Rijksuniversiteit Groningen

Internationale onderscheiding voor tandheelkundig hoogleraar Warner Kalk

Op 6 maart 2002 ontvangt prof.dr. Warner Kalk in de Amerikaanse stad San Diego de Research in Prosthodontics & Implants Award, een onderzoeksprijs van de Internationale Associatie voor Tandheelkundig Onderzoek (IADR). Kalk is hoogleraar Tandheelkunde, vakgebied Orale Functieleer, aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Kalk krijgt de onderscheiding vanwege zijn belangrijke bijdrage aan het tandheelkundig onderzoek, in het bijzonder op het terrein van uitneembare prothesen en tandheelkundige implantaten. Hij is de eerste Nederlander die deze prestigieuze onderscheiding op dit vakgebied ontvangt. "Ik hoop dat mede hierdoor ook het tandheelkundig onderzoek in Groningen een extra impuls zal krijgen", aldus de blij verraste Kalk.

Implantaten en gebitsprothesen

Implantaten en de tandheelkundige problematiek van ouderen zijn onderwerpen die Kalk al decennialang boeien. Als hoogleraar in Nijmegen (1985-1998) verrichtte hij al studies naar de sociologische, psychologische en tandheelkundig technische aspecten van implantaten en gebitsprothesen. Uit die tijd dateert ook het begin van zijn samenwerking met de Groningse afdeling Mondziekten, Kaakchirurgie en Bijzondere Tandheelkunde van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Met hen stond hij aan de wieg van de zogenaamde 'klikprothese', waarmee een ondergebit op twee tot vier implantaten op de kaak verankerd kan worden. "Deze prothese zit nu regulier in het collectieve deel van de zorgverzekering (vroeger ziekenfonds) wat aantoont dat het een doelmatige behandeling betreft", aldus Kalk. Het onderzoek richt zich nu vooral op de ontwikkeling van doelmatige implantaatbehandelingen voor de bovenkaak. De onderscheiding van de IADR bestaat uit een prijs van 2000 dollar en een oorkonde. Kalk: "De prijs is natuurlijk meegenomen, maar het gaat vooral om het eerbetoon en de internationale waardering voor het onderzoek waar gedurende vele jaren door veel mensen met veel energie aan is gewerkt."

Curriculum Vitae

Warner Kalk (Hoogezand, 1945) behaalde zijn tandartsdiploma aan de Rijksuniversiteit te Groningen en was van 1970 tot 1985 wetenschappelijk medewerker aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij promoveerde daar in 1979 en ontving voor zijn proefschrift de Hamer-Duyvenszprijs. Van 1985 tot 1998 was hij hoogleraar in de Restauratieve Tandheelkunde, in het bijzonder in het vakgebied van de Volledige Prothese en Maxillofaciale Prothetiek aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen. In 1998 volgde zijn benoeming tot hoogleraar aan de Rijksuniversiteit te Groningen, alwaar hij belast is met het onderwijs en de patiëntenzorg op het terrein van de Orale Functieleer. Van 1998-1999 was hij voorzitter van de 'Prosthodontic Research Group' van de IADR. In 2000 was hij president van de 'European Prosthodontic Association' en werd onder zijn leiding het jaarlijks Europees congres in Groningen georganiseerd. Hij is voorzitter van de Disciplinegroep Tandheelkunde & Mondhygiëne en hoofd van het Universitair Centrum voor Mondzorg te Groningen. /GTvS/ML

Noot voor de pers

Nadere informatie: prof.dr. W. Kalk, telefoon (050)363 8048, e-mail: w.kalk@med.rug.nl (werk), telefoon 06-53839852 (privé).

N.B. Prof. Kalk is bereikbaar vanaf maandag 25 februari 2002.