Vakvereniging Voor Machinisten en Conducteurs

Tilburg, 26 februari 2002

Duidelijkheid toekomst Boordpersoneel

Beste collega,

Het akkoord van 23 april jl. begint zijn vruchten af te werpen. Als vakbond zijn wij nauw betrokken bij alle ontwikkelingen. Daar waar het gaat om de punten die tussen de Ondernemingsraad NSR en de directie NSR zijn overeengekomen hebben wij regelmatig terugkoppeling via de Monitorcommissie. Deze commissie van wijze mannen (bestaande uit Anton Westerlaken, Ad Verhoeven en Hans van der Steen) heeft ons nu uitgenodigd voor een werkconferentie op 8 en 9 maart as.

De commissie schrijft in haar uitnodiging dat het doel van deze werkconferentie moet zijn;

Een heldere taakverdeling was en is een kernelement uit de afspraken van vorig jaar (normalisatie van arbeidsverhoudingen). Dit vraagt naar de toekomst een verdere uitwerking om te komen tot een kader (code of conduct) dat voorkomt dat verhoudingen onhelder worden of verantwoordelijkheden door elkaar gaan lopen.

Het alternatieve productiemodel kan nooit leiden tot vreugde bij iedere medewerker van NS-R. Zowel bij de OR als vakorganisaties is dit besef voluit aanwezig inclusief de lotsverbondenheid op dit punt. Gezamenlijk afstemmen en optrekken is zowel cruciaal om verbeteringen te realiseren, als om ongewenste tegenstellingen te voorkomen.

Om elkaar daar in te ondersteunen, goed samen te werken, is kennis van ontwikkelingen, afstemmen van activiteiten, onderling vertrouwen en een gezamenlijk gedragen perspectief noodzakelijk.

Kernthema's van de conferentie zijn kwaliteit van arbeid, vakmanschap en collegialiteit.
Door de directie van NS-Reizigers wordt inzicht verschaft over het beleid ten aanzien van de komende periode. Dit betreft in ieder geval de ontwikkelingen op het terrein van de kwalitatieve en kwantitatieve werkgelegenheid, taak en bevoegdheidsverdeling en medezeggenschapsstructuur.

De conferentie werkwijze zal er een zijn van een geannoteerde agenda waarbij partijen elkaar schetsen wat hun mogelijkheden, inzet en wensen zijn en aangeven wat ze van anderen nodig hebben om dit waar te maken (niet onderhandelen en procedures maar inhoudelijk en kwalitatief). Het eerste deel van de conferentie wordt benut voor een agendasetting.
De werkconferentie eindigt met uitwerkingsvragen en noties die vragen om verdere uitwerking/toetsing. Deze uitwerkingen kunnen in een slotconferentie 'geborgd' worden in afspraak over doelstelling en werkwijze voor de komende tijd.
Participatie in conferentie is 5 OR leden, vertegenwoordigers van de bonden en directieleden + conferentie ondersteuning.

Tot zover uit de brief van de commissie. Voor de VVMC is het duidelijk dat gedurende deze conferenties er duidelijkheid moet komen over de toekomst van het rijdend personeel.

Op 4 maart is de VVMC uitgenodigd door Dhr. Noordzij om verder te spreken over de toekomst van NS en welke stappen er de komende tijd worden ondernomen.

Wij houden jullie verder op de hoogte.