Ingezonden persbericht

Persbericht
Het Bestuur van dé lokale partij "Beter Bodegraven" roept haar leden op om de ledenvergadering bij te wonen. Deze is gepland op woensdag 16 januari 2002 om 20.00 uur in het Parochiehuis te Bodegraven. Tijdens deze bijeenkomst zal naast het Verkiezingsprogramma van de partij voor de komende gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart aanstaande ook de Kandidatenlijst vastgesteld worden.

Met vriendelijke groet
Jaap Arens

bijlage: het Verkiezingsprogramma 2002-2006 van "Beter Bodegraven"

"BETER BODEGRAVEN" "BETER BODEGRAVEN"

P R O G R A M M A

van dé lokale partij "Beter Bodegraven"

Verkiezingen Gemeenteraad Bodegraven

2002 - 2006

Op 6 maart 2002 zijn er weer verkiezingen. Dan kunnen de burgers van Bodegraven, De Meije en Nieuwerbrug hun vertegenwoordigers kiezen in de Gemeenteraad van Bodegraven.

Wij vinden dat Bodegraven een fijn dorp is, waard om je voor in te zetten. Dé lokale partij "Beter Bodegraven" doet dat nu enkele jaren. Met een glimlach, steeds actief, vol ideeën, luisterend en pratend met de Bodegravers. Met vijf fractieleden in de gemeenteraad en veel actieve mensen daar omheen; een echte beweging.

"Beter Bodegraven" vindt dat het beter kan in Bodegraven. Wij streven naar:
1. OPENHEID



2. LEEFBAARHEID



3. ZORGZAAMHEID

Wij komen sinds 1994 op voor uw belangen. Sindsdien is er veel ten goede veranderd. Wij van dé lokale partij "Beter Bodegraven" menen dat we daar een belangrijke bijdrage aan hebben geleverd. Daarom doen wij ook nu weer mee aan deze komende verkiezingen.

In dit programma wordt in hoofdlijnen samengevat waar wij voor staan. Het geeft een vooruitblik op hoe Bodegraven nog beter kan worden.

"Beter Bodegraven" wil graag weer met vijf of meer raadsleden terugkeren in de gemeenteraad. Bovendien gaan wij een bestuursverantwoordelijkheid niet uit de weg.

ALGEMEEN

"Beter Bodegraven" is een lokale partij en moet dat ook blijven. Geen samenwerking of vereenzelviging met een op landelijk niveau opererende partij. Alleen een échte lokale partij kan onafhankelijk van landelijke machtstructuren gemeentelijke problemen aanpakken en lokale verantwoordelijkheid dragen! Eerlijk, open en kritisch

"Beter Bodegraven" vindt dat dit het beste gerealiseerd kan worden als de gemeente niet samen gaat met een andere gemeente. Behoud van de eigen identiteit met haar kleine kernen. Het wijkbeheer kan daardoor verder en beter ontwikkeld worden zodat u maximale invloed krijgt in de ontwikkeling van de eigen woonomgeving. De kloof tussen de burger en het gemeentebestuur moet juist kleiner worden en niet groter! Op een aantal gemeentelijke taken kan - als dit een verbetering is voor u en voor Bodegraven - wél samen gewerkt worden. Samenvoeging wordt duur betaald!

De begrippen "wonen" en "leven" zijn onlosmakelijk aan elkander verbonden. Deze samenhang moet verder worden uitgebouwd. De leefbaarheid in de woonwijken is gebaat als de inwoner daarbij direct betrokken is. Leefbaarheid gaat samen met veiligheid. Het veiligheidsgevoel en de feitelijke veiligheid moet niet alleen vergroot worden door "meer blauw op straat" maar ook door aanpassing van materiële en immateriële zaken in de omgeving. Aandacht voor de verlichting op straat, fiets- en voetgangers in de wijk, aanpak van zwerfvuil en graffiti, begaanbare voetpaden maar ook preventieve voorzieningen in de bouw of ruimte voor jongeren. Deze samenhang moet bewerkstelligen dat buurtbewoners het gevoel hebben dat de woonomgeving door henzelf wordt bepaald. In zo'n omgeving moet het voor iedereen "goed toeven" zijn! De gemeente heeft een duidelijk regie- en ondersteuningsrol naar vrijwilligers en professionals die aan de leefbaarheid invulling geven.

Bodegraven
december 2001
het Bestuur van "Beter Bodegraven"

OPENHEID

De Bodegraver centraal. Het gaat om u! Met een goede voorlichting dient u geïnformeerd te worden over wat er speelt. Door een open en actieve houding geeft het gemeentebestuur de mogelijkheid tot meer inspraak en betrokkenheid van de inwoners. Open staan voor kritiek!

