nternational N.V.


---
Son, 26 februari 2002
Aantal pagina's: 9

PERSBERICHT

NEWAYS ELECTRONICS INTERNATIONAL N.V.

Hoofdpunten


· Netto-omzet: EUR 202 miljoen (2000: EUR 220 miljoen)
· Bedrijfsresultaat excl. bijzondere posten: EUR 2,4 miljoen (2000: EUR 6,0 miljoen)
· Nettoresultaat excl. bijzondere posten: EUR 0,3 miljoen (2000: EUR 3,1 miljoen)
· Activiteitenportfolio herschikt

· Doorgevoerde reorganisaties verbeteren uitgangspositie voor 2002
· Nog geen marktherstel zichtbaar

· Voorgenomen emissie nieuwe aandelen

Neways Electronics International (Neways) heeft in 2001 een nettoresultaat exclusief bijzondere posten van EUR 0,3 miljoen behaald. De netto-omzet daalde in 2001 met 8% naar EUR 202 miljoen. De autonome omzetgroei bedroeg 3%.

Voor Neways was 2001 een turbulent jaar. De verslechterde omstandigheden in de markt voor Electronic Manufacturing Services (EMS) maakten ingrijpende interne maatregelen en een herschikking van de activiteitenportfolio noodzakelijk. In 2001 zijn derhalve een aantal reorganisaties, desinvesteringen en een afboeking van de voorraden doorgevoerd, waarvoor in totaal EUR 21,4 miljoen netto aan voorzieningen werd getroffen. De productiecapaciteit werd bij een aantal werkmaatschappijen verkleind en verliesgevende, niet-strategische activiteiten werden afgestoten. Hiermee heeft Neways haar uitgangspositie voor 2002 verbeterd. Marktherstel is op dit moment echter nog niet zichtbaar.

Door de getroffen voorzieningen kwam het nettoresultaat over 2001 uit op EUR 21,1 miljoen negatief. Voorgesteld wordt om over het boekjaar 2001 geen dividend uit te keren.

Balans en financiering
Het eigen vermogen van Neways is het afgelopen jaar gedaald met 47% tot EUR 20,7 miljoen. Ter versterking van de balanspositie zijn in oktober onderhands 400.000 nieuwe aandelen geplaatst. De solvabiliteit (het garantievermogen als percentage van het balanstotaal) is uitgekomen op 26,6% (2000: 36,3%). In het bijzonder als gevolg van de voorzieningen voor reorganisaties, desinvesteringen en de afboeking van de hoge voorraadpositie zijn solvabiliteit en liquiditeit onder de nagestreefde niveaus gezakt. Verbetering van solvabiliteit en liquiditeit heeft in 2001 een hoge prioriteit gehad en zal ook in 2002 extra aandacht krijgen. Neways is voornemens het eigen vermogen te versterken.

Marktontwikkelingen 2001
De omstandigheden in de markt voor EMS zijn in het jaar 2001 verslechterd. Neways begon het jaar met een goed gevulde orderportefeuille. Begin januari waren er reeds enige aarzelingen merkbaar in met name de telecommunicatie- en halfgeleiderindustrie. De EMS-markt verslechterde daarna snel. Alleen de markt voor medische systemen liet in 2001 een lichte groei zien.

Belangrijkste ontwikkelingen werkmaatschappijen

· De werkmaatschappijen Neways Leeuwarden, Evic, Si-Lectron, Hymec, Purfürst, Hoyte en Neways Industrial Systems hebben een positief resultaat gerealiseerd. De overige werkmaatschappijen hebben in 2001 niet bijgedragen aan de winst;
· Zoals eerder aangekondigd zijn de werkmaatschappijen Neways Advanced Electronics, Ripa Systems en Ripa Electronics gebundeld tot twee ondernemingen: Ripa B.V. voor de electronica-assemblage en Neways Industrial Systems B.V. voor de productie van industriële systemen en apparaten;
· Bij Neways Heerlen werd de in maart gestarte reorganisatie afgerond. De werkmaatschappij richt zich voortaan volledig op kabels en "clean room" montageactiviteiten. De samenwerking met Si-Lectron is in 2001 geïntensiveerd en zal in 2002 verder worden uitgebreid;
· De telecomactiviteiten van werkmaatschappij Neways Huizen zijn gereorganiseerd. Neways Huizen richt zich volledig op ontwikkeling, prototypebouw en productie van complexe, kleinere series;
· Begin juli is PMA verkocht aan Geveke N.V. PMA is per 1 januari 2001 gedeconsolideerd;
· In oktober zijn de activiteiten van Ramaer en Ramaer Protos & Specialties beëindigd. De printplatenproductie was verliesgevend en paste niet langer in de strategie van Neways. In juli werd een intentieverklaring getekend voor de verkoop. Door de verslechterde economie liepen de verliezen echter snel op waardoor een faillissement onvermijdelijk werd. De onderneming is daarna, in afgeslankte vorm, doorgestart;
· De overname van Cereon, gespecialiseerd in onderhoud en reparatie van mobiele telefoons, is in oktober 2001 afgerond. Cereon is met terugwerkende kracht per 1 juli 2001 meegeconsolideerd;
· In december is overeenstemming bereikt over de overname van de elektronica assemblage activiteiten van Semecs Neunkirchen (Duitsland). Neways versterkt hiermee haar positie in de Duitse markt, de belangrijkste afzetmarkt voor elektronische systemen in Europa.
Vooruitzichten
Neways heeft in 2001 de bedrijvenportfolio ingrijpend aangepast en een fors aantal reorganisaties doorgevoerd. Het kostenniveau is hierdoor structureel verlaagd, de strategische positie is verbeterd en de interne organisatie versterkt. Daarmee zijn de business risico's beter beheersbaar geworden en heeft Neways haar uitgangspositie voor 2002 verbeterd. De voortzetting van dit verbeterproces zal ook in 2002 een hoge prioriteit hebben.

De in de eerste twee maanden van 2002 verder verslechterde marktomstandigheden en de onzekerheid over wanneer marktherstel in zal treden vormen op dit moment aanleiding om nog geen concrete verwachtingen uit te spreken over omzet en resultaat in 2002. Indien de marktomstandigheden dat eisen zullen kostenniveau en interne organisatie opnieuw worden aangepast.

Bestuurswisseling Raad van Commissarissen
Op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Neways Electronics International N.V., te houden op 19 maart 2002, zal de heer ir. D. Boers R.A. (54) toetreden tot de Raad van Commissarissen van Neways en het voorzitterschap overnemen van de heer mr. drs. C.L.M. de Quay (67). De heer Boers is Voorzitter van de maatschap Govers Accountants/Adviseurs te Eindhoven. Zoals reeds aangekondigd tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders d.d. 16 mei 2001, zal de heer de Quay terugtreden uit de Raad van Commissarissen.

De persconferentie over de jaarcijfers 2001 van Neways wordt vandaag om 10.30 uur gehouden ten kantore van Citigate First Financial, Assumburg 152a te Amsterdam

Meer informatie kunt U krijgen bij:

Drs. ir. B. Doorenbos (CEO) Drs. V.B.M. de Bok (CFO) Tel. 040 - 2679226 Tel. 040 - 2679247
Mob. 06 - 53904218
Neways Electronics International N.V.
Adres hoofdkantoor:
Postbus 69, 5690 AB SON Website: www.neways.nl

Neways Electronics International N.V. is een aan de Euronext Amsterdam genoteerde, internationaal opererende leverancier van industriële en professionele elektronica. De onderneming boekte in 2001 een omzet van EUR 202 miljoen en biedt werk aan ongeveer 1600 medewerkers. Neways heeft werkmaatschappijen in Nederland, België, Duitsland, Slowakije, Hongarije en China.

Neways is actief op de markt van EMS (Electronic Manufacturing Services). Kernactiviteiten van Neways zijn assemblageprocessen bestaande uit het plaatsen van elektronische componenten op printplaten (Printed Circuit Board Assembly, ofwel PCBA). Daarnaast is Neways actief in de levering van micro-elektronica, kabelsystemen en van geïntegreerde apparaten en (sub)systemen. Neways richt zich met name op de levering van kleinere series met de nadruk op flexibiliteit, leverbetrouwbaarheid en kwaliteit van het product.

Naast de productie en assemblage van PCB's, micro-elektronica en kabelsystemen concentreert Neways zich meer en meer op ontwikkeling, systeembouw, testen en service en reparatie. Neways levert aan OEM's en aan industriële toeleveranciers. Producten van Neways worden onder meer toegepast in de halfgeleider-, medische en telecommunicatie-industrie.

Tot de Neways groep behoren de volgende bedrijven:

Cereon B.V. - Amsterdam; Evic Electronics B.V. - Echt; Evic Service & Repair Center B.V. - Echt; Evic Service & Repair Hungary Kft - Budapest (Hongarije); Hoyte B.V. - Son; Hykong Ltd. - Hong Kong; Hymec B.V. - Sittard; Neways Electronics Production GmbH - Kassel (Duitsland); Neways Heerlen B.V. - Heerlen; Neways Huizen B.V. - Huizen; Neways Industrial Systems B.V. - Son; Neways Leeuwarden B.V. - Leeuwarden; Neways Neunkirchen GmbH - Neunkirchen (Duitsland); Purfürst Engineering GmbH - Isernhagen (Duitsland); Q-Nova a.s. - Nová Dubnica (Slowakije); Ripa Assembly N.V. - Opglabbeek (België); Ripa B.V. - Son; Si-Lectron B.V. - Kerkrade; Neways Wuxi Ltd. - Wuxi (China); Ximec Electronics Co. Ltd. - Wuxi (China).

Bijlagen:


- Verlies en winstrekening 2001

- Balans per 31 december 2001

- Overzicht van de kasstromen

- Overzicht mutaties eigen vermogen per 31 december 2001
- Aanvullende gegevens

Met vriendelijke groet,
Bea van den Berk
Neways Electronics International N.V.
P.O. Box 69
NL 5690 AB SON
Tel. +31 40 2679 201
Fax +31 40 2679 110
Email b.vd.berk@neways.nl
Website www.neways.nl