Gemeente Etten-Leur

Nieuwjaarsrede burgemeester Drs. J.A.M. van Agt

(Uitgesproken tijdens de raadsvergadering van 28 januari 2002)

Dames en Heren,

Bij aanvang van de eerste vergadering van Uw raad in het nieuwe jaar is het een goede gewoonte beknopt terug te blikken op wat 2001 bracht en vooruit te zien op wat 2002 voor ons in petto kan hebben. Het afgelopen jaar begon met de afschuwelijke brand in Volendam. Het leven van een groot aantal jonge mensen werd toen in een mum van tijd beëindigd dan wel voorgoed ingrijpend veranderd. Naast het menselijke leed werd toen nog eens overduidelijk zichtbaar, dat de zorg voor openbare veiligheid een niet aflatende aandacht van de overheid vraagt. Mede tegen deze achtergrond heb ik bij de installatie van de heer Verspeek als brandweercommandant hem de zorg voor de rampenbestrijdingsorganisatie voor ogen gehouden. Grote indruk maakten op eenieder de aanslagen in New York op 11 september, waar het symbool van vrijheid en veiligheid, de Twin Towers, binnen enkele uren werd veranderd in rokende puinhopen. Meer dan ooit werd hierdoor duidelijk, dat veiligheid niet vanzelfsprekend is, maar iets is dat continu om aandacht vraagt en bescherming behoeft. In eigen gemeente werden wij in het begin van 2001 geconfronteerd met het dispuut over de vormgeving van de parkeergarage. Het doet deugd, dat na ampele discusssie een oplossing is gevonden waardoor Etten-Leur straks kan beschikken over een zeer moderne gebruiksvriendelijke accommodatie. Het besluit, dat U in november nam over de bouw van een geheel nieuw stadskantoor mag best historisch en visionair worden genoemd. Het is mijn stellige overtuiging, dat deze nieuwe huisvesting een geweldige ondersteuning is voor het arbeidsklimaat van onze medewerkers en mede daardoor voor het dienstbetoon, dat aan onze burgers kan worden gegeven. Aan het einde van het jaar werd de Parklaan officieel in gebruik genomen. Binnen twee jaar werd de oude rijksweg getransformeerd in een prachtige laan omzoomd met volwassen lindebomen. Iedereen kan nu zien, dat alle werkzaamheden en alle veranderingen van de afgelopen jaren leiden tot verbeteringen. Hoewel het nog een aantal jaren duurt voor ons centrum gereed is, geldt ook hier, dat geduld en tolerantie van enige overlast uiteindelijk loont en leidt tot een nieuw warm kloppend hart van de gemeente.
In het afgelopen jaar werden door U nog meer besluiten genomen, die in de komende jaren van grote betekenis zullen blijken te zijn. Ik denk daarbij o.a. aan het beschikbaar stellen van het krediet voor de Brede School in de Keen. Hier wordt dit jaar een concept gerealiseerd waar de Keen en straks ook Schoenmakershoek groot profijt van zullen kunnen hebben. In december gaf U Uw steun aan een constructie, die nieuwbouw van het verpleeg- en ouderenverzorgingshuis tot gevolg heeft. Ook dit is voor onze burgers van geweldige betekenis. Nu zouden we er nog in moeten slagen het Amphiaziekenhuis te bewegen de poliklinische funties in Etten-Leur tot verdere wasdom te brengen.
In economisch opzicht heeft ons bedrijfsleven de terugslag ervaren van het dalen van het economisch tij. Toch hebben wij gelukkig mogen ervaren, dat er ondanks dat veel hectaren industrieterrein verkocht konden worden en dat ook in de kantoorsector de komst van dienstverlenende bedrijven kon worden begroet. Opnieuw deed het weer deugd, dat de inspanningen op milieugebied, die onze gemeente zich getroost ook landelijk werden onderkend en bekroond. De Novem Energy Award 2001, die wethouder Van der Heijden in ontvangst mocht nemen, was een welverdiende pluim op de hoed.

Het afgelopen jaar laat zich ook in cijfers schetsen. Het aantal inwoners groeide met 818 van 37.789 in 2000 tot 38.601 eind 2001. Dit is een groei met 2%.
Het aantal woningen nam toe met 405 van 14.851 eind 200 tot 15.256 eind 2001. Dit is een groei van 2,7%. In het afgelopen jaar werd 11,9 ha industrieterrein verkocht. In het jaar 2000 was dat slechts 2,8 ha. Daarmee werd mijn veronderstelling van het vorige jaar bewaarheid, dat het beschikbaar komen van industriegrond in Attelaken en Vosdonk-West zou leiden tot dit aan merkelijk hogere getal.
Het aantal werklozen nam af met 36 personen van 903 einde 2000 tot 867 eind 2001.

