Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 4 maart 2002

Horecaondernemers wensen duidelijkheid over mkz-aanpak en mkz-schade Koninklijk Horeca Nederland maant Brinkhorst tot spoed met evaluatie mkz-crisis

WOERDEN - 4 maart 2002 - Koninklijk Horeca Nederland is zeer verontrust over het uitblijven van de evaluatie van de mkz-crisis. "Minister Brinkhorst van Landbouw treuzelt te veel", vindt directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland. "Brinkhorst had zijn evaluatie van de mkz-crisis allang klaar moeten hebben. Met de Engelse mkz-dreiging van de laatste dagen blijkt maar weer dat het getalm van zijn ministerie over moet zijn. Er moeten op zeer korte termijn nieuwe draaiboeken klaarliggen om een mogelijke mkz-crisis de kop in te drukken. En Brinkhorst moet daarin, naast de veehouderijsector, ook rekening houden met de belangen van horecaondernemers." Verder vindt Koninklijk Horeca Nederland dat het huidige non-vaccinatiebeleid van Brinkhorst omgezet moet worden in een vaccinatiebeleid.

De horeca is vorig jaar ongewild het slachtoffer geworden van de regels voor het ruimen van vee. De diverse partijen binnen de veehouderij hebben daarbij niet gelet op de belangen van andere sectoren, zoals de horeca. Door de drastische mkz-maatregelen hebben veel toeristen hun hotelovernachtingen geannuleerd, waardoor veel hoteliers schade hebben geleden. En door het afsluiten van gebieden waren veel horecabedrijven niet bereikbaar, waardoor ook zij veel klandizie misliepen. Door de mkz had de horeca een schadepost van ongeveer 140 miljoen euro. Directeur Jeu Claes: "Wij willen dat in de nieuwe mkz-crisisdraaiboeken ook rekening wordt gehouden met de belangen van de horecaondernemer. Maatregelen die voor boeren drastisch zijn, kunnen horecaondernemers net zo hard treffen. Het ministerie van Landbouw moet verder kijken dan haar eigen sector. Maar de discussie verzandt omdat Brinkhorst zo traag is met zijn evaluatie over het functioneren van zijn ministerie in de mkz-crisis. Het is trouwens sowieso vreemd dat Landbouw zelf de crisisbeheersing mag doen, terwijl dé experts in het bestrijden van crises en rampen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties werken."

Vergoedingen mkz-schade

Koninklijk Horeca Nederland heeft ook kritiek op de afhandeling van uitkeringen aan ondernemers die schade hebben geleden door mkz. Veel ondernemers staan nog in de kou omdat LASER, de dienst van het ministerie van Landbouw die oordeelt over uitkeringen uit het mkz-fonds, erg traag is in de afwikkeling van de schadeclaims. De voorwaarden van LASER zijn zeer gedetailleerd en erg ingewikkeld. Jeu Claes: "Daardoor hebben alleen ondernemers die bijna failliet gingen een uitkering uit het mkz-fonds gekregen. Maar volgens ons moeten ondernemers, die aantoonbare schade hebben geleden tijdens de mkz-crisis, zonder ingewikkelde procedures een uitkering uit dat fonds krijgen. Het is raar dat de directeur van LASER klaagt dat hij de ruim elf miljoen euro uit het mkz-schadefonds aan de straatstenen niet kwijt kan, terwijl er ondernemers genoeg zijn die terecht op het geld zitten te wachten. "Koninklijk Horeca Nederland hoopt dan ook dat minister-president Kok zich aan zijn woord houdt, toen hij vorig jaar tijdens een bezoek aan een mkz-gebied zei dat hij "niemand in de kou zou laten staan."

En verder...

Dossier MKZ

Noot voor de redactie -