"Beter Bodegraven" wil deze lijn verder doortrekken:


1. Regelmatig een referendum of enquête houden;
2. Ook schriftelijk kunnen inspreken bij commissies;
3. Stukken van het gemeentebestuur gratis ter beschikking te stellen;
4. Aansluiten bij de Nationale Ombudsman;
5. Ronde tafelgesprekken met buurtbewoners voeren;
6. Internet optimaal benutten voor het aanvragen van paspoort, uittreksels en vergunningen e.d.;
7. Wethouders benoemen die afkomstig zijn uit lokale gemeenschap;
8. Een kleiner en slagvaardig bestuur;

9. Bij belangrijke onderwerpen discussiëren lokale belangengroepen mee in de commissies en de Raad;
10. Betrokkenheid van de burger vergroten bij de Kadernota en Begroting;
11. Een open en actief bestuur dat de initiatieven kent, stimuleert, coördineert, bundelt en regisseert om het sociaal leefklimaat te verbeteren;
12. Laagdrempelige toegang tot duidelijk en leesbare informatie. Verder valt te denken aan het invoeren van het Kwaliteitshandvest bij de gemeente, met het monitoren van de tevredenheid over de dienstverlening en samenvoeging van loketten. Nieuwerbrug krijgt desgewenst een eigen dorpsraad.

"Beter Bodegraven" zelf zal doorgaan op de weg van actief communiceren en periodiek via advertenties verantwoording afleggen aan de kiezers.

VEILIGHEID

In Bodegraven moet iedereen zich veilig kunnen voelen. Daartoe zal de politie meer aanwezig moeten zijn. Maar ook de gemeente moet de veiligheid bevorderen door een actief veiligheidsbeleid in samenwerking met verenigingen en andere maatschappelijke instellingen.

"Beter Bodegraven" zet zich met betrekking tot de veiligheid in voor een echte doorbraak:


1. "Centen voor agenten". Meer politie beschikbaar, (politiesurveillant, een stadswacht en/of jeugdpolitie) die zichtbaar in de wijken aanwezig is;
2. Verantwoord inzetten van vrijwilligers;
3. Beter toezicht op het nakomen van (gebruiks-)vergunningen;
4. Meer aandacht voor "normaal gedrag" en handhavingsbeleid;
5. Daadkracht bij aanpakken van "verloedering";
6. Goede afspraken tussen bestuur, politie en openbaar ministerie om snel en adequaat op problemen te reageren.
ONDERWIJS

Het voortgezet onderwijs moet als voorziening voor Bodegraven behouden blijven. De voorzieningen en mogelijkheden van basisscholen worden uitgebreid. Lokalen en pleinen kunnen buiten schooltijd ook voor andere doeleinden gebruikt worden.

"Beter Bodegraven" staat voor:


1. Structurele steun aan het voortgezet onderwijs in Bodegraven om behoud extra aantrekkelijk te maken;
2. Prioriteit aan uitbreiding van schoolgebouwen om de groei en klassenverkleining op te kunnen vangen;
3. Invoering "Brede School"-gedachte in iedere wijk (ook in de nieuwe wijk Zuidzijdepolder) met behoud van identiteit van de verschillende scholen;
4. In het basisonderwijs meer aandacht voor kunst en cultuur;
5. Snelle realisatie van zelfstandig bestuur voor het openbaar onderwijs;
6. Meer samenwerking bij onderhoud (school)gebouwen.
ZORGZAAMHEID

Niet alleen voor een sociaal gezicht, maar vooral vanuit een sociaal hart zorgt Bodegraven voor een goed sociaal bestel met goede voorzieningen. Voor minder validen en via de bijstand bepaalt de gemeente dit beleid steeds meer zelf. Bij het zorgzame en leefbare karakter van ons dorp hoort een goed sociaal vangnet.

"Beter Bodegraven" zet zich in voor:


1. De "Zalmsnip" in haar geheel voor iedereen;
2. Het verhogen van de grens inkomenstoets voor een eigen bijdrage van minder validen;
3. Het stoppen van de ombuigingen in het gehandicaptenbeleid;
4. Het ruimhartiger toekennen van vergoedingen en verstrekkingen bij een gerechtigde indicatie als minder valide;
5. Invoering van Collectief Vraagafhankelijk Vervoer als een aanvulling op bestaande vervoersvoorzieningen voor minder validen;
6. Verbeteren van verstrekkingen aan minder validen;
7. Een minimabeleid met extra bijdragen voor mensen met uitkering, zoals een jaarlijks terugkerende kerstgratificatie, een collectieve ziektekostenvergoeding;
8. Zorg op maat zoveel mogelijk in de eigen huissituatie;
9. Een eigen aanvullend economisch beleid van de gemeente, gericht op werkgelegenheid in de ouderenzorg, wijkbeheer, politietoezicht, parkeer- en vergunningencontrole;
10. Geen samenvoeging van verenigingen, instellingen en gebouwen in een nieuw op te richten allesomvattend Cultuurhuis in Bodegraven. De burger betrekken bij het bepalen van de toekomst van deze voorzieningen;
11. Steun aan (sport-)verenigingen die zich richten op de jeugd;
12. Handhaven van de zorgvoorzieningen;

