211,8 miljoen en vertegenwoordigt thans 20,4% van de totale omzet (2000: 19,9%). De Geveke-(niet Cramo) verhuuractiviteiten stegen in omzet met 37,5%, onder andere als gevolg van de acquisitie van Knijff. Begin 2002 werden deze activiteiten verder uitgebouwd met de overname van BBIS.

De handelsmarge nam toe tot 29,7% (2000: 29,1%). Deze stijging is te danken aan zowel het hogere aandeel als aan een hogere gerealiseerde marge in de service- en onderhoudsactiviteiten.

De bedrijfslasten stegen met 7,2% tot EUR 259,5 miljoen. Exclusief acquisities en desinvesteringen bedroeg deze stijging slechts 1,9%. Deze laatste stijging ligt ruim beneden de stijging van de netto omzet. Het bedrijfsresultaat nam toe met 14,5% tot EUR 48,3 miljoen. Alle kernactiviteiten droegen aan deze stijging bij.

Het resultaat niet geconsolideerde deelnemingen betreft voornamelijk het resultaat van het belang in Cramo. De op de post betrekking hebbende goodwill is separaat verantwoord om het inzicht in de samenstelling van deze post te vergroten.
Het saldo van rentebaten en -lasten nam toe met EUR 3,1 miljoen, grotendeels door de consolidatie van de CV-vastgoedondernemingen. De belastingdruk nam af tot 23,8% (2000: 24,9%). Deze daling is mede veroorzaakt door een lager aandeel van de winst van de werkmaatschappijen in Nederland en door gebruikmaking van de fiscale faciliteiten onder de zogeheten Fiscale Risico Reserve in Nederland. Het resultaat na belastingen voor afschrijving goodwill en bijzondere baten en lasten steeg met 3,7% tot EUR 34,3 miljoen.

Werkzaam vermogen en financiering
Het gemiddeld werkzaam vermogen (groepsvermogen plus netto rentedragende schulden plus voorzieningen) nam met 22% toe, voornamelijk als gevolg van de consolidatie van de onroerend goed CV's.
De voorraadtermijn nam met 0,1 toe tot 2,6 maanden. De krediettermijn van leveranciers en principalen over dezelfde periode nam toe met 1 dag tot 38 dagen. Het aantal debiteurendagen nam toe van 43 dagen in 2000 tot 45 dagen in 2001. Deze stijging hangt samen met acquisitities, alsmede het afgenomen aandeel van productverkopen van vooral enkellijnsdealers in de omzet.
Inclusief consolidatie van de onroerend goed CV's, bedroegen de investeringen in materiele vaste activa EUR 43,0 miljoen.

De solvabiliteit (groepsvermogen als percentage van de totale activa) steeg van 30,2% ultimo 2000 tot 30,7% per ultimo 2001.

Personeel
Het gemiddeld aantal werknemers van de groep steeg met 2,4% van 3.121 in 2000 naar 3.197 medewerkers in 2001 (exclusief niet geconsolideerde deelnemingen), voornamelijk als gevolg van acquisities.

Gang van zaken per kernactiviteit

Enkellijnsdealers
De omzet van de enkellijnsdealers steeg met 10,6% van EUR 587,4 miljoen in 2000 tot EUR 649,9 miljoen in 2001. Het bedrijfsresultaat nam toe met 3,0% tot EUR 31,3 miljoen.

De omzet van het cluster Geveke Power Systems nam toe met 17,3%. Er was sprake van een sterke verbetering van het bedrijfsresultaat.

De omzet van het cluster Geveke Construction Equipment nam met 3,9% toe. Voornamelijk in Nederland en Denemarken verslechterde de markt en ook in Noorwegen werden minder positieve resultaten behaald dan verwacht. De Zweedse markt bleef stabiel. Over het geheel genomen rapporteerde het cluster een bevredigend resultaat.

De omzet van het cluster Geveke Production Machinery is met 18,7% gestegen. Deze stijging is te danken aan de in het voorjaar gestarte vertegenwoordiging van de Amerikaanse machinefabrikant Haas. Investeringen in verband met de start van deze vertegenwoordiging en minder goede marktomstandigheden zetten de winstgevendheid onder druk.

Meerlijnsdealers
De omzet van de kernactiviteit meerlijnsdealers steeg van EUR 360,8 miljoen in 2000 met 5,8% tot EUR 381,0 miljoen in 2001. Het bedrijfsresultaat nam met 7,2% toe tot EUR 19,2 miljoen.

De omzet van het cluster Geveke Industrial is met 14,9% gestegen, voornamelijk als gevolg van acquisities. Door een stagnatie in de markt van IT en telecom-producten heeft Geveke Industrial een moeilijk jaar achter de rug. Een deel van het tegenvallende resultaat kon worden gecompenseerd door een omvangrijk
kostenbesparingsprogramma.

De omzet en het bedrijfsresultaat van het cluster Geveke Technical Solutions zijn sterk gestegen, mede doordat de in 2000 gepleegde acquisities in 2001 voor een vol jaar werden geconsolideerd.

De omzet van het cluster Geveke Technical Components nam licht af door desinvestering van Certis. In het afgelopen boekjaar bleven de resultaten achter bij de verwachtingen, zij het dat nog steeds positief werd bijgedragen aan het groepsresultaat.

