Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

MinVenW: Verkeer en Waterstaat besteedt energielevering aan

Grootste beheerder openbare verlichting besteedt energielevering aan

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is gestart met de Europese aanbesteding van de levering van elektriciteit voor al haar aansluitingen in Nederland. Conform de Europese regelgeving maakt het ministerie gebruik van de keuzevrijheid die ontstaan is door de liberalisering van de energiemarkt.

Verkeer en Waterstaat heeft een elektriciteitsverbruik van ongeveer 200 GWh (200 miljard watt per uur). Dit is vergelijkbaar met het verbruik van 70.000 huishoudens. Opvallend is de grote hoeveelheid elektriciteit die gebruikt wordt voor verlichting. Met een hoeveelheid van ongeveer 62 GWh is het ministerie van Verkeer en Waterstaat de grootste afnemer van elektriciteit voor openbare verlichting in Nederland. Daarbij moet worden gedacht aan de verlichting van alle rijkswegen maar bijvoorbeeld ook aan lampen van de vuurtorens. Het overige energieverbruik is nodig voor de gebouwen, gemalen, pompen, bruggen en sluizen en de minder bekende toepassingen zoals bijvoorbeeld gladheidmeldsystemen en radarbegeleidingsystemen voor de scheepvaart.

De aanbesteding is aangekondigd in het supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie op 11 februari van dit jaar. De definitieve gunning is verwacht op 2 mei.

Saskia Kranendonk, 070-3517116

05 mrt 02 17:06