Gemeente 's-Gravenzande

Voorlichtingspagina 6 maart 2002
Na de gemeenteraadsverkiezingen

U heeft op 6 maart uw stem uitgebracht, maar wat gebeurt er daarna? Voordat er een nieuw raad geïnstalleerd kan worden, moet er nog wel het een en ander gebeuren.

De stemmen zijn geteld

Op de avond van de verkiezingen verzamelen de leden van de politieke partijen en andere belangstellenden zich in het stadhuis. Als in de loop van de avond de uitslagen bekend worden, barst er een feestje los of heerst er een mineurstemming, al naar gelang het verkiezingsresultaat van de partij in kwestie. Op de ochtend van 7 maart is in elk geval duidelijk hoeveel zetels elke partij heeft gekregen en welke partijen buiten de boot zijn gevallen. Op dat moment is echter nog niet direct duidelijk wie de raadsleden zijn die in de raad mogen plaatsnemen.

Wie worden de raadsleden?

Stel, een partij mag vijf raadsleden leveren. Logisch lijkt dan, dat dit de eerste vijf kandidaten op de kandidatenlijst zijn. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Er wordt namelijk ook gekeken hoeveel 'persoonlijke' stemmen een kandidaat gekregen heeft, de zogenaamde voorkeurstemmen.

In een eerste ronde worden de vijf zetels verdeeld over de kandidaten die een aantal stemmen hebben gekregen dat groter is dan de helft van de kiesdeler. De kiesdeler is het aantal geldig uitgebrachte stemmen gedeeld door het aantal raadszetels. Bijvoorbeeld: bij 8.500 uitgebrachte stemmen gedeeld door 17 zetels is de kiesdeler 500. Een kandidaat die onderaan de lijst stond, maar wel 312 voorkeurstemmen heeft behaald, is op deze manier toch van een raadszetel verzekerd.

Blijven er na deze eerste ronde nog zetels over, dan worden die toegekend aan de overige kandidaten. Dit gebeurt in de volgorde van de lijst.

De raadsleden nemen plaats

Achter elke zetel in de raad zit een persoon. Hij of zij heeft bepaalde wensen, sterke en zwakke punten en vaardigheden. Op grond daarvan bekijkt elke fractie hoe zij de taken intern verdeelt: wie fractievoorzitter wordt en wie in welke raadscommissie gaat zitten. Voor de commissie verkeer bijvoorbeeld, zoekt de fractie bij voorkeur iemand die veel van verkeer weet of op dat gebied enige ervaring heeft.

Onderhandelingen

Maar welke partijen gaan deel uitmaken van het college en wie worden de wethouders? De collegevorming staat de eerste weken na de gemeenteraadsverkiezingen centraal. In die periode wordt volop onderhandeld. Soms doen alle partijen aan de onderhandelingen mee, soms zoeken partijen elkaar op en worden andere vanaf het begin buiten de onderhandelingen gehouden.

Een belangrijk gesprekspunt bij de onderhandelingen kan een beleidsprogramma of het collegeprogramma voor de komende vier jaar zijn. In zo'n programma staan afspraken over de richting waarin de gemeente bestuurd moet worden. Soms bevat zo'n programma ook heel concrete voornemens. Bij het opstellen van een collegeprogramma spelen de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen een belangrijke rol. Elke partij wil natuurlijk zoveel mogelijk van haar eigen verkiezingspunten terugzien in het collegeprogramma.

Het college van B en W

Na enige tijd beginnen de onderhandelingen vaste vorm te krijgen. Het resultaat kan zijn dat er een college op 'brede basis' wordt gevormd. Dat is een college waarin zoveel mogelijk partijen uit de raad zijn vertegenwoordigd. Het kan ook dat er een college op 'smalle' basis wordt gevormd. Dat is een college waarin slechts enkele partijen vertegenwoordigd zijn die dan ook de wethouders mogen leveren. Deze partijen moeten wel samen een meerderheid in de raad hebben. Anders hebben ze niet genoeg rugdekking vanuit de raad om hun beleidsprogramma uit te voeren.