Dames en Heren,

Het jaar 2002, dat nog nagenoeg onbeschreven voor ons ligt, staat in het teken van de verkiezingen. Allereerst uiteraard de gemeenteraadsverkiezingen en in mei de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De gemeenteraadsverkiezingen gaan waarschijnlijk gepaard met de invoering van het duale stelsel. Een ding is zeker, dat naast de veranderingen in raad en college als gevolg van de verkiezingen, de verhouding tussen raad en college ook grote wijzigingen ondergaat. Het dualisme zet raad en college uit elkaar, maar naar ik vurig hoop niet tegenover elkaar. Na 7 maart worden de posities van college en raad herijkt. De verhouding gaat lijken op die van kabinet en parlement. Daardoor worden procedures, waar we intussen sinds jaar en dag aan gewend zijn, anders. Dat betekent gewenning en aanpassing. Dat lukt ongetwijfeld niet zonder vallen en opstaan. Laten we ons hierbij vooral leiden door de vraag of onze burgers gediend zijn met nieuw af te spreken procedures. Immers slechts als we ons realiseren, dat raad en college, ieder met eigen bevoegdheid, gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de bestuurs- en beleidsbesluiten, waarmee we onze burgers bedienen, kan Etten-Leur de toekomst gerust en met vertrouwen tegemoet zien.

Want er staat nog veel te gebeuren en er zijn nog diverse vraagstukken, die dit jaar weloverwogen besluiten nodig hebben. Ik noem in willekeurige volgorde, het GVVP waarbij het gaat om het zorgvuldig vormgeven van de binnengemeentelijke infrastructuur. De structuurvisie Etten-Leur Noord en het daarvan af te leiden bestemmingsplan moet het kader scheppen waarbinnen het centrum van Leur zich kan ontwikkelen. De structuurvisie Plus komt aan de orde en hierbij moet antwoord worden gegeven op de vraag waar in de toekomst, gewoond, gewerkt en gerecreëerd zal kunnen worden. Het bestemmingsplan Schoenmakershoek moet duidelijk maken hoe deze toekomstige wijk vorm gaat krijgen. Het bestemmingsplan Centrum zal op onderdelen aangepast moeten worden en tevens zal antwoord moeten worden gegeven op de vraag waar de resterende 66 woningen van het Centrumplan gebouwd moeten worden.
Naast dit al zullen we ons blijven inspannen om het centrum en het stadskantoor binnen de gestelde financiële kaders gerealiseerd te krijgen. De inrichting van het stadskantoor en het monumentale pand aan de Markt zal veel aandacht vragen, maar moet in 2003 het dienstbetoon aan de burger vergroten. Daartoe zal ook de in gang gezette organisatieverandering bijdragen, waar het afgelopen jaar veel tijd en aandacht aan besteed is.

Dames en Heren,

Uw aandacht gaat de komende weken en maanden ongetwijfeld uit naar de verkiezingen. U zult Uw politieke ideeën aan de burgers uiteen willen zetten om steun te verwerven voor Uw toekomende werkzaamheden. Ik wens U daarbij veel wijsheid en overtuigingskracht. Ik hoop dat het succes van Uw inspanningen en de onze in het kader van de verkiezingsvoorlichting zichtbaar zal zijn door een goed opkomstpercentage. Vrijheid, veiligheid en democratische verworvenheden worden al te gemakkelijk als normaal en vanzelfsprekend beschouwd. Dat zijn ze niet.

Het is het resultaat van vele eeuwen durende inspanning. Van ons allen, burgers en bestuurders, mag worden verlangd dat wij ons steentje bijdragen aan een betere wereld bijvoorbeeld en met name door een stem uit te brengen en zo de legitimiteit van het bestuur te waarborgen. Met grote interesse zal ik de komende maanden het verkiezingsproces volgen en waar mogelijk stimuleren dat van het stemrecht gebruik wordt gemaakt. Uiteraard ben ik zeer benieuwd naar de uitslag en met name naar het antwoord op de vraag met wie ik de komende jaren het bestuur van onze gemeente mag vormen. Ik eindig met de wens en het vertrouwen dat wij, burgers van Etten-Leur, ons ook dit jaar coöperatief zullen inzetten om onze gemeente nog fraaier en leefbaarder te maken dan zij al is.