European Commission

IP/02/313

Brussel, 25 februari 2002

Commissie stelt formeel onderzoek in naar de overname van Nederlandse kalkzandsteenproducenten

De Europese Commissie heeft besloten een grondig onderzoek in te stellen naar de overname van CVK, de coöperatie van Nederlandse kalkzandsteenproducenten, door de Duitse groep Haniel en het Nederlandse bedrijf Cementbouw in 1999. De Commissie heeft twijfels over de gevolgen van deze transactie voor de mededinging in de Nederlandse bouwmaterialensector.

Haniel is een Duits conglomeraat met zakelijke belangen in de hele wereld. De dochtermaatschappij Haniel Bau-Industrie GmbH produceert en distribueert vooral in Duitsland, bouwmaterialen zoals kalkzandsteen, geharde celbetonproducten en stortklaar beton. Haniel heeft ook een belang in de coöperatie van Nederlandse kalkzandsteenproducenten CVK (Coöperatieve Verkoop- en productievereniging van Kalkzandsteenproducenten).

De voorgenomen overname van het Duitse bouwmaterialenbedrijf Ytong Holding AG door Haniel wordt ook onderzocht door de Commissie, terwijl de overname van Fels-Werke GmbH vorige week werd goedgekeurd wat betreft de invloed op de Nederlandse markt (zie IP/02/288).

Cementbouw Handel & Industrie B.V. is een Nederlandse onderneming die bouwmaterialen produceert en verhandelt. Cementbouw is naast Haniel de andere aandeelhouder in CVK.

CVK is een Nederlandse coöperatie waarvan alle Nederlandse kalkzandsteenproducenten lid zijn.

De Commissie heeft besloten een grondig onderzoek in te stellen omdat zij ernstige twijfels koesterde over de gevolgen van de transactie voor de mededinging in de Nederlandse bouwmaterialensector.

Uit de eerste beoordeling bleek dat het verkrijgen van zeggenschap over CVK door Haniel en Cementbouw en de groepering van de kalkzandsteenproducenten, die het eigendom zijn van Haniel en Cementbouw in CVK, kunnen hebben geleid tot een machtspositie op het gebied van bouwmaterialen.

De Commissie heeft vier maanden de tijd om tot een eindbeschikking over de aangemelde transactie te komen. Het inleiden van de formele onderzoekprocedure is een procedurestap waarmee nog niets wordt gezegd over het uiteindelijke resultaat van het onderzoek.