Gemeente Breda

05-03-2002

Breda koopt panden Dr. Struyckenplein aan

De gemeente Breda is eigenaar geworden van enkele winkels en appartementen aan het Dr. Struyckenplein. De winkels en 11 appartementen zijn aangekocht met oog op de omvangrijke vernieuwing van de wijk Heuvel. Hiermee is een volgende stap gezet in de uitvoering van de plannen voor de herinrichting van het Dr. Struyckenplein. Deze herinrichting is één van de concrete projecten die voortkomen uit de Ontwikkelingsvisie Heuvel 2002-2005. Het realiseren van een buurtwinkel en allerlei voorzieningen zoals onder andere de bibliotheek, is een belangrijk onderdeel van de visie. De overige 15 appartementen zijn door de beleggersmaatschappij in het verleden verkocht en in nu eigendom van de eigenaars/bewoners.

Winkels en voorzieningen
De aankoop van de winkelruimten en appartementen past in de Ontwikkelingsvisie Heuvel 2001-2015. Nu de winkels onder twee appartementengebouwen en 11 appartementen zijn aangekocht wordt gedacht aan een vorm van voorlopig in gebruik geven van de winkelruimten. Hierdoor komt een einde aan de onwenselijke leegstand en de negatieve uitstraling die dit heeft op de directe omgeving. Het handhaven van de twee pleinen, Mgr. Nolensplein en Dr. Struyckenplein is een belangrijk onderdeel van de visie op Heuvel. Het is de bedoeling dat het Dr. Struyckenplein het centrum wordt voor (buurt)winkels en allerlei voorzieningen die ook door andere Bredanaars worden gebruikt zoals bijvoorbeeld de bibliotheek. Dit past binnen de opvatting van Ir. F.P.J. Peutz die dit gedeelte van Heuvel heeft ontworpen.

Het voorstel is om buurt- en onderwijsvoorzieningen vooral uit te voeren op het Mgr. Nolensplein. Het gaat dan om de Brede School, kinderopvang en voorzieningen voor welzijn. De monumentale kerk krijgt ook een functie. Ook deze ontwikkeling past bij de opvattingen van prof. ir. M.J. Granpré Molière, die dit gedeelte van de Heuvel en het plein destijds heeft ontworpen als centrale ontmoetingsruimte voor de wijk. De Ontwikkelingsvisie Heuvel, in december 2001 door de gemeenteraad vastgesteld, geeft aan waarbinnen de vernieuwing in Heuvel moet gebeuren. De Ontwikkelingsvisie bestaat uit de onderdelen: onderwijs, buurt- en winkelvoorzieningen, buurteconomie, wonen en beheer. Wat steeds terugkomt in de plannen is dat de sfeer van Heuvel gehandhaafd blijft en waar mogelijk wordt versterkt. In het door Wytze Patijn, ex Rijksbouwmeester, opgestelde stedenbouwkundig basisplan hebben de verschillende functies een plaats gekregen.

Samenwerking en overleg
De Ontwikkelingsvisie Heuvel is het resultaat van intensieve samenwerking tussen de Stichting Wijkbelang Heuvel, WonenBreda, woningbouwvereniging St. Laurentius en de gemeente Breda onder het motto Kwaliteit maken we samen. Intussen is met de uitvoering gestart en wordt verder gewerkt aan concrete projecten. De gemeente neemt het voortouw bij de projecten: Talmazone-Zuid, VOS-terrein, Dr.Struyckenplein en Mgr. Nolensplein. Daarnaast is woningbouwvereniging St. Laurentius bezig met de voorbereiding van het project t Vierkantje en WonenBreda met het project Heinsiusstraat en omgeving. Met de uitvoering van de plannen voor Heuvel is de komende jaren een investering van ongeveer 160 miljoen euro gemoeid.

Breda, 5 maart 2002