13. Ontwikkelen van een Welzijnsplan voor dieren.


JEUGD EN JONGEREN

De jeugd heeft de toekomst. Het is van groot belang in hen te investeren met begeleiding en activiteiten. Jongeren kunnen zelf meer betrokken worden bij de ontwikkeling van plannen.

"Beter Bodegraven" zet zich in voor:


1. Het oprichten van een eigen Jeugdraad;
2. Jaarlijks een gemeentedag organiseren voor de jeugd;
3. Een speciaal spreekuur van de wethouder voor de jeugd;
4. Betere en structurele voorzieningen op het terrein van de vakantiespelen;
5. Eigen onderkomens / oefenruimtes voor verenigingen en clubs;
6. Meer ontmoetingsplekken voor jongeren;
7. (meer) Speelplaatsen inrichten en moderniseren;
8. Meer professionele begeleiding voor de jongeren binnen Bodegraven, Nieuwerbrug en de Meije voor de jeugd;
9. Verbeteren en uitbreiding van de werkzaamheden van de S.S.C.B.;
10. Onderzoek naar het beter benutten van alle (sport)accommodaties;
11. Structureel een Jongeren Informatiepunt in het centrum.
OUDEREN

"Beter Bodegraven" wil in het algemeen grotere aandacht voor ouderen Meer ouderen in de gemeenschap, ook van gemiddeld hogere leeftijd, legt een verplichting bij de gemeente. Er moet een plan ontwikkeld worden om van Bodegraven een levensloop bestendig dorp te maken. Belangrijk daarbij is de ouderen bij de ontwikkeling van dit plan te betrekken.

In een Ouderenplan heeft "Beter Bodegraven" een overzicht gemaakt van de extra maatregelen die wenselijk zijn.

"Beter Bodegraven" zet zich in voor:


1. Extra geld op de begroting voor ouderenzorg;
2. Het verder uitwerken uitkomsten van recent breed onderzoek naar de behoeften van ouderen;
3. Actief informatie verschaffen aan ouderen;
4. Rijngaarde behouden door grondige renovatie, met beperkte nieuwbouw in de omgeving;
5. Twee centraal gelegen woon(zorg)centra met beide een omvang van ong. 100 woningen in zowel Noord als in Zuid met steunpunten in iedere wijk;
6. Meer woningen geschikt maken als seniorenwoning;
7. Een gratis buurtbus vanuit de Meije en Nieuwerbrug om het zorgloket of steunpunt Noord te kunnen bezoeken;
8. Korting op aanslag Verontreinigingsheffing;
9. Actief eenzaamheid onder ouderen aanpakken;
10. Kwijtschelding Hondenbelasting voor alleenstaande ouderen.
VERKEERSVEILIGHEID

Leefbaarheid begint bij het bevorderen van het fietsgebruik in de woonkernen boven de auto. Realisatie van een veilige inrichting van straten met voldoende controle door de politie. De positie van de voetganger en de fietser dient voor te gaan op die van de autobezitter! Er moet actief voorkomen worden dat Bodegraven qua vervoersvoorzieningen "op 'n eiland" komt.

"Beter Bodegraven" zet zich in voor:


1. Na evaluatie van het VCP een verkeersluw centrum inrichten met eenrichtingsverkeer (noord-zuid) in de Brugstraat;
2. De aanleg van lightrail met dubbel spoor Alphen aan den Rijn Woerden;
3. Verdere ontsluiting van Bodegraven door de aanleg van een tweede ontsluitingsroute langs de A12 vanaf de Groote Wetering tot de afslag/oprit nabij Nieuwerbrug;
4. Aanleg van een verbinding tussen Barwoutswaarder en de Molendijk zodat het verkeer uit Woerden geweerd wordt uit Nieuwerbrug;
5. Verkeersgeleiding richting Crolesbrug en het rondwegstelsel;
6. Meer 30-kilometerzones;

7. In de wijken zwaar verkeer weren door het uitplaatsen van bedrijven;
8. Vrijliggende fietsroutes, in ieder geval op de Willem de Zwijgerstraat en Cortenhoeve;
9. Beperking van de snelheid op het rondwegstelsel;
10. Op de N458 snelheidbeperkende maatregelen aanbrengen;
11. Gebruik van de spitsstrook op de A12 ten behoeve van doorstroming
12. Een inline skate-route rondom Bodegraven met aansluiting op regionale ANWB-route;
13. Frequenter laten rijden van de buurtbus Meije / Nieuwerbrug / Bodegraven;
14. Zebra's weer terug op de hoek;

15. Stoepafscherming met "Bodegravertjes";
16. Meer fietsparkeerplaatsen;

17. Toezicht op het parkeren.
Gratis parkeren blijft het parool binnen de gemeentegrens, met uitzondering voor het parkeren van vrachtwagens op de industrieterreinen.