De omzet van het cluster Geveke Rotating and Rolling Equipment nam af, voornamelijk als gevolg van de verkoop van motorendistributeur Ruhaak. Desalniettemin is het bedrijfsresultaat aanzienlijk gestegen, onder meer als gevolg van een stringent kostenbeheersingbeleid.

Verhuur
De operationele resultaten van niet geconsolideerde minderheidsdeelneming Cramo ontwikkelden zich positief. De omzet nam toe met 21,1% en de autonome omzetstijging bedroeg 7,0%. De bijdrage van Cramo aan het resultaat van Geveke daalde daarentegen van EUR 6,6 miljoen naar EUR 4,9 miljoen. Geschoond voor het feit dat Geveke over 2000 tot 10 maanden resultaat gerechtigd was en slechts 7 maanden financieringslasten hoefde mee te nemen en voor valutakoers wijzigingen steeg de bijdrage van Cramo aan het groepsresultaat van Geveke met 14,0%.
Exclusief valuta-invloeden wordt voor 2002 een hogere bijdrage van Cramo aan de resultaten van Geveke voorzien.

Knijff, de verhuuractiviteit in Nederland, droeg reeds in 2001 bij aan het resultaat van Geveke.

Bijdrage aan Geveke pensioenfonds
Geveke zal over 2001 een buitengewone last verantwoorden van EUR 6,2 miljoen ná belastingen samenhangend met het pensioenfonds Geveke. Deze last vloeit enerzijds voort uit de affinanciering van gedane toezeggingen aan oud medewerkers ten aanzien van hun toekomstige pensioenrechten en anderzijds uit verplichtingen voor medewerkers als gevolg van de omschakeling naar het huidige beschikbare premiestelsel.
Het verantwoorden van deze last bij Geveke was het gevolg van het feit dat de dekkingsgraad van het Geveke Pensioenfonds thans door de lage rente, de hoge inflatie en tegenvallende beleggingsresultaten over 2001 onvoldoende blijkt, om aan de hiervoor genoemde verplichtingen te kunnen voldoen. Gelet op het naar verwachting éénmalige karakter van deze omvangrijke post is door de directie van Geveke besloten het onderhavige bedrag van EUR 6,2 miljoen als buitengewone last aan te merken.

Verwachtingen
Geveke is goed gepositioneerd om in 2002 verder invulling te geven aan haar bijgestelde strategie. Focus op kostenbeheersing, het beter realiseren van synergie- en schaalvoordelen en meer aandacht voor uitbouw van met name de Enkellijnsdealer activiteiten en de activiteiten op het gebied van service en verhuur, moet bijdragen aan een verdere verbetering van de economische toegevoegde waarde.

Ondanks een redelijk gevulde orderportefeuille en de aanhoudend goede perspectieven voor outsourcing in het algemeen en verhuur in het bijzonder, wordt het geven van een resultaatverwachting voor heel 2002 momenteel bemoeilijkt door onzekere marktomstandigheden in een aantal van de voor Geveke relevante markten. Geveke onthoudt zich thans van het doen van een nadere prognose over de resultaten in 2002.


***om het persbericht compleet met tabellen te kunnen bekijken, gelieve op de volgende link te klikken*** Zie het origineel http://212.204.194.182/geveke/nl/pers/100.html . Zie het origineel .

Naarden, 22 februari 2002
De Directie

De jaarcijfers worden hedenochtend om 10.00 uur toegelicht tijdens een persconferentie in de Amstelzaal van het Hilton Hotel aan de Apollolaan te Amsterdam.Voor analisten start om 12.15 een presentatie eveneens in het Hilton Hotel.

Voor nadere informatie (na 14.30 uur i.v.m. analistenpresentatie):

ing C. Knol
CEO
tel +31 (0)35 6997 301
drs. J.A. de Die
tel +31 (0)35 6997 307
Geveke nv, Gooimeer 6-35, 1411 DD Naarden. http://www.geveke.com

Profiel

Geveke nv is een dienstverlenende handelsorganisatie. De onderneming legt zich daarbij - veelal op basis van exclusieve vertegenwoordiging
- toe op de inkoop, marketing, distributie, onderhoud en verhuur van een breed pakket van diesel- en gasmotoren, machines, elektronische componenten en technische verbruiksgoederen ten behoeve van de industrie, bouw en overheid.

Kernactiviteiten
De werkmaatschappijen van Geveke zijn organisatorisch ondergebracht in drie kernactiviteiten: enkellijnsdealers, meerlijnsdealers en verhuur. De kernactiviteit enkellijnsdealers, bestaat uit werkmaatschappijen die hoofdzakelijk één exclusieve vertegenwoordiging hebben. Bij de meerlijnsdealers voeren de werkmaatschappijen verscheidene exclusieve vertegenwoordigingen die elkaar aanvullen. De activiteit verhuur richt zich op het business-to-business verhuur van machines, apparatuur en 'modular space'. Voor alle werkmaatschappijen geldt dat ze voornamelijk op de Europese markt opereren.

Geveke realiseert thans met ruim 3.300 medewerkers een omzet van circa EUR 1,1 miljard per jaar. De werkmaatschappijen van Geveke zijn actief in Nederland, België, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Estland, IJsland, Polen, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Moskou.

De aandelen van Geveke zijn genoteerd aan de effectenbeurs van Euronext Amsterdam.