Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 5 maart 2002

ONTWERP INITIATIEF-WETSVOORSTEL TOEGANKELIJKHEID EN VEILIGHEID BETALINGSVERKEER GEREED

Nadat de Postbank enige tijd geleden liet weten een groot deel van haar filialen op te heffen, kondigde de PvdA een initiatief-wetsvoorstel aan dat moet voorzien in de toegankelijkheid en veiligheid van het betalingsverkeer. Iedereen moet de mogelijkheid hebben een gewenst geldbedrag op te kunnen nemen.

Het eerste ontwerp voor dit initiatief-wetsvoorstel Toegankelijkheid en veiligheid betalingsverkeer is inmiddels gereed. Het behelst een wijziging van de Wet toezicht kredietwezen 1992. Hieraan zal een artikel 85b worden toegevoegd, waarin de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de bancaire sector moet worden vastgelegd.

Ook zullen de bereikbaarheidsnormen worden vastgelegd, waarbij de normen die voor postkantoren en postagentschappen als leidraad gebruikt worden. Gedacht wordt aan het verplicht in stand houden van loketfuncties in kernen van 5000 inwoners en/of een verplichte bereikbaarheid van vijf kilometer vanaf de loketfuncties. Er moet er sprake zijn van een aanvaardbaar minimumniveau van dienstverlening. Dit minimumniveau moet nader uitgewerkt worden in een algemene maatregel van bestuur.

Een nader te vormen orgaan dient een coördinerende rol te spelen bij de uitvoering van maatschappelijke taken. Daarbij kan samenwerking worden gezocht tussen banken, met gemeentebesturen, dorpshuizen, postagentschappen en volkskredietbanken.

De Autoriteit Financiële Markten (tot voor kort STE) moet toezicht houden op de uitvoering van deze wet. Het niet naleven van de bepalingen leidt tot boetes, dwangsommen en kan uiteindelijk intrekking van de vergunning betekenen.

Tevens wordt in het initiatief-wetsvoorstel expliciet vastgelegd dat er een verbod komt op beperkingen ten aanzien van het contant opnemen van geld. Vastgelegd wordt verder dat betaal- en pinautomaten dienen te voldoen aan bepaalde veiligheids- en toegankelijkheidseisen.

Het plan van de Rabobank om met een geld-aan-huis-service te komen beschouwt de PvdA als een eerste stap in de goede richting. Maar het feit dat het slechts om een oproep gaat aan de filialen van deze bank, geeft de PvdA niet veel hoop. En waarom moet voor een dergelijke service 5.50 euro worden betaald?

Voor nadere informatie: Tineke Witteveen-Hevinga 06-51 17 59 17