WONEN EN WERKEN.

Er moet een totaalvisie ontwikkeld worden voor Bodegraven waarin de economische ontwikkeling en het woonklimaat in evenwicht zijn. Er is jaarlijks een nieuwbouw van gemiddeld 80 woningen nodig om aan de woonbehoeften van Bodegravers te voldoen. Aanleg van meer groen is gewenst en met mate nieuwbouw op inbreidlocaties. In de Willem de Zwijgerstraat wordt een "woonboulevard" ontwikkeld met gevarieerde nieuwbouw.

"Beter Bodegraven" staat voor:


1. Betaalbare huurwoningen bouwen;

2. Gevarieerde nieuwbouw met voorzieningen in Zuidzijdepolder realiseren;
3. Goede voorzieningen in Nieuwerbrug creëren zodat leefbaarheid in deze omgeving verbeterd wordt;
4. Ontwikkelen van een klein bedrijventerrein in Nieuwerbrug;
5. Herinrichting van het centrum van Nieuwerbrug nabij het nieuwe Wierickehuis;
6. Woningen die vrijkomen in Nieuwerbrug bij voorkeur reserveren voor Nieuwerbruggers;
7. Ontwikkeling van het Schuitema II - terrein onder leiding van de gemeente. Het belang van de projectontwikkelaar is ondergeschikt aan dat van de gemeente;
8. Meer aandacht voor de jeugd door meer betaalbare starterswoningen o.a. in nieuwbouw Koninginneweg, Willem de Zwijgerstraat, Oud Bodegraafseweg, de van Tolstraat. Snelle uitvoering van de plannen voor de Jozefschool met zelfstandige wooneenheden;
9. Bij nieuwbouw/renovatie prioriteit stellen aan leefbaarheid (groen, plekken en ruimte voor senioren om te recreëren);
10. Een gemeentelijke tegemoetkoming voor verhuiskosten en herinrichting bij "gedwongen" verhuizing van huurders tengevolge van renovatie of nieuwbouw;
11. Voor 55+ betaalbare huren en koopwoningen (met gebonden eigendom) in levensloopbestendige wooncentra;
12. Het nieuwe industrieterrein "duurzaam" maar minder ambitieus en betaalbaar ontwikkelen;
13. De buitengebieden moeten hun landschappelijke waarde behouden; een evenwicht tussen de agrarische sector, recreatie, natuur en natuurbeheer;
14. Achterstanden in de sociale woningbouw wegwerken;
15. Doorstroming op de woningmarkt verbeteren door verhouding koop- / huurwoningen te verbeteren;
16. Duurzaam wonen bevorderen met optimaal gebruik van alternatieve energiebronnen;
17. Behoud nastreven van historische waarden en gebouwen in eigen kernen;
18. Renovatie van de "vijver" nabij de Vijverhof/Vijverlaan;
19. WSB grotere rol geven in het huisvestingsbeleid;
20. Goed overleg en een sociaal plan voor agrariërs bijv. bij de aanleg "waterbekkens" en handhaving convenant "De Venen";
21. Ontwikkelen van een lokale visie inzake werkgelegenheid en gevarieerde bedrijvigheid voor de gemeente zodat ook de jeugd een toekomst kan opbouwen in de Meije, Nieuwerbrug en Bodegraven;
22. Een duidelijke regierol van de gemeente.

VERBETERPLAN

De Gemeente moet zowel de wijken een grotere rol geven in de aanpassing van de eigen buurten als hen uitdagen daarin een bijdrage te leveren. Hier zal het woon- en leefklimaat voordeel van hebben.

"Beter Bodegraven" zet zich in voor:


1. Herkenbare aanspreekpunten voor de gemeentelijke wijkteams;
2. Meer ambtelijke capaciteit zodat meer wensen vanuit de wijken op korte termijn gerealiseerd kunnen worden;
3. Meer groen, meer speelplaatsen, uitrustplaatsen, bankjes, aandacht voor details van het publieke domein;
4. Een jaarlijkse DOE-dag waarin buurten opgeknapt worden;
5. Een proef met een wijkteam voor wat betreft eigen verantwoordelijk-heden en een eigen budget.