Hoe het college ook tot stand komt, zeker is wel dat in de eerste weken na de verkiezingen de politieke koers voor de komende vier jaar wordt bepaald.

De wethoudersportefeuilles

Als duidelijk is welke partijen in het college komen en wie de wethouders worden, rest nog een laatste vraag. Hoe worden de portefeuilles verdeeld: wie gaat financiën 'doen', wie welzijn, wie verkeer? Vaak is dat al bij de onderhandelingen over de wethoudersposten beslist. Sommige partijen hechten nu eenmaal meer aan een bepaalde portefeuille dan andere. Ook de burgemeester krijgt een aantal taken toebedeeld. Als de portefeuilles zijn verdeeld kan het echte werk beginnen: het besturen van de gemeente.

Gekozen raadsleden die wethouder worden, geven hun raadszetel op. Een van de andere kandidaten van hun partij neemt dan hun plaats in.

Raadsvergaderingen

Extra raadsvergadering

Op dinsdag 12 maart om 19.30 uur wordt een extra raadsvergadering gehouden. Als onderwerpen staan op de agenda:

* Onderzoek geloofsbrieven nieuwgekozen raadsleden;
* Afscheid vertrekkende raadsleden.
Installatie nieuwe raad

Op donderdag 14 maart om 19.30 uur vindt de installatie van de nieuwgekozen raadsleden plaats.
Beide bijeenkomsten vinden plaats in het stadhuis en zijn openbaar. Rijbewijs voor 70+ tijdig aanvragen
Bent u 70 jaar of ouder en wilt u uw rijbewijs verlengen? Haal dan tijdig een Eigen Verklaring op bij de afdeling Burgerzaken in het stadhuis. De kosten hiervan bedragen 17,55. Deze verklaring moet gedeeltelijk door uzelf worden ingevuld en gedeeltelijk door een arts. Daarna moet deze verklaring naar het CBR verstuurd worden. Deze instantie heeft echter te kampen met een achterstand van ongeveer vijf weken.
Voorkom dus dat u met een verlopen rijbewijs rijdt en zorg voor het tijdig indienen van de Eigen Verklaring.

Burgerzaken op 15 maart gesloten

In verband met de overgang naar een ander geautomatiseerd systeem is de afdeling Burgerzaken in het stadhuis op vrijdag 15 maart 2002 de gehele dag gesloten. Alleen voor aangifte van geboorte en overlijden kan men terecht van 9.00 tot 10.00 uur.
verlenen aan

het hoofd van de afdeling Weg- en Waterbouw voor het rooien van
* 3 stuks Fraxinus Excelsior (es), 1 Salix Alba (wilg), 1 Ulmus Hollandica (iep) 2 Pyrus Calleryana (sierperen). Deze bomen staan ten oosten van de Heenweg.


* 1 populier en 1 Prunus Serrulata (sierkers) ten westen van de Heenweg.
De bomen dienen gerooid te worden in verband met het vervangen van de riolering in de Heenweg. Het rooien is een onderdeel van de totale herinrichting van de Heenweg. In deze herinrichting zal een nog verder uitgewerkt groenplan worden meegenomen.

Inspraak MER Westland/Hoek van Holland

Doel van het project

Het project Westland/Hoek van Holland heeft tot doel de leefbaarheid, bereikbaarheid en veiligheid van het Westland en Hoek van Holland te verbeteren. Om deze doelen te bereiken, willen de initiatiefnemers (provincie Zuid-Holland, stadsregio Rotterdam en stadsgewest Haaglanden) het project de Verlengde Veilingroute en de tweede Ontsluitingsweg Hoek van Holland aanleggen en het knooppunt Westerlee reconstrueren.

