Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 10

FRACTIE VERSUS ACTIE
Jongeren over het politiek bedrijf

Veel jongeren keren zich af van het politiek systeem en sluiten aan bij andere vormen van beïnvloeding. Hoe komt dat? Wat betekent dit voor de politieke partijen? Een TUMULTdebat tussen twee jongeren op 5 maart in de Lutherse kerk in de Hamburgerstraat.

De politieke partijen, zoals we die tot nu toe gekend hebben, lijken aan betekenis te hebben ingeboet. Er zijn nog afdelingen speciaal voor jongeren, maar die vormen een kleine minderheid. Het overgrote deel van de huidige jongeren interesseren zich überhaupt niet voor politiek en doen leuke dingen. Of ze keren zich bewust af van de partijpolitiek. Hun motieven daarvoor zijn onder andere de commercialisering (leunen op sponsoring door bedrijfsleven), mediatisering (invloed van de media) van de politiek, het glazen plafond van de babyboomers binnen partijen, de beruchte fractiediscipline, de verlammende werking van regeerakkoorden, enz.. Volgens hen ligt de werkelijke politieke macht bij de multinationals. Zij gaan een andere kant op: ze sluiten zich aan bij actiegroepen, issuebewegingen en andere vormen van be*nvloeding zoals bewust winkelen, d.w.z. bij dat deel van het bedrijfsleven hun inkopen te doen dat in hun ogen een correct beleid voert. Volgens hen hebben zij op deze wijze meer macht dan via de politieke partijen.

Over deze actuele tegenstelling tussen de traditionele en nieuwe vorm van politiek bedrijven kruisen de degens: Donald Pols, actievoerder Eurodusnie en democratisch globalist, en Simon den Haak, lid jongerenfractie Partij van de Arbeid. Voorzitter is Femke van Zeijl, journalist. Ewald Engelen, sociaal politiek filosoof aan de Universiteit van Amsterdam, zal een inleiding houden.

Het debat vindt plaats in de kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur, Entree Eu 3,50 /CJP & U-Pas EU 2. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.



Ingezonden persbericht