Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 5 maart 2002

Prominente jongeren geven het goede voorbeeld

Hoe is het om bezig te zijn met je consumptiepatroon? Hoe makkelijk kun je je mondiale voetafdruk verkleinen? Met deze uitdaging binnen het project Foot Fight van de Nationale Jeugdraad zijn 26 prominente Nederlandse jongeren op 1 maart jl. begonnen met het verkleinen van hun mondiale voetafdruk, een model dat berekent hoeveel ruimte iemand op aarde nodig heeft voor zijn of haar consumptiepatroon. De 26 jongeren, voornamelijk voorzitters of bestuursleden van grote landelijke jongerenorganisaties, vinden dat de Nederlandse voetafdruk omlaag moet en dat dat ook kan. Zelf geven zij vast het goede voorbeeld. Op 22 april 2002 wordt tijdens de slotbijeenkomst van het project Foot Fight de winnaar beloond.

Eet wat minder vlees, doe de lampen uit in een kamer waar je toch niet bent en kook met de deksel op de pan. Allemaal duidelijke maatregelen die helpen om je voetafdruk te verkleinen. Het is dus helemaal niet zo moeilijk. In Nederland gebruiken we meer ruimte dan er eigenlijk beschikbaar is; onze voetafdruk is te groot. Zo denken ook de 26 prominente jongeren. Onder deze jongeren bevinden zich de voorzitters van alle grote politieke jongerenorganisaties, zoals de Jonge Socialisten in de PvdA, de JOVD, het CDJA, de Jonge Democraten, Dwars en PerspectieF Christenunie-jongeren. Maar ook andere jongerenorganisaties zijn vertegenwoordigd, zoals de LSVB (Landelijke Studentenvakbond) en de Jongerenorganisatie CNV. Vier weken lang proberen zij hun mondiale voetafdruk zo veel mogelijk te verkleinen. Iedere week houden zij bij hoeveel energie en ruimte zij kunnen besparen. De uitslagen worden geplaatst op www.voetafdruk.nl. Zo laten zij aan hun achterban, maar ook aan andere jongeren, zien dat het anders kan.

Op 1 maart zijn de deelnemers van start gegaan. Op 28 maart, wanneer de wedstrijd eindigt, zal de persoon die zijn of haar voetafdruk relatief het meest heeft weten te verkleinen als winnaar uit de bus komen. Op 22 april 2002 zal tijdens de slotbijeenkomst van het project Foot Fight, de winnaar met een verrassingsreis beloond worden. Op deze slotbijeenkomst vindt ook de grote finale plaats van de Foot Fight Quiz. Deze Quiz over de mondiale voetafdruk voor alle jongeren in Nederland vond begin dit jaar plaats op www.voetafdruk.nl en heeft ruim 600 deelnemers aangetrokken. De 5 deelnemers met de meeste goede antwoorden zullen het op 22 april opnemen tegen 5 landelijke politici. De presentatie van de slotbijeenkomst is in handen van de cabaretier Marcel Verreck.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Nationale Jeugdraad, programma Duurzame Ontwikkeling, tel. 030-2316833,

e-mail: info@voetafdruk.nl.

www.voetafdruk.nl

www.jeugdraad.nl


-einde persbericht-