In aansluiting op het vorig jaar gepresenteerde MilieuEffectRapport Westland/Hoek van Holland start nu de officiële inspraakprocedure. De bij de voorbereiding betrokken gemeenten Rotterdam (Hoek van Holland), Naaldwijk, De Lier, s-Gravenzande en Wateringen hebben in 2001 het MilieuEffectRapport (MER) aanvaard.

Start inspraakprocedure

Op 8 maart 2002 start de inspraakprocedure voor dit MilieuEffectRapport. Het rapport ligt vanaf 8 maart tot 6 april 2002 ter inzage bij de hiervoor genoemde gemeenten. Gedurende deze periode kunt u schriftelijk uw reactie indienen bij de gemeente Naaldwijk. U dient uw schriftelijke reactie te richten aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Naaldwijk, Postbus 150, 2670 AD Naaldwijk. De gemeente Naaldwijk treedt voor de uitvoering van dit MER-rapport op als coördinerende overheid.

Inspraakbijeenkomsten

Op woensdag 27 maart a.s. in Hoek van Holland en op woensdag 3 april a.s. in Naaldwijk worden officiële inspraakavonden gehouden over het MilieuEffectRapport (MER) voor de aanleg van de Verlengde Veilingroute en de tweede Ontsluitingsweg Hoek van Holland en de reconstructie van het knooppunt Westerlee. Tijdens deze avonden kunt u mondeling reageren op het MilieuEffectRapport.

In Hoek van Holland vindt de bijeenkomst op 27 maart a.s. plaats in het deelgemeentehuis, Prins Hendrikstraat 161 en begint om 20.00 uur.

In Naaldwijk wordt de inspraakavond op 3 april a.s. gehouden in De Kandelaar aan de Verdilaan. De aanvang is 19.30 uur.

Procedure

Voor het realiseren van deze plannen is het verplicht de procedure van de zogeheten MilieuEffectRapportage te doorlopen. In deze procedure wordt onderzoek gedaan naar de effecten van de voorgenomen plannen op milieu, zodat er milieuverantwoorde oplossingen worden gevonden. De resultaten van de onderzoeken worden bevestigd in het MilieuEffectRapport (MER). Het MER wordt gebruikt bij het nemen van beslissingen over de plannen, zoals bijvoorbeeld de aanpassing van bestemmingsplannen.

Bestemmingsplan Nieuwe Vaart

Voorontwerp

Met ingang van 8 maart 2002 ligt het voorontwerp voor het bestemmingsplan Nieuwe Vaart gedurende 4 weken ter inzage op de afdeling Bouwen en Milieu van het stadhuis (kamer 112).

Het gedetailleerde ontwerpplan zal het globale bestemmingsplan met dezelfde naam vervangen. Het plangebied wordt globaal begrensd door de Nieuwe Vaart, de Edisonstraat, de Oranje Nassaustraat, de Prins Clausstraat en de Merellaan.

Overeenkomstig het bepaalde in de Inspraakverordening wordt iedereen in de gelegenheid gesteld om tijdens de bovengenoemde termijn het voorontwerp in te zien en daarop schriftelijk te reageren. Deze reacties kunnen worden gezonden aan burgemeester en wethouders van 's-Gravenzande, postbus 207, 2690 AE, 's-Gravenzande.

Indien de ontvangen reacties daar aanleiding toe geven, wordt vervolgens de gelegenheid geboden om met dat college of een vertegenwoordiging daarvan van gedachten te wisselen over het plan.

