Ingezonden persbericht


Utrecht, 26 februari 2002

Uitnodiging voor de pers

Congres over de kansen en dilemma s rondom biologische voeding

EKO: een Kwestie van Kiezen

De markt voor biologische producten blijft groeien. Jaarlijks 15 25 %. Maar EKO is geen inkoppertje. De balans na 5 jaar EKO in de supermarkt: succes hebben vooral bedrijven die écht voor EKO kiezen. Het vijfde EKO-congres op 5 maart voor de levensmiddelenindustrie en de supermarktbranche - georganiseerd door Aurelia! en Platform Biologica gaat na waar kansen en dilemma s liggen.

In de openingsspeech blikt Minister van LNV Brinkhorst terug op het beleid in de afgelopen 4 jaar en geeft hij zijn visie op de gewenste ontwikkelingen in de toekomst.

Dick Onrust, voorzitter van de Taske Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw 1), zal uitleg geven over de promotiecampagne voor biologische producten, die dit jaar zal starten.

Platform Biologica directeur Bert van Ruitenbeek presenteert een overzicht van de nieuwste landbouw- en marktcijfers uit het EKO-monitor jaarrapport 2001 . Hierin staan ook de belangrijkste conclusies uit het consumentenonderzoek van Platform Biologica De betrokken consument .

Andere sprekers zijn Joop Kalksma (directeur Campina Melkunie), Maurits Steverink (ketenmanager biologisch varkensvlees), Volkert Engelsman (directeur Eosta), Patrick Holden (directeur Soil Association UK), Goos Eilander (directeur Trendbox) en Jeroen Smits (commercieel directeur Albert Heijn). Voor het volledige programma kijk op http://home.wxs.nl/~aurelia/Programmcongres2002.pdf

Het congres vindt plaats op dinsdag 5 maart van 9.30 17.00 uur in de Jaarbeurs in Utrecht, Julianazaal, Jaarbeursplein 6. Pers kan zich aanmelden via http://home.wxs.nl/~aurelia/activiteiten.htm


1) De Taskeforce Marktontwikkeling Biologische Landbouw is op initiatief van het Ministerie van LNV opgericht. Hierin participeren Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, LTO-Nederland, Ministerie van LNV, Platform Biologica, Rabobank, Triodosbank, St. Merkartikel, St. Natuur en Milieu.

Meer informatie voor de redactie:


- Platform Biologica, Ellen Winkel, 030-2339982

- Platform Biologica is de beleids- en promotieorganisatie voor biologische landbouw en voeding. Kijk ook op onze website www.platformbiologica.nl.

- Aurelia! is het Adviesbureau voor duurzame voeding, www.aurelia.nl

- Het EKO-monitor Jaarrapport van Platform Biologica met de nieuwste landbouw- en marktcijfers is op het congres beschikbaar. Een persbericht met de belangrijkste cijfers ontvangt u maandag onder embargo tot dinsdag.