Landelijke Studenten Vakbond


PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT

ARBO-beleid op universiteiten schamel

Utrecht, 27 februari 2002 - Het ARBO-beleid van de meeste universiteiten is erbarmelijk. Universiteiten doen slechts mondjesmaat aan voorlichting over RSI. Naast technische studenten lopen ook studenten van studies die gehuisvest zijn in oudere gebouwen een verhoogd risico op RSI. Bovendien worden, ondanks herhaaldelijke waarschuwingen, op zeker 7 universiteiten laptops aangeboden aan studenten. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), die de bond vandaag, aan de vooravond van de internationale RSI-dag (28 februari) openbaar maakt.

Universiteiten geven veelal slechts passief voorlichting aan studenten over RSI, door middel van enkele posters of waarschuwingen op internetpagina's. Dit is bij lange na niet genoeg, vindt de LSVb. Zeker niet gezien de slechte ARBO-omstandigheden die op de universiteiten vaker regel dan uitzondering zijn. Weinig verrassend is de uitkomst dat vooral studenten van bètastudies blootgesteld worden aan een hoog risico op RSI. Onbekend was echter tot nu toe dat veel studenten die in oudere gebouwen studeren te maken krijgen met de slechtste werkplekken. In dergelijke oude gebouwen zijn vooral alfa- en gammastudies gevestigd. Vooral werkplekken in practicumzalen zijn beroerd ingericht; hiervoor wordt onder andere oud en afgedankt meubilair gebruikt. Op steeds meer universiteiten worden daarnaast laptopprojecten ingevoerd. Dit ondanks het feit dat laptops het hoogste risico op RSI in zich dragen.

Vorig jaar bleek uit een RSI-klachtenweek die de LSVb organiseerde reeds dat veel studenten last hebben van RSI. "Ondanks de grote hoeveelheid klachten in die week, zijn wij enorm geschrokken van de slechte ARBO-omstandigheden op universiteiten zoals die naar voren komen uit deze inventarisatie," aldus LSVb-voorzitter Sofie Joosse. Alleen de Wageningen Universiteit verdient een pluim, zo blijkt uit de inventarisatie. Hier zijn de werkomstandigheden weliswaar nog niet optimaal, maar er zijn wel ettelijke miljoenen uitgetrokken voor verbetering. Bovendien is dit de enige universiteit waar voorlichting serieus wordt genomen.

De volledige inventarisatie is te vinden op (http://www.lsvb.nl/_downloads/ARBOinventarisatie.doc>).


-----