I. Westland Materiaal B.V., Postbus 1, 2685 ZG te Poeldijk heeft een bouwvoornemen gemeld voor het bouwen van een transformatorstation op het perceel kadastraal bekend gemeente s-Gravenzande, sectie K, nummer 5584, plaatselijk bekend Franklinstraat naast nummer 2. Het bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan 'Bedrijfs- en Recreatieterrein', omdat op gronden met de bestemming 'Tuin' het bouwen van een transformatorstation niet is toegestaan. Burgemeester en wethouders zijn op grond van artikel 5, lid 1, sub b, van de voorschriften van het bestemmingsplan 'Bedrijfs- en Recreatieterrein' bevoegd voor het genoemde bouwplan vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan.
II. Hoeve de Viersprong, Nieuwlandsedijk 10, 2691 KW te s-Gravenzande, heeft een verzoek om bouwvergunning ingediend voor het verbouwen/uitbreiden van een restaurant op het perceel kadastraal bekend gemeente s-Gravenzande, sectie M, nummer 1216, plaatselijk bekend Nieuwlandsedijk 10.
Het bouwplan is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan 'Buitengebied', omdat op de gronden met de bestemming 'Horecadoeleinden' de goothoogte maximaal 6 meter mag zijn. De goothoogte na voltooiing van dit bouwplan zal 6,60 meter zijn. De goothoogte is 0,60 meter te hoog.
Burgemeester en wethouders kunnen op grond van artikel 7, lid 1, sub e, van de voorschriften van het bestemmingsplan 'Buitengebied', vrijstelling verlenen van het bestemmingsplan waarmee het bouwplan in strijd is.
III. Westland Materiaal B.V., Postbus 1, 2685 ZG te Poeldijk heeft een verzoek om bouwvergunning ingediend voor het plaatsen van een transformatorstation op het perceel kadastraal bekend gemeente s-Gravenzande, sectie O, nummer 1304, plaatselijk bekend achter de Van Oosthuizenlaan 4.

Het bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan 'Buitengebied', omdat op gronden met de bestemming 'Agrarische doeleinden' het bouwen van een transformatorstation niet is toegestaan.

Burgemeester en wethouders zijn op grond van artikel 7, lid 1, sub a, van de voorschriften van het bestemmingsplan 'Buitengebied' bevoegd voor het genoemde bouwplan vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan.

Voordat het college beslist, ligt de verzoeken vanaf donderdag 7 maart 2002 gedurende 14 dagen ter inzage bij de afdeling Bouwen en Milieu in het stadhuis (kamer 112). Gedurende deze termijn kan iedereen schriftelijk bedenkingen kenbaar maken tegen het verlenen van de vrijstellingen bij burgemeester en wethouders van s-Gravenzande, postbus 207, 2690 AE s-Gravenzande.

M.G.T. Heskes

Berging

M.L. Kingstraat 24

F.M. v.d Lugt

Berging

Onyx 24

G. van Zijverden
Berging
Wegedoornpad 25
P. v.d Berg

Garage

Naaldwijkseweg 278a

Fa A. Vreugdenhil

Warmwater opslagtank

Poelkade 30

D.N. v.d Hout
Noordlandseweg 8

L. Noordam
Woning
Nieuwelaan 6
A. De Hoog
Tuinhuisje
Minstreelhof 10
L. van Vliet

Bedrijfsruimte

De Jonghlaan 15

A.A.M. Weterings

Uitbreiden kantoor

Galgeweg 42
Gemeente s-Gravenzande

Zoutloods/schuur

Veilingkade/recycling
Hoeve de Viersprong
Demontabele serre
Nieuwlandsedijk 10
A. van Oosten
Dakkapel
Obrechtlaan 30
P. Verwoerd
Dakkapel (voor)
Brederolaan 45
S. Wiersma
Uitbouw
Nachtegaallaan 13
Flint Ink
Fabriekshal
Wattstraat 10
W.L. Kling
Serre
Kon.Willem III straat 8
Slopen/verwijderen van astbesthoudende materialen in 2002 Diverse locaties
E.C. v.d Brugge
Kampeerhuisje (10m²)
t Louwtje 10
tot 12.00 uur. Informatie: 418105
Volgende week (11 tot en met 15 maart) worden de grijze minicontainers Zet geen ijzer, plastic of andere spullen naast uw minicontainer. Het vuilophaalbedrijf neemt dit niet mee.


* Prins Willem-Alexanderschool, container op parkeerterrein Albert Heijn, op vrijdag 8 maart van 19.00 tot 20.30 uur en zaterdag 9 maart van 10.00 tot 12.00 uur;