Ingezonden persbericht

Wine & Food Festival 2002 - winnaars Grand Prix Saint-Hubert en Graham's Trophy

----

20e Grand Prix Saint-Hubert - moeilijker dan ooit

Na een relatief makkelijke Prix in 2001, met veel duidelijk herkenbare en gangbare wijnen, zorgde Proefschrift dit jaar voor een opdracht die door velen als moeilijker dan ooit tevoren werd ervaren. Voor de al weer 20e editie van de Prix Saint Hubert werd deze keer bewust een aantal wijnen gekozen met een minder mondiaal of bekend karakter; een keuze die duidelijke zijn sporen naliet. Vooral de Italiaanse Refosco en Lacryma Christi del Vesuvio (70 % Piedirosso) bleken nauwelijks herkend, terwijl men ook veel moeite had met de Spaanse Hécula van Castagno (100 % Monastrell) en de Lledoner Pelut van Colombette uit de Languedoc. Na een enerverende ochtend werden antwoorden vergeleken en sloegen hoop en overtuiging toen reeds om in teleurstelling of gerede twijfel. Gevoelens die werden verstrekt tijdens de prijsuitreiking waarbij allereerst de geproefde wijnen werden genoemd. Bij de teams die veel van de wijnen herkenden, steeg de spanning en de ontlading was dan ook groot toen de officiële uitslag werd bekendgemaakt. Overtuigend winnaar werd het team van Petra de Vries, Hein Sas en Hella van de Graaf, dat de een groot deel van de blind geserveerde wijnen op uitstekende wijze wist te determineren. De enorme variatie in landen, streken, druivensoorten, jaargangen en producenten staat garant voor een ongekende diversiteit, waardoor het vrijwel onmogelijk is om wijnen blind te herkennen. Dat de deelnemers desondanks veel wijnen wisten te benoemen, getuigd van veel kennis en ervaring. Dat zij dit vakmanschap tijdens de Grand Prix Saint Hubert willen testen, vergt bovendien een gezonde dosis lef en sportiviteit. Alleen al om deze reden verdienen alle kandidaten alle waardering en respect, ook al kan er uiteindelijk maar één winnaar zijn. Albert de Jong tenslotte, lid van het winnende team in 2001, hield gemengde gevoelens over aan de 20e Prix, want ondanks een laatste plaats in deze editie, blijft de wisselbokaal toch nog een jaar in zijn huis. Zijn partner Petra de Vries maakt namelijk deel uit van het triomferende team in 2002, waardoor hij (bescheiden als hij is) recht meent te hebben op een extra onderscheiding, die van "Best proevend echtpaar in de Benelux" !?

De geproefde wijnen:


1. 1999, Pinot Noir, Sonoma County, Gallo (Verbunt, Tilburg)
2. 1999, Refosco del Penducolo Rosso, Villa di Asiola (Il Commendatore, Amsterdam)

3. 2000, Lacryma Christi del Vesuvio, de Angelis (La Gironde, Rotterdam)
4. 1999, Lledoner Pelut, VdP Cts de Libron, Colombette (Cohen, Heerlen)
5. 2000, Malbec, Mendoza, Argentinië, Salentein, (Verbunt, Tilburg)
6. 2000, Bush Vine Grenache, Barossa Region Australië, Yalumba (Verbunt, Tilburg)

7. 1999, Yecla, Hecula, Castaño (La Gironde, Rotterdam)
8. 1999, Old Road Pinotage, Coastal Region Zuid-Afrika, Graham Beck, (Poot)
9. 2000, Tannat, Canelones Uruguay, Dayman (Chabrol, Amsterdam)
10. 1998, Grande Vidure Cabernet Sauvignon Reserve, Maipo Valley Chili, Carmen (Vinites Haarlem)

De winnende teams:


1. Petra de Vries, Hein Sas en Hella vd Graaf



2. Nathalie Waterscheid, Ron Robat, Jan Breusers


3. Roy Pelgrim, Remon vd Kerkhof, Michiel Koëter
Graham's Trophy

Na een spannende halve en een zeer spannende hele finale, waarin de deelnemers niet alleen op hun wijnkennis getest werden, maar ook op hun vermogen wijn en spijs met elkaar in harmonie te brengen, bleven de volgende drie winnaars over:


1. Mathieu Wechseler



2. Frank Dewaele



3. Maarten van Maris

Alledrie winnaars ontvingen uit handen van Peter van Houtert (Verbunt Wijnkopers, Breda - importeur voor Graham's) fraaie portwijnen. De heer Wechseler kan zich behalve op het genot van een Vintage '77 tevens verheugen op een geheel verzorgde reis naar Oporto en een bezoek aan de wijngaarden van Graham's.

(