Ingezonden persbericht

SYMPOSIUM OVER WETENSCHAP EN DE LOOPBAAN VAN WETENSCHAPPELIJK TALENT

Universiteit Leiden organiseert openbaar symposium Grenzen Verleggen

Woensdag 6 maart 9.30-18.00 uur

Een forse instroom van vrouwelijk talent is de komende jaren onontbeerlijk om de uitstroom van oudere wetenschappers te compenseren. De universiteiten kunnen daar in hun beleid maar beter rekening mee houden. Dit zegt dr. L. van Vucht Tijssen, oud-lid van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, in de eerste voordracht van het symposium Grenzen Verleggen dat woensdag 6 maart plaatsvindt aan de Universiteit Leiden. Het symposium wordt georganiseerd door de Universiteit Leiden en de Annie Romein Verschoor-commissie. Prof. dr. D.D. Breimer, Rector Magnificus van de Universiteit Leiden zal het symposium openen.

Het symposium heeft een tweeledig doel: een bloemlezing bieden uit het wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit Leiden, en ideeën genereren over mogelijkheden de grenzen te verleggen waar talentvolle wetenschappers tegenaan lopen: grenzen in de wetenschappelijke loopbaan, grenzen tussen wetenschappelijke vakgebieden en culturen, of grenzen tussen de jongere en de oudere generatie wetenschappers. Gedurende de dag mogen de deelnemers stellingen inleveren voor de forumdiscussie waarmee het programma wordt afgesloten. Voorzitter van het panel is prof. dr. Naomi Ellemers, hoogleraar in de sociale psychologie van de organisatie.

Tussen de inleidende voordracht van Van Vucht Tijssen en de forumdiscussie vertellen vooraanstaande Leidse wetenschappers over hun onderzoek. De onderwerpen variëren van multicultureel strafrecht tot oogtumoren, van de mathematische beschrijving van patronen in het zand tot het toetsen van Karl Poppers falsificatietheorie in de cognitieve psychologie. Dat de sprekers allen vrouwen zijn wordt er in het publiciteitsmateriaal over het symposium niet bij vermeld: voor dit onderdeel, het vrede palet van de Leidse wetenschap, is dat nu juist niet relevant.

Plaats:
Academiegebouw, Rapenburg 73, zaal 9
Toegang gratis

Informatie: 071-527 4855 e-mail: wetenschapsdag@biology.leidenuniv.nl Zie voor het programma: http://wwwbio.leidenuniv.nl/~wdag/index.html

PROGRAMMA

9.30 Opening door prof. dr. D.D. Breimer, Rector Magnificus Universiteit Leiden
10.00 Tijd voor talent
dr. L. van Vucht Tijssen, tot 2000 lid College van Bestuur Universiteit Utrecht
10. 40 Pauze
11.00 Falsificatie in theorie en gedrag
dr. F.H. Poletiek, Psychologie
11.30 Beschrijven van patronen
dr. V. Rottschäfer, Mathematisch Instituut
12.00 Multicultureel strafrecht?
mr. dr. H.C. Wiersinga, Rechtsgeleerdheid
12.30 Stress en cognitie
dr. M.S. Oitzl, Mediscche Farmacologie
13.00 lunch
14.00 Behoud en beheer van bosfragmenten in een tropisch landschap dr. D.J.R.M. Snelder, hoofd Aziëprogramma, Centrum voor Milieukunde 14.30 De 'landen van de Bijbel'. Protestanten en het Oosten in de negentiende eeuw
dr. H.L. Murre-van den Berg, Godgeleerdheid
15.00 Pauze
15.20 Tumoren en het oog
dr. M.J. Jager, Oogheelkunde
15.50 Vertakkingen en verknopingen: de literaire verbeelding van de globalisering
dr. I. Hoving, Literatuurwetenschap
16.20 Forumdiscussie
17.00 Borrel