Gemeente Rotterdam

Concept-masterplan Medisch Centrum Rijnmond-Zuid

Nieuw voorzieningenknooppunt op Rotterdam-Zuid

Het Medisch Centrum Rijnmond-Zuid wordt een voorzieningenknooppunt met regionale betekenis in de deelgemeente IJsselmonde in Rotterdam Zuid. Een nieuw stationsplein bij station Lombardijen vormt de basis voor reconstructie van het oostelijk gebied van station Lombardijen. Dit staat in het concept-masterplan Medisch Centrum Rijnmond-Zuid (MCRZ), dat is ontwikkeld door architectenbureau Kohn, Pedersen Fox (KPF) uit Londen in opdracht van de gemeente Rotterdam en het MCRZ.

Het plan geeft een stedenbouwkundige visie op de ontwikkeling van het gebied aan de oostzijde van station Lombardijen. Er wordt uitgegaan van een uitnodigende gebiedsentree via een nieuw stationsplein waarop de nieuwe accommodaties van het MCRZ en het Wartburg College aansluiten. Voor (commerciële) voorzieningen is 40.000 m2 gereserveerd, deels te realiseren in een zogenoemde Medi-mall: een verzameling van functies met een medisch `tintje'.

Een reconstructie van de Spinozaweg o.a. door de ondertunneling voor autoverkeer te verlengen, betere situering van openbaar vervoerhaltes en logischere aansluiting van fiets- en voetpaden moeten ertoe bijdragen dat verschillende soorten bestemmingsverkeer elkaar niet in de weg zitten. Een parkeergarage kan de verwachte extra parkeerdruk opvangen en de huidige parkeerdruk in het gebied verlichten.

Economisch belang
De voornaamste aanleiding voor de ontwikkeling van het masterplan is de wens om het MCRZ blijvend in Rotterdam te accommoderen. In de huidige locaties aan de Olympiaweg (voorheen St. Claraziekenhuis) en Groene Hilledijk (voorheen Zuiderziekenhuis) ontbreken mogelijkheden om zorg uit te breiden en te innoveren. Het op de nieuwbouw gebaseerde zorgprogramma biedt werk aan 4000 medewerkers. MCZR wordt hiermee de grootste werkgever van de deelgemeente IJsselmonde. Door de ontwikkeling van circa 40.0000 m2 aan (commerciële) voorzieningen, waaronder de Medi-Mall, ontstaan tussen 600 en 1200 extra arbeidsplaatsen. De exploitatie van de parkeergarage levert aanvullend circa 20 arbeidsplaatsen op.

Voor de nieuwbouw MCRZ moet het Wartburg College verhuizen van de Haastrechtstraat naar een nieuw onderkomen ten noorden van de Spinozaweg. Deze locatie biedt de gelegenheid tot modernisering van het onderwijsaanbod en dat versterkt de regionale concurrentiepositie van het onderwijsinstituut.

Efficiënter ruimtegebruik
Het plangebied wordt begrensd door de spoorlijn, het bedrijventerrein Hordijkerveld, de IJsselmondse Randweg, de sportvelden aan de Smeetlandseweg en de woonbuurt Kreekhuizen. De in deze strook gelegen spoordijk vormt nu een barrière tussen de wijken Lomdardijen en IJsselmonde. De Spinozaweg zorgt voor zo'n zelfde barrière tussen de buurten Kreekhuizen en Hordijk-Oost. Lichte industrie sportvelden en volkstuinen vullen het gebied. De strategische ligging bij een NS-station en nabij de autosnelweg A15 wordt daarmee onvoldoende benut. Het masterplan biedt een uitgelezen kans om deze ruimtelijke knelpunten in samenhang op te lossen.

Basis is de reconstructie van het stationsplein tot aantrekkelijk verblijfsgebied en mobiliteitsknoop voor bestemmingsverkeer. Met MCRZ en Wartburg College aan weerszijden, verbindt het stationsplein de omliggende (woon)buurten met openbaar vervoer en met elkaar. Door een concentratie van grootschalige functies wordt de grond efficiënter gebruikt en is investeren in verkeersvoorzieningen, zoals de voorgestelde parkeergarage van 2000 plaatsen, rendabeler.

Planproces
De conceptversie van het masterplan is inmiddels besproken in de commissies van de gemeenteraad en de deelgemeenteraad van IJsselmonde. Het College van B. en W. en het Dagelijks Bestuur van IJsselmonde besluiten na de verkiezingen over de verdere planuitwerking. In het najaar van 2002 wordt, aan de hand van een volgende versie, besloten of het plan rijp is voor inspraak. De inspraakresultaten worden meegewogen in de besluitvorming over de vaststelling van het masterplan. Daarna is het masterplan het kader voor bouwplannen en de basis voor een nieuw bestemmingsplan. Het is de bedoeling dat alle bouwplannen in het gebied in 2012 zijn uitgevoerd.