European Commission

C/02/55

Brussel, 26 februari 2002

6676/02 (Presse 55)

Bemiddelingscomité Parlement - Raad

Akkoord over 55 miljoen euro voor steunmaatregelen op het gebied van de werkgelegenheid

Tijdig voor de Europese Raad van Barcelona in maart, die de met de economische en sociale hervormingen geboekte vooruitgang zal evalueren, hebben de Raad en het Europees Parlement vandaag in het kader van het Bemiddelingscomité (1)
een akkoord bereikt over een besluit inzake communautaire stimuleringsmaatregelen op het gebied van de werkgelegenheid. Deze maatregelen zijn erop gericht de samenwerking tussen de lidstaten aan te moedigen en hun werkgelegenheidsbeleid te ondersteunen, in het bijzonder waar het de inspanningen voor volledige werkgelegenheid betreft, zoals tijdens de Europese Raad van Lissabon in maart 2000 is overeengekomen. De stimuleringsmaatregelen vormen een belangrijk element ter ondersteuning van de Europese werkgelegenheidsstrategie en het laatste ontbrekende gedeelte om de uitvoering van die titel betreffende werkgelegenheid van het Verdrag (artikel 129) af te ronden.

Zodra het akkoord door beide instellingen is bevestigd - door het Parlement middels een stemming in plenaire zitting (absolute meerderheid van de uitgebrachte stemmen) en door de Raad via formele aanneming (met gekwalificeerde meerderheid) -, is het besluit definitief aangenomen.

In de bemiddelingsprocedure is over onderstaande kernpunten een akkoord bereikt:

* Een bedrag van 55 miljoen euro wordt uitgetrokken voor de uitvoering van de in het besluit bedoelde communautaire activiteiten voor een periode van 5 jaar, van 1 januari 2002 tot en met 31 december 2006.

* De uit hoofde van het besluit uitgevoerde activiteiten moeten meer bepaald resulteren in een grotere bewustwording van de Europese werkgelegenheidsstrategie op alle geografische niveaus van de Europese Unie, zodat de burgers in het algemeen, de sociale partners, de lokale en regionale overheden en andere relevante plaatselijke actoren zich bewust zijn van hun mogelijkheden om verbetering te brengen in de plaatselijke economische en sociale vooruitzichten.

* De activiteiten moeten gericht zijn op de bevordering van samenwerking, beste praktijken en innoverende benaderingswijzen op alle niveaus en moeten meer bepaald onderzoek omvatten naar maatregelen om plaatselijke en regionale partners aan te moedigen bij de uitvoering van de Europese werkgelegenheidsstrategie.
* De communautaire maatregelen moeten een kwantitatieve en kwalitatieve evaluatie omvatten van de effecten van de Europese werkgelegenheidsstrategie, alsook een evaluatie van de doeltreffendheid van de gehanteerde methodologie.
* Met betrekking tot de procedure die gevolgd moet worden voor de uitvoeringsmaatregelen in het kader van dit besluit (comitologie), worden de besluiten over de algemene richtsnoeren, het jaarlijks werkplan, de uitsplitsing van de middelen over de maatregelen en de selectiecriteria volgens de beheersprocedure aangenomen. De andere maatregelen worden via de raadplegingsprocedure aangenomen. (1)
Het Bemiddelingscomité bestaat uit 30 leden: 15 leden van het Europees Parlement en 15 vertegenwoordigers van de Raad. De vergadering van vandaag werd gezamenlijk voorgezeten door de heer Renzo IMBENI, vice-voorzitter van het Europees Parlement, en de heer Juan Carlos APARICIO PÉREZ, minister van Arbeid en Sociale Zaken van Spanje.