Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Min VenW: Netelenbos start campagne verbod op handmatig bellen

Netelenbos start campagne verbod op handmatig bellen.

Met de slogan 'handsfree bellen, niks aan de hand' start minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat vandaag de nieuwe verkeersveiligheidcampagne. De campagne informeert mensen over het verbod op handmatig bellen tijdens het rijden dat op 30 maart ingaat. Op handmatig gebruik van de telefoon, dus niet alleen bellen, maar ook vasthouden, staat een boete van 138 euro. Het verbod geldt voor bestuurders van alle motorvoertuigen.

De nieuwe campagne bestaat onder meer uit de bekende attentieborden langs de wegen en televisie- en radiospots. Daarnaast zet Verkeer en Waterstaat (VenW) de campagnesite in en een originele freecard. De campagne is er primair op gericht om mensen te informeren over het verbod op handmatig bellen. Het is geen promotie om het gebruik van allerlei middelen zoals de carkit, de headset en de microfoon te stimuleren. VenW blijft benadrukken dat ook handsfree bellen niet zonder risico is.

Geheel nieuw is de campagne niet. Zo kennen veel mensen het logo van handsfree bellen nog van de voorlichtingscampagnes uit 1999 en 2000. In die jaren waren de campagnes erop gericht om mensen te wijzen op de risico.s van het bellen in het verkeer en handsfree bellen aan te bevelen. De meest recente schattingen van het Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) gaan uit van ongeveer 40 doden en 400 gewonden per jaar als gevolg van bellen tijdens het rijden. De eerdere campagnes waren succesvol, maar niet effectief genoeg. Weggebruikers begrepen het gevaar, maar gedroegen zich er nog niet naar. Daarnaast is het aantal mobiele bellers explosief gestegen. Mede op verzoek van de Tweede Kamer is het verbod daarom in gesteld.

Niet bellen is dus beter. Dat het verbod zich toch beperkt tot het handmatig gebruik en niet tot een totaalverbod van bellen in de auto heeft onder andere te maken met de mogelijkheden van het handhaven. Het is van een afstand niet duidelijk te zien of iemand belt, meezingt met de radio, of in zichzelf praat. De politie kan op handmatig gebruik goed controleren. Bovendien sluit deze maatregel aan bij de ons omringende landen.

Meer informatie over de campagne vindt u op
www.verkeerenwaterstaat.nl

Leonne Gartz, 070 . 351 6100

05 mrt 02 11:43