Vlaamse overheid

Minister van binnenlandse aangelegenheden, ambtenarenzaken en buitenlands beleid, Paul Van Grembergen (SPIRIT) overhandigde vandaag het Grootschalig Referentie Bestand (GRB) van Laakdal aan haar burgemeester Patrick van Krunkelsven. Laakdal is daarmee de eerste gemeente die beschikt over GRB, het nieuwe gedetailleerde basisplan van Vlaanderen.

Met dit GRB biedt de Vlaamse regering een digitaal beeld van een gemeenschappelijk topografisch plan. Dit plan zal de gebruiker die dagelijks op het terrein interventies uitvoert, zowel binnen de overheid via de technische diensten als bij de nutsmaatschappijen die instaan voor het netbeheer, van groot praktisch nut zijn. Minister Van Grembergen streeft er naar om het digitaal bestand ook gericht raadpleegbaar te maken voor elke burger.

De Vlaamse regering heeft op 24 juli 2001 principieel beslist tot de aanmaak van dit grootschalige plan voor gans Vlaanderen. Hiermee is een prijskaartje verbonden van 157 mio ? (6,3 mrd BEF), gespreid over 12 jaar. De Vlaamse regering zal zelf instaan voor maximaal de helft van dit bedrag. De rest wordt bijgedragen door de nutssector, waarmee nog onderhandelingen gevoerd worden inzake de vormen van samenwerking.

Naast Laakdal worden momenteel ook Brasschaat, Gent, Sint- Truiden, Londerzeel, Opwijk, Rumst en Meulebeke in kaart gebracht. Projecten voor Harelbeke, Geetbets en Bornem zijn in voorbereiding.

Vormelijk vertoont het digitaal GRB dan ook weinig gelijkenissen met de klassieke plannen. Het Grootschalig Referentie Bestand is nu een moderne digitale databank die meerdere gebruikerstoepassingen ondersteunt en die een efficiënte update mogelijk maakt. Zo zijn bijvoorbeeld de veelgebruikte liggings- en situeringsplannen voortaan gemakkelijker digitaal aan te maken.
De GRB-databank is opgebouwd rond de filosofie dat enkel stabiele referentiegegevens in de databank zijn opgenomen: gebouwen, adressen, percelen, de wegen en waterlopen, gegevens verkregen van het kadastraal plan, . Iedere openbare gebruiker blijft daarnaast verantwoordelijk voor zijn eigen specifieke gegevens en kan daarvoor eigen bestanden enten bovenop het GRB: bevolkingsregisters en vergunningsregisters bij de overheid, leidingen voor de nutssector, wegmarkeringen voor de wegbeheerders.

Minister Van Grembergen wijst op het grote voordeel voor de gebruikers, met name dat de actualiteit van de gemeenschappelijke basis voortaan wordt gewaarborgd. De particulier zal (net als bij een elektronische belastingaangifte) belangrijke voordelen halen uit de vlottere verwerkingsprocessen in de relatie met de overheid.

Andere meerwaarden van GRB zijn ook duidelijk: ? door de samenwerking worden tal van karteringen en vooral dubbele metingen overbodig. Wat één partij laat opmeten is bruikbaar voor iedere andere partij;
? procedures van informatie-uitwisseling kunnen verregaand worden vereenvoudigd en geautomatiseerd; ? de uniforme basis maakt een gecoördineerde ondersteuning en het kostendelend ontwikkelen van toepassingen mogelijk;

Al deze elementen samen zullen op termijn een aanzienlijke kostenbesparing realiseren voor iedere betrokken partij. Deze kosten- en tijdsbesparing zal uiteindelijk ten gunste komen van de burger.

Ook met de AKRED, het kadaster, wordt een nieuw samenwerkingsprotocol voorbereid. Voor het Vlaamse Gewest biedt GRB immers hét fundament voor een Vlaams vastgoedinformatiesysteem. Zo zal dit systeem moet het Vlaamse Gewest toelaten het ruimtelijk beleid op haar grondgebied optimaal te organiseren.

Info: Koen.Jongbloet@vlaanderen.be ( 02/553 23 11)


---