Ingezonden persbericht

Studenten verbeteren huisvesting

UTRECHT, 20020305 -- Studenten roepen niet alleen dat de huisvesting voor studenten verbeterd moet worden, maar ze werken er zelf ook actief aan. Uit een inventarisatie van het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) blijkt dat studenten in allerlei steden voortrekker op het gebied van huisvesting zijn.

In Groningen heeft de studentenpartij Student en Stad een enquête onder studenten gehouden om inzicht te krijgen in de grootte van het huisvestingsprobleem. Student en Stad pleit voor het ter beschikking stellen van leegstaande panden, uitbreiding van het aantal kamerhuurvergunningen en nieuwbouw van studentenhuisvesting. Ook moeten onderwijsinstellingen en de gemeente beter overleggen over het verwachte aantal studenten dat in Groningen komt studeren.

In Delft heeft studentenpartij STIP de afgelopen jaren in de gemeenteraad bewerkstelligd dat er meer ruimte is gekomen voor starters. Hierdoor is er ook meer ruimte voor studenten vrijgekomen. STIP pleit voor de verhuur van panden die in verband met renovatie tijdelijk leegstaan. Ook moet het wonen boven winkels meer gestimuleerd worden en moet er meer nieuwbouw voor studenten komen.

In Eindhoven pleit de nieuwe studentenpartij Eindhoven Studenten Stad (Lijst 11) voor het opheffen van de regel, dat in iedere straat slechts tien procent van de huizen studentenhuis mag zijn. Volgens Eindhoven Studenten Stad (Lijst 11) is dat discriminatie. De studentenpartij pleit ervoor niet deze regel te handhaven, maar juist aandacht te besteden aan andere aspecten van kamerverhuur. De kwaliteit en veiligheid van woningen zijn speerpunten.

In Amsterdam heeft de ASVA Studentenunie zich het afgelopen halfjaar ingezet voor de komst van een studentenschip die plaats biedt aan 700 studenten. Hiermee heeft de ASVA Studentenunie het onderwerp studentenhuisvesting stevig op de agenda geplaatst.



Ingezonden persbericht