College voor zorgverzekeringen

Goede regie kan traumazorg sterk verbeteren
26 februari 2002
CVZ evalueert beleidsvisie traumazorg

Bij de traumazorg (medische hulp aan ongevalsslachtoffers) ontbreekt het vooral aan een regiefunctie op landelijk niveau. Op regionaal niveau is de samenwerking tussen de verschillende ketenpartners sterk verbeterd, maar landelijk is nog onvoldoende resultaat geboekt bij het tot stand brengen van een traumazorgnetwerk. Tot 1 juli 2002 moeten het Landelijk Beraad Traumacentra (LBTC) en de traumacentra de gelegenheid krijgen zelf een systeem te ontwikkelen om slagvaardiger te kunnen optreden. Slagen zij daar niet in, dan wil het CVZ in overleg met VWS een voorstel ontwikkelen om de regiefunctie van de traumazorg optimaal te laten functioneren.

Dit zijn de belangrijkste conclusies en aanbevelingen van het rapport 'Evaluatie beleidsvisie traumazorg: eerste inventarisatie stand van zaken', dat op donderdag 28 februari 2002 door het College voor zorgverzekeringen (CVZ) zal worden vastgesteld.

De beleidsvisie traumazorg heeft tot doel een (landelijk) traumazorgnetwerk tot stand te brengen. Hierdoor dient de samenwerking en de afstemming tussen hulpverleners en organisaties te worden verbeterd, zodat met name zeer ernstige ongevalsslachtoffers met meervoudig letsel optimale zorg kunnen krijgen. De uitkomsten van het CVZ-onderzoek geven aan dat de bevoegdheid om op landelijk niveau beslissingen te nemen ontbreekt. Hierdoor zijn het opzetten van een landelijk dekkend netwerk van traumazorg en het inrichten van een kenniscentrumfunctie door de tien aangewezen traumacentra onvoldoende van de grond gekomen.
Om hierin verbetering aan te brengen beveelt het CVZ de minister van VWS het volgende aan:

* Geef het Landelijk Beraad Traumacentra en de traumacentra tot 1 juli 2002 de gelegenheid zelf een systeem te ontwikkelen om slagvaardiger te kunnen optreden.

* In geval een dergelijk systeem niet tot stand komt wil het CVZ in overleg met VWS een sturingsmechanisme ontwikkelen voor de regie van de traumazorg.

* Zorg voor concrete afspraken tussen overheid en traumacentra over criteria en het volgende evaluatiemoment. Het CVZ stelt voor deze evaluatie eind 2003 te laten plaatsvinden.

* Stel een centrale registratie van gegevens verplicht.
* Zorg voor heldere afspraken over de inzet van Mobiele Medische Teams.

* Geef zekerheid over de toekomstige financiering van de traumazorg.
* Betrek zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties bij de ontwikkeling van een landelijk traumazorgnetwerk.

VWS heeft voor de financiële ondersteuning van het traumazorgnetwerk in totaal structureel ¤ 4,5 miljoen gereserveerd, te verdelen over tien traumacentra. Hiervan dragen er vier zorg voor een Mobiel Medisch Team (MMT) met een helikopter-voorziening. Daarvoor is nog eens ¤ 4,5 miljoen beschikbaar.

Auteur: John van der Pas (020) 34 75 605

Mutatiedatum 02/02/26 15:29:54